Erkan ŞEN – Arda EKİNER

Bursa Simitçiler ve Unlu Madde İmalatçılarOdası Başkanı Erdal Pınar, kayıt dışı üretimle birlikte haksız rekabetin ortaya çıktığını ve insan sağlığını hiçe sayan ürünlerin her köşe başında satıldığını dile getirdi. İşletme kaydı ve ruhsatı olan esnafın çalıştırdığı işçilerin sigortasını yatırdığını dile getiren Pınar şunları söyledi: “Hak yemeyen ve temiz iş yapan esnaf KDV’sini ödüyor, faturasını kesiyor. Kayıt dışı üretim yapanlar ise gece üretimini yaptıktan sonra, sabaha doğru da dağıtımını yapıyor ve istirahata çekiliyor. Şartlar yerine getirilmiyor nihayetinde, adam vergi dahi ödemiyor. Neden benim vergi ödeyen ve kuralları yerine getiren esnafım mağdur olsun ki? Biz kalite rekabeti yapıyoruz, ancak böyle kuralsız üreticiler durumu çirkin bir hale getirmiş oluyor. Gramajını düşük yapıyorlar, hammaddesinde alternatif ürünler kullanarak maliyetleri düşürüyorlar ve bu bizim esnafımıza ciddi derecede zarar vermekte.”

YÜZDE 90’I KAYIT DIŞI

Merdiven altı üretimlerin insan sağlığını hiçe saydığını dile getiren Pınar, “Belirli adreslerde bir mermer ve eski fırınlarla gece üretimi yapıyorlar. Paydaşlarımızın gidemediği yerlere de işletmeyi açıyor bu tip kişiler, üretimi yaptıktan sonra da araçlarla ürünleri servis ediyor. Seyyar satıcılara ulaştırıyorlar ürünlerini ve fabrika önlerinde de satışlarını hiç çekinmeden yapıyorlar. Muhtelif yerlerde de bu ürünlerin satışını yapan seyyar satıcıları görmek mümkün, işte bunların yüzde 90’ı kayıt dışı üretimden beslenen bir grup. Kalite ve hijyen bizim için çok önemli, sonuçta insan sağlığını riske atmayacak üretimler yapmaktayız. Bu nedenle bizde maliyetler kayıt dışı üretim yapanlara göre oldukça yüksek, çünkü mevcut esnaf vergi ödüyor” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ DİKKAT ETSİN!

‘Merdiven altı üretim yapanlarda hijyen belgesi bulamazsınız’ diyen Bursa Simitçiler Odası Başkanı, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yaklaşık 1250 kişiye hijyen eğitimi verdik ve belgelerini sunduk. Ruhsatsız üretim yapanların hiçbiri hijyenik ortamlarda çalışmıyor ve belgeleri yok. Vatandaşımız işletme kayıt belgesi olan esnaflardan alışveriş yapsınlar. Esnafın sorgulamasını yapsınlar ve işletmelere çekinmeden sorsunlar kayıt belgelerinin olup olmadığını. Açıkta satılan ürünlerin tüketilmesini yanlış buluyoruz. Vatandaş bu konuda biraz da olsun dikkatli olmalı. Sonuç olarak alınan bir poğaça hem insanı sağlığından edebiliyor, hem de vergi ödemeyen kişilerin cebine para olarak giriyor.”

Denetimler yapılıyor ancak…

‘Temiz gıda, sağlıklı yaşam’ sloganıyla yollarına devam ettiklerini söyleyen Pınar, “Lokal olarak, kayıt dışı üretim yapanları belirlemek için denetimlere katılmaktayız. Paydaşlarımız görevini yerine getiriyor olsa, Bursa’mızda bu kadar çok kayıt dışı üretim de olmaz. Vatandaşımız bu konuda duyarlı olsun bize yeter ve yetkililerimizi göreve davet ediyoruz. Sıkıntı büyük. İnsan sağlığından mühim olamaz hiçbir şey” açıklamasını yaptı.