Eda ÖZATA

Türk Eğitim-Sen Bursa 1 Nolu ve 2 Nolu şubeleri “Öğretmenler Günü’nü Zehir Ettiniz” konulu ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle Bursa'da görev yapan 30 bin meslektaşının ve bütün öğretmenlerin gününü tebrik ederek konuşmasına başlayan Türk Eğitim-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Metin Öksüz, “Hükümet öğretmenlere hayatı ve 24 Kasım’ı zehir etti. Türk Eğitim-Sen her yıl olduğu gibi bu yıl da öğretmenlerin mesleki ve ekonomik sorunlarını tespit edebilmek amacıyla bir anket çalışması düzenledi. Türk Eğitim-Sen'in internet sitesi de dahil olmak üzere 5 ayrı sitede yayınlanan anketimize 25 bin 732 kişi katıldı. Öğretmenlerin büyük bölümünün kredi borcu var. Ankete katılanların yüzde 33'ünün 1, yüzde 27.5'inin 2, yüzde 14.6'sının da 3 tane kredi borcu bulunmaktadır. Kredi borcu olmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 24.9'dur. Bunun yanında ankete katılanların 60.7'si mesleğini bırakmayı düşünüyor. Mesleğini bırakmayı düşünenlerin yüzde 40.7'si bunun nedeni olarak öğretmenlerin itibar kaybetmesini gösteriyor. Ankete katılan öğretmenler toplu sözleşme görüşmelerinde imza atılan maaş artış oranlarını ‘çok kötü’ olarak nitelendiriyor. Yine ankete katılanların yüzde 97.4'ü öğretmen atamalarında mülakatı doğru bulmuyor” ifadelerini kullandı. 

BİZİ MADARA ETTİLER

“Ankete katılan öğretmenlerin büyük bölümü yeni müfredatı bilimsel, çağdaş bulmuyor” diyerek anket sonuçlarını açıklamaya devam eden Öksüz şöyle konuştu: “Yüzde 63.2'si müfredatta Atatürk ile ilgili konuların daraltıldığını düşünürken, yüzde 20.1'i Atatürk ile ilgili konuların daraltılmadığını düşünüyor. Eğitimin en büyük sorununun eğitim sisteminin sürekli değişmesi olduğunu düşünüyorlar ve ülkemizin en büyük sorununun kadrolaşma olduğunu söylüyorlar. Katılımcı öğretmenlerin yüzde 94'ü performans sistemine karşıdır. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 95.7'si yeni lise geçiş sisteminin problemleri ortadan kaldıracağını düşünmüyor. Ayrıca katılımcı öğretmenlerin yüzde 99'u ‘eğitim sistemi istikrarsız’ diyor. Katılımcıların yüzde 74.6'sı‘MEB öğretmenlere hiç değer vermiyor’ diyor. Öte yandan, Türkiye genelinde 12 ilde pilot uygulaması başlatılan değerlendirme sistemi tam anlamıyla garabettir. Öğrenci ve velinin öğretmene not vermesi öğretmenin madara edilmesidir. Bursa’da öğretmen olmak şiddete maruz kalmak, güvenliği olmayan eğitim kurumlarında çalışmak demektir. Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya’nın inadı yüzünden onlarca parçalanmış aile demektir. Bursa’da öğretmenlerin yüzde 80’inin sendikalı olmasına rağmen Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 24 Kasım resmi Öğretmenler Günü kutlamalarına eğitim sendikalarının girişinin yasaklanması demektir.”

Vali devreye girmeli

Türk Eğitim-Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu ise son 3 yıldır Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 24 Kasım Öğretmenler Günü resmi kutlama programına sendikaları davet etmediğini kaydetti. Türkoğlu, “Davet etmemekten öte sendika olarak katılamayacağımızı ifade ediyor. Öğretmenler Günü’nde öğretmenlerin meşru temsilcilerini bu programlara davet etmiyorlar. Bundan 3 yıl önce Bursa’da 1500’ün üzerinde idarecinin kıyıma uğratılması, mahkeme kararlarının tanınmaması gibi gerekçelerle yapılmış olan bir protestoyu bahane ediyorlar. Protesto edecekseniz siz gelemezsiniz diyorlar. Aynı gerekçeyle biz İl Milli Eğitim Müdürlüğüne girmeyelim. Burada da protesto yapabiliriz. Okullara da girmeyelim, okulda da protesto yapabiliriz. Hatta biz Bursa sokaklarına da çıkmayalım. Böyle bir 3. dünya ülkesi anlayışı olamaz. Bu çok ayıp ve son derece de rencide edici bir durumdur. Öğretmenler Günü kutlamalarına bütün sendikaların davet edilmesinin doğru ve gerekli olduğunu düşünüyorum ve bu noktada Sayın Valimiz İzzettin Küçük’ün devreye girmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.