Bursa 'Şehir'de Bursa 'Şehir'de
 
Fatma ASLAN KUNDAKCI
Özel Medicabil Hastanesi, kuruluşunun 10. yıldönümü nedeniyle basın mensuplarıyla bir araya geldi. Özel Medicabil Hastanesi’nin 10 yılının değerlendirildiği toplantıda; Özel Medicabil Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Oya Kutlay, Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Aysun Yılmazlar ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Halil Özgüç hazır bulundu. Özel Medicabil Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, toplantıda bugüne kadar neler yaptıklarını anlattı, hedeflerinden bahsetti. “10 yılı geride bıraktık ancak hedefimiz 150 yıl” diyen Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, süreklilik vurgusu yaptı. Geride kalan 10 yıl içerisinde ‘Yalın Hastane’ kavramı ile Bursa’yı tanıştırdıklarının altını çizen Bilgen, “İsrafı önlemenin, en iyi ve en kaliteli hizmetin yolu ‘Yalın Hastane’den geçiyor. ‘Yalın Hastane’ aynı zamanda herkesin sağlık hizmetlerine ulaşmasının yanı sıra doktorundan hemşiresine tüm çalışanların da hizmeti en uygun şekilde sunmasını içeriyor” dedi.
 
24 SAATTE TABURCU
‘Yalın Hastane’ kavramını tüm çalışanların sahiplendiğini kaydeden Bilgen, “Bu sayede hastalarımızı çok kısa sürede taburcu etmeye başladık. Ortopedi alanından örnek verecek olursak hastalarımızın yüzde 45’i 24 saatte, bu yüzde 45’in yüzde 15’i de ameliyatın ardından ortalama 6 saat sonra taburcu oluyor. Hastanemizde genel yatış ortalaması ise 2-2,5 gün… Bu ne demek… Hem hasta için hem hastane için hem ülke için ekonomik kazanç demek… Hastanın iyileşme sürecini ailesinin yanında olmanın verdiği motivasyonla daha hızlı tamamlaması demek… Bursa’nın en büyük sorunlarından biri yatak sıkıntısı… Erken taburcu yeni hastalara da yatak açmak demek” ifadelerini kullandı.
 
TELAFİ ŞANSI YOK
Sağlıkta şiddetin tırmandığı son yıllarda en önem verdikleri konulardan birinin de hasta ve hasta yakınları ile sağlık çalışanlarının güvenliği olduğuna değinen Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, hizmet memnuniyetini artırmak için çalıştıklarını belirterek, “Dikkat yetmez. Tedbirli ya da öngörülü olmak gerek. En az hatayla işi yürütmek gerek. İşiniz sağlık ise ‘bu kez olmadı, bir dahaki sefere telafi ederiz’ deme şansınız yok” dedi ve Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde 2019 yılı notlarının 100 üzerinden 98.66 olduğunu açıkladı. Bilgen, “Çok iyi bir oran ancak bizim hedefimiz 100 üzerinden yıldızlar almak” diyerek hedeflerini ortaya koydu. 
 
İZLEYEN DEĞİL İZLENEN HASTANE
Sağlık sektöründe güncel olmanın önemine de değinen Prof. Dr. Bilgen, “İleri ülke seviyelerine ulaşmaksa amacınız sürekli takipte olmalısınız. Yeni tedavi yöntemlerini takip etmeli, yurtiçi ya da yurtdışında katılacağınız eğitimlerle siz de bu tedavi yöntemlerini uygulayabilir düzeye gelmelisiniz. Hatta ve hatta öyle gelişmelisiniz ki siz örnek alınan hastane konumuna gelmelisiniz. Bizim hedeflerimizden biri de bu, izleyen değil izlenen hastane olmak” diye konuştu. 
 
 
JCI AKREDİTASYON BAŞARISI 
Sağlık alanındaki sınıflandırmada en yüksek pozisyonda olan ‘A Grubu Hastane’ statüsünde olduklarını, ‘Bebek Dostu Hastane’ sıfatını çok önemsediklerini ifade eden Bilgen, verilen hizmeti dünya çapında uluslararası standartlara göre değerlendiren JCI değerlendirmesinde 2 kez akredite olma başarısı gösterdiklerini hatırlattı. ‘Evde Sağlık Hizmeti’ verdiklerini de kaydeden Bilgen, “Hastanemizde ameliyat olsun ya da olmasın evde sağlık hizmeti almak isteyen herkese yardımcı oluyoruz” dedi. 
 
SAĞLIK EĞİTİMİ ÖMÜR BOYU 
Eğitimin önemine değinerek hastane bünyesinde hayata geçirdikleri ‘Sağlık Okulu’na özel bir parantez açan Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, kendisi başta olmak üzere hastanede çalışan diğer doktorların yurtdışında pek çok eğitime katılmasının yanı sıra dünyanın pek çok ülkesinden de doktorları hastaneleri bünyesinde staja kabul ettiklerini açıkladı. Eğitimin ömür boyu sürdüğünü, sağlık alanında bu konunun daha da önem kazandığını dile getiren Bilgen, “Kendi alanım olan ortopedi ile ilgili dünyaca ünlü New Yort Ranawat Ortopedi Merkezi ile işbirliği yapıyoruz. Kapalı yöntemle omurga cerrahisinde olumlu Unilateral Omurga Endoskopisi (UBE) Derneği kuruldu. Benim de katıldığım, 26 yıldır aralıksız her ay yapılan ve 320’ye ulaşan toplantı sayısı ile belki de Türkiye’de bir ilk olan eğitimde ortopedi alanındaki güncel bilgileri paylaşıyoruz” şeklinde konuştu. 
 
VAKFIN SONU VAKIF ÜNİVERSİTESİ 
Eğitim çalışmalarını daha kurumsal yürütebilmek adına anne ve babasının ismini taşıyan Şadiye-Abdüssamet Bilgen Vakfı’nı kurduklarını söyleyen Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, hayallerinin en önemlisinin ise bir vakıf üniversitesi kurmak olduğunu heyecanla anlattı. Bilgen “Sadece hizmet vermek yetmez, hizmet vereni eğitmek konuların en önemlisi… Vakıf üniversitesi hedefimiz doğrultusunda önce vakıf kurarak kolları sıvadık. İnşallah bir dahaki toplantımızın konusu vakıf üniversitemizin kurulması sürecinde yaptıklarımız, nerede kuracağımız, hangi bölümlerle işe başlayacağımız olur” dedi. 
 
EKİP OLMADAN OLMAZ
Bu anlattıklarının hiçbirini tek başına yapmadığını, yanında her zaman güçlü bir ekip olduğunu üstüne basa basa dile getiren Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, “Özetleyecek olursak sadece benim değil tüm çalışma arkadaşlarımın amacı iyi hizmet, kaliteli hizmet ve hasta memnuniyeti, çalışanlarımızın eğitimine katkı sunmak, hem çalışanlarımızın hem de hastalarımızın huzurlu ve güvenli bir ortamda olmalarını sağlamak” dedi ve ekledi: “Yatak sayısı hem yoğun bakımda hem de normal odalarda Bursa genelinde büyük sıkıntı. Yeni hizmete giren binalarımızla birlikte yatak sayımız 200’ün üzerinde olmasına rağmen sadece 103 yatakla hizmet veriyoruz. Bu konuda bürokratik sıkıntıları bir an öce aşabilmeyi umuyoruz.” Bilgen ve ekibi, toplantının sonunda 10. yıl hatırası olarak aynı karede bir araya geldi.