Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de
Özkan YILDIRIM
Mudanya ilçemizin güzel ve şirin mahallesi Mürsel'in çiçeği burnunda muhtarı Sayın Mehmet İlhan ile güzel, detaylı bir röportaj gerçekleştirdik.
 
•     Öncelikle muhtarım bizleri güzel köyünüzde  konuk ettiğiniz için teşekkür etmek isterim. Öncelikle sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım?
Ben Mehmet İlhan,  Mürsel Mahallesi muhtarıyım. 1971 Mürsel doğumluyum, doğma büyüme buralıyım. 2019 Mart seçimlerinde adaylığımı koydum, halkımızın da tercihi ile iki aday içerisinden göreve seçildim. Onlara buradan bu şekilde, ekseriyetle  seçtikleri için ayrıca teşekkür etmek istiyorum.
 
 
ÇOK ESKİ BİR KÖY
•     Muhtarım bize Mürsel'i tanıtır mısınız?
Mürselköy, 20 hanedir köy olarak ama burada bir de siteler bölgemiz var. Siteler ile birlikte seçim zamanı 1335 tane seçmen var. 3 bine yakın da nüfusumuz var diyebilirim. Devamlı gelişmekte ve nüfus hep artmakta. Aileler, adresler sürekli olarak buraya gelmektedir. Çok eski bir köydür. 700 küsür senelik bir tarihi vardır köyümüzün.  Eski adı Musal’dır. Köyümüzün kurucuları 3 kardeşmiş bir tanesi Uludağ eteklerinde Mürseller Köyü'nde kalmış orayı kurmuş. Bir tanesi bizim buraya yerleşmiş ve kurmuş, kardeşlerden bir tanesi de Karamürsel'e yerleşmiş bu şekilde olmuş. Çok eski Buhari kökeninden gelmeler, mezarlığımızda 700-800 yıllık taşlar var. Köyümüzde incir ve zeytin ağırlıklı olarak yetiştirilmektedir, az birazda hayvancılık var. İncir Festivali yapıyoruz her sene burada Mudanya Belediye başkanımızın desteğiyle ,Ağustos ayının son haftasında.  Gelecek yılki festivalimize şimdiden  herkesi  beklediğimizi ayrıca söylemek istiyorum.
 
MEYDANI GENİŞLETTİK...
•     Muhtarım 6-7 aydır mahallenizin muhtarısınız bu süreçte Mürsel’de neler değişti?
Mürsel’de köyümüzün meydanında ahşap evler vardı, bunlarla ilgili sahipleri ile görüştük, izin aldık dedik ki; “Burayı temizleyelim, siz hiçbir şeye karışmayın” Çünkü  öğrenciler içine girip orada duruyorlardı ve  üzerine  göçecek diye çok korkuyorduk, biz oraları kendi imkanlarımızla yıktık oralara  parke taş yaptık yine mal sahiplerine dedik ki; “Burası yine sizin yeriniz, istediğiniz  zaman çıkarız, şimdilik kullanalım diyerek izin aldık” Böyle güzel bir çalışma gerçekleştirdik anlayacağınız.
Köyümüze gelince cumartesi günleri köyümüzde pazar kurmayı düşündük, köylü pazarı şeklinde köy ürünlerinin satıldığı pazar, buraya  köylerden geliyorlar, villalardan  geliyorlar. Bunu geliştiremedik, maalesef bunun için destek bekliyoruz. Sitelerimizden de destek bekliyoruz köyümüzden de destek bekliyoruz burada birkaç tane bayan bir araya gelse daha da güzel şeyler olacağına eminim. Bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Çünkü olmadığı zaman sıkıntı, pazara başlıyoruz deyip de yapamazsak daha büyük sıkıntı olacak bu manada. Bu konuda Hayri Türkyılmaz Başkanımızda destek verecek. Bize afişlerle, tanıtımla  ilgili vesaire bunu mutlaka düzene sokmamız lazım ve bunu hayata geçirmemiz lazım. Böyle bir hareket kazandırmak istiyoruz mahallemize.
Tam köy meydanında yine bir market var yine başkanımız Hayri Türkyılmaz  o yerin yıkılacağını ve burada meydanın genişletileceğini söyledi. Ama bir  gecikme oldu, söz vermişti. Bu projenin de artık  hayata geçmesini bekliyoruz. Çünkü köy meydanı çok daha güzel olacak  geniş olacak, biz her şeyi  sonuçta mahallemiz için istiyoruz, insanlarımızın daha iyi bir yaşam sürmesi için istiyoruz.
 
İlk iş kooperatif
Köyümüze muhtar olduğumuz zaman geldik hemen kooperatif kuracağız dedik. Köyümüzde kooperatif yoktu. Kooperatifi kurduk, şimdi yağlık zeytin, zeytindir, kooperatif üzerinden bir şeyler yapmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız var kooperatifimizin canlandırmamız lazım şu an bir yeri yok mesela, yine başkanımızdan köyümüzde müsait arsalar var oralardan bize bir yer tahsis etmesini bekliyoruz. Köyümüzde çünkü çok müsait  birkaç yer var. Sonuçta burası kooperatifin  yeri olacak.
TED KOLEJİ DESTEĞİ 
Bir tane halı saha sözü verdi yine başkanımız bize sağ olsun, halı sahanın  arazisini belediyemizin  vermesi durumunda mahallemizde bulunan Bursa TED Koleji’de bu halı sahanın yapımında bize destek vereceklerinin sözünü verdiler. Bu arsanın hayata geçmesi durumunda  halı sahayı da TED Koleji yapacak anlayacağınız. Yerimiz orada müsait, orada şimdi öyle bir şey yaparsak hemen yanında ormanlık  var. Bu ormanlık bölgeyi Kooperatifimiz adına kiralayabilirsek, halı sahanın hemen yan tarafındaki bu bölge, sitelerdeki sakinlerimizle köyümüzün tam ortak noktası neredeyse. En azından biz diyoruz ki; pazarımızı da oraya taşırız, her gün açık olur, köy ürünleri de satılır, yağ satılır, zeytin satılır, bayanlar gelsin gözleme yapsın ufak bir çay ocağı da olsun. Böyle bir hareket gelsin istiyoruz yolun üzeri olduğu için çok da güzel olur, uğrak bir yer sonuçta. Kooperatifimize  destek olmasını da düşünüyoruz aslında. Yakın bir zaman içerisinde bunu hayata geçirirsek çok güzel olacak çünkü bunu halk bizden istiyor artık. Bu halı sahamızın da hayata geçmesi durumunda bu çevredeki birçok mahallenin köyünde bu ihtiyacını gidereceğini ayrıca belirtmek istiyorum çünkü buralarda böyle bir tesis yakınlarda yok. 
Köyümüzde, tepede çok eski bir yatırımız var “Aman Dede” isminde. Bu dedenin olduğu yere şimdi büyükşehirden, orman bölgeden ağaçlandırma talebinde bulunduk. Oranında ağaçlandırması yapacağız inşallah. Yağmur yağmadığı zamanlarda,  eskiden oraya çıkıp yağmur duası yapılırmış öyle ağırlığı olan güzel bir yer mezarını büyükşehir yaptırmış  daha önceki dönemlerde ama işte güzel bir düzenleme yapılırsa hem orada yılda bir iki sefer mevlüt okuturuz, ayrıca  şehrin değişik noktalarından da  ziyaretçiler gelip dua edebilirler diye düşünüyoruz.
 
ROTA CADDESİ ÇOK GÜZEL OLDU..
Ekip arkadaşlarımızla birlikte mahallemizin daha iyi olması için çalışmalar yürütüyoruz. Büyükşehir belediyemizin de çok güzel bir desteği oldu daha 20 gün önce Rota Caddesi'nde sıcak asfalt yapıldı, çok güzel bir yatırım yapıldı. Tretuvar çalışması, çevre düzenlemesi, altyapısı ile çok güzel bir çalışma gerçekleştirdik. Sitelerde oturan halkımız çok memnun oldu bu manada Büyükşehir Belediye başkanımıza da teşekkür etmek istiyoruz. Rota Caddesi'nin devamında aydınlatma ilgili sıkıntılar var. Çünkü gece karanlık olduğunda sokak hayvanları insanlara saldırıyor, sokak köpeklerinin saldırgan olmasından dolayı insanlar sabahleyin spor yapmaya evden dışarı  çıkamıyorlar. Mutlaka bu aydınlatma çalışmasını halletmemiz ve bu köpeklerle ilgili sıkıntılarımızın  giderilmesini  istiyoruz, çünkü bu etrafta ki bütün mahallelerde de bu sıkıntı mevcut. Ufak tefek eksiklerimiz var ama belediyelerimizin durumlarını da biliyoruz inşallah onlar da en kısa zamanda halledilecek inşallah.
 
• Muhtarım  röportajımızın sonunda muhtar olmamızı sağlayan mahalle sakinlerine neler söylemek istersiniz?
Köy halkımıza çok teşekkür etmek istiyorum. Mürsel Köyde yaşayan  tüm halkımıza teşekkür etmek istiyorum. Sonuçta toplasanız  2-3 sülale  burada yaşamaktadır, herkes  birbirlerini tanır. Biz bu işi hizmet için istedik, elimizden geldiğince geceli gündüzlü çalışıyoruz, onların güvenlerini boşa çıkartmamak için. Son olarak başta Mürsel Köyü halkımız olmak üzere bütün Bursalılara selamlarımı iletmek istiyorum, esenlikler diliyorum. Hem Mudanya Belediye Başkanımız Hayri Türkyılmaz’a , hem de  Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş’a  teşekkürlerimi iletmek  istiyorum.  Bizler de başta Mürselköy Mahallesi muhtarı Mehmet İlhan olmak üzere Mürsel Köy Kooperatifi Başkanı Ahmet Öztürk'e çalışmalarında başarılar  diliyoruz.