Abdullah ASLANTÜRK

Merinos AKKM Parkı'nda akşam saatleri köpek dövüştürüldüğü yönünde haber merkezime bir istihbarat geldiğinde açıkçası ciddiye almamıştık. Beslenmesi dahi yasak olan pitbull cinsi köpeklerin bu soğuk havada parka götürülüp bir vahşet sergileneceği hiçte aklımıza gelmezdi ama bu bilgiye de kayıtsız kalmadık.

Soluğu akşam üzeri Merinos Parkı'nda aldık. Biraz nefes açalım yürüyüşü yaparken bize aktarılan bilginin gerçek olacağı yönünde emareler kendini göstermeye başladı. Karşılık iki genç grubu ellerinde sıkı sıkı tuttukları pitbull köpekleriyle birbirlerine doğru yürümeye başladılar. Önce bir iki ısınma turu yapan gençler ve köpekleri aradaki mesafeyi kısalttığında olanlar oldu.

GÜVENLİĞİ GÖRÜNCE

Bu vahşi görüntüyü 20 saniye kayıt yapıp iki kare fotoğraf çektikten sonra parkın güvenliğe yöneldim ve bilgi verdim. Güvenlik görevlisiyle kendilerine doğru geldiğimizi gören insan kılıklı canavarlar köpeklerden daha da hıza koşar şekilde bizden uzaklaştılar.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre tehlikeli hayvan besleyen şahıslar için 5 bin liraya yakın para cezası veriliyor ve hayvanları da ellerinden alınarak barınaklara gönderiliyor. Çevre ve Orman Bakanlığı üniversiteler ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği’yle temasa geçerek, klinik ve hastanelere getirilen tehlikeli köpeklerin kimlik ve adres bilgilerinin kendilerine bildirilmesini istiyor.

İSLAM GÖZÜYLE BAKIŞ

Yüce dinimiz İslam, kainatta her şeyin bir denge ile yaratıldığını bildirir. Kainattaki tüm varlıklarda görülen denge Allah’ın varlığının birer işareti ve belgesidir. Kainattaki ekolojik dengeyi sağlayan en önemli unsurlarından birisi de hayvanlardır. Kur'an-Kerim ekolojik sistemin önemli üyeleri olan hayvanları, “ümmet” olarak isimlendirmektedir. En’am Süresinin 38. Ayetinde; “Yeryüzünde yürüyen hayvanlar ve (gökyüzünde) iki kanadıyla uçan kuşlardan ne varsa hepsi ancak sizin gibi ümmettir. Biz o kitapta hiç bir şeyi eksik bırakmadık. Nihayet (hepsi) toplanıp Rablerinin huzuruna getirilecekler” buyrulmaktadır. Bu ayette, yeryüzündeki bütün canlıların insanlar gibi birer tür oldukları; tek hücrelilerden, omurgalılara, sürüngenlerden, ayaklarıyla yürüyenlere ve kanatlarıyla uçanlara kadar bütün canlıların müstakil birer varlık oldukları bildirilmektedir.