Hatice DAL

Osmangazi Belediyesi, Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği ile Milli Eğitim Müdürlüğü paydaşlığında bu yıl 7’incisi düzenlenecek olan ‘Liseler Arası Mevlana Şiir Yarışması’nın tanıtım toplantısı Sümbüllü Bahçe Konağı’nda gerçekleşti. Tanıtım toplantısına, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya, Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Eşer ve jüri üyeleri iştirak etti. 81 ilden lise öğrencilerinin katılacağı yarışmanın jüri üyeleri ise Metin Önal Mengüşoğlu, Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Saadettin Eğri, Ercan Yılmaz ve Mustafa Başpınar’dan oluşmaktadır.

YARIŞMALAR EDEBİYATA KATKI SAĞLIYOR

Yarışma hakkında bilgilendirme yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, düzenlenen yarışmaların, üst düzeyde yeni yazar ve şairlerin kazanıldığı bir ortam sağladığını belirterek, “16 yıldır düzenlemiş olduğumuz Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması, şu an uluslararası bir yarışma halini aldı. Bu yarışmamızın sonuçlarını düzenlemiş olduğumuz Ahmet Hamdi Tanpınar Sempozyumu ile bütünleştiriyoruz. Feraizcizade Mehmet Şakir Efendi adına düzenlediğimiz oyun yazma yarışması ile de Türk edebiyatına yine farklı bir dalda katkı sağlıyoruz. Bu yarışmamızda dereceye giren oyunlar devlet tiyatrolarında sergileniyor. Bu yıl 7’ncisini düzenlediğimiz Liseler Arası Mevlana Şiir Yarışması’nı önceleri Osmangazi ilçe sınırları içerisinde başlattık daha sonra Bursa’yı kapsar hale getirdik şu anda ise Türkiye çapında organize ediliyor. Yarışmalarımız, üst düzeyde yeni yazar ve şairlerin kazanıldığı bir ortam sağlamaktadır” diye konuştu.

81 İLDEN KATILIM

Her yıl yarışmaya katılım oranının arttığını kaydeden Başkan Dündar, “Yarışmayı Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yapıyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de yer almasıyla bu etkinlik tüm Türkiye’deki okullarda duyulmuş oluyor. 81 ildeki tüm liseler bu yarışmaya katılabiliyor. Geçtiğimiz yıl yarışmaya 850 şiirle katılım sağlandı. Her yıl yarışmaya katılım oranında bir artış yaşanıyor. Yarışmanın konusu ‘Mevlana’ başlığı altında serbesttir. Mevlana evrensel bir ekoldür, bizler de böylelikle bugünün gençliğine Mevlana’yı tanıtmış olacağız. Çünkü Mevlana’yı bilmeden bir şeyler yazılamaz. Her yarışmacının sadece bir eserle katılabileceği yarışmada kişiler sadece kendilerine ait şiirleriyle var olabilecek. 12 Eylül’de başlayan başvuruların son günü ise 10 Kasım olacak” açıklamalarında bulundu. 

Yarışmalara ihtiyaç var

Bu tarz yarışmaların öğrencilerin değerlerle tanışmasına vesile olduğunu hatırlatan Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya da şöyle konuştu: “Öğrencilerimizin kişilik gelişimlerinde sadece akademik bilgi yeterli olmaz. Özellikle öğrencilerin gönül ve ruh dünyalarının daha olgun olabilmesi için bu tip yarışmalara ihtiyaç var. Çünkü bu tür etkinlikler öğrencilerimizin büyük değerlerle tanışmalarına vesile olmaktadır.”

Gençlerimize aşılanacak

Günümüz insanının en çok ihtiyaç duydu şeyin sevgi ve saygı olduğunu dile getiren AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise “Mevlana’nın kültürünün ve öğretilerinin bu yarışmada ele alınması çok önemli. Çünkü zamanımız insanının en çok ihtiyaç duyduğu şey sevgi ve saygı. Maalesef bu duygularımızı gitgide kaybediyoruz. Bu duyguları bize en içten şekilde anlatan Mevlana’nın felsefesinin ve düşüncelerinin bu yarışma vasıtasıyla gençlerimize aşılanmasını takdirle karşılıyorum. Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar ve çalışma arkadaşlarını bu önemli etkinliği düzenledikleri için tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.