Semih ŞAHİN

Manisa 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda ardı ardına gerçekleşen gıda zehirlenmeleri tüm Türkiye’nin gündemine oturdu. 731 askerin zehirlenerek çeşitli hastanelerde tedavi altına alınmasından sonra birçok sivil toplum kuruluşu, dernek ve meslek odasından yazılı ve görsel açıklamalar gelmeye başladı. Askeri kışlada yaşanan gıda zehirlenmelerini eleştiren STK’lar, olayın kabul edilemez olduğunu açıkladı. Bu açıklamalara destek niteliğinde bir diğer değerlendirme ise Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Lale Yıldız’dan geldi. Yıldız, çeşitli organizasyonlar için yapılan yemeklerin direkt olarak insan sağlığını etkilediği için özenle yapılması gerektiğini vurguladı. Aksi halde gıda zehirlenmelerinin ve toplu ölümlerin gerçekleşebileceğini vurgulayan Yıldız, bir daha böyle şeylerin yaşanması temennilerini kamuoyu ile paylaştı.

İhaleler maliyetin altındaki fiyatlara alınırsa…

Sık sık gerçekleşen gıda zehirlenmelerini değerlendiren Lale Yıldız, hizmet alımındaki rekabetin kaliteyi düşürdüğünü dile getirdi. Yıldız, “Özellikle askeri kışlalarda yaşanan ve ölümle de sonuçlandığını bildiğimiz bu vakaların üst üste gelmesi ülkemizde gıda güvenliğinin hangi noktaya geldiğinin bir göstergesidir. Gün geçmiyor ki askeri birlikler, okul kantin ve yemekhaneleri, kamu kurumlarına ait yemekhaneler, hastaneler, nişan, sünnet, düğün gibi toplu yemek tüketiminin olduğu yerlerde gıda zehirlenmesi vakalarına rastlanmasın. Geçtiğimiz günlerde yine askeri birliğimizde yaşanan toplu gıda zehirlenmesi vakası bir önce yaşanılandan ders çıkarılmadığını göstermektedir. Bu gibi hayati konulardaki hizmet alımında yaşanan rekabet, üst düzey standartlarda verilmesi gereken hizmet şartlarının, olabildiğince düşük şartlarda sunulması ile gerçekleşmektedir. Hizmet alım ihalesine giren firmaların maliyetinin altındaki fiyatlara kadar ‘kırım’ yapması, başta Mehmetçik olmak üzere bu ülkenin geleceği olan okul çocuklarımızın ve gençlerimizin de ‘kırılmasına’ sebep olmaktadır. Mehmetçik bu ülkenin fakir halkının evladıdır. İhale oyunlarının ne öznesidir ne de nesnesidir. Bu sorumsuzluk önlenmelidir” dedi.

FİRMALAR GIDA MÜHENDİSİ BULUNDURMALI

Lale Yıldız, toplu yemek siparişi alan firmalarda sıkı denetim yapılması gerektiğini aktarırken, bir diğer yandan ise bu firmalarda Gıda Mühendisi bulundurmanın kanuni zorunluluk haline getirilmesi gerektiğini savundu. Ancak bu şekilde gıda zehirlenmelerinin önüne geçilebileceğini söyleyen Lale Yıldız şunları kaydetti; “Toplu yemek tüketimi gibi hayati bir konuda gıda güvenliğinin sağlanması için ihale şartnameleri hazırlanırken, hizmeti vermeye aday tüm firmalarda ve bu firmaların tedarikçilerinde ‘Gıda Mühendisi’ istihdamı şartı aranmalıdır. Gıda Mühendisinin olmadığı gıda üretimi eksiktir, güvensizdir. TSK‘nın kendi içindeki denetimleri, eksiksiz ve donanımlı bir şekilde yapabilmesi için gelişen teknolojiye uygun olarak kadrolu ya da muvazzaf personel istihdamına önem vermesi ve acil olarak Gıda Mühendisi istihdamına gitmesi gerekmektedir.”