Hatice DAL

Medya temsilcilerinin Şanlıurfa’daki son duraklarından bir taneside dünyanın tarih ve medeniyet beşiği olan Harran oldu. Dünyada kurulan ilk üniversitenin yer aldığı Harran, Suriye sınırına olan yakınlığı ile dikkat çekiyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ilçe birçok dinide içinde barındırıyor. Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden olan Harran Mezopotamya içerisinde yer almakta. Harran’ın kelime anlamı ise tamda siluetini yansıtır manada: Seyahat ve kesişen yollar. Sümerler, Babiller, Asurlar, Persler, Romalılar da bu bölgede hâkimiyet kuran uygarlıklar arasında.

ÇEŞİTLİ MEDENİYETLERİ AĞIRLAMIŞ

İlçede bulunan sur kapılarına çevre illerin isimleri verilmiş. Bir kapının ismi Rakka kapısıyken diğer kapının adı Halep kapısı. Milattan sonra 639 yılında İslam güçlerinin hâkimiyeti altına girmesiyle burada bulunan en büyük kilise camiye çevrilmiş. Emeviler döneminde caminin yanında açılan medresede sadece İslami ilimler değil fen ilimleri de öğretiliyor. Emeviler’in başkentliğini de yapmış olan şehir, zamanda gelişim göstermiş. Emeviler döneminden sonra hüküm süren Abbasiler döneminde ise burada çok önemli bilim adamları yetişiyor. Buradaki okulda dünyanın farklı yerlerinden öğrencilerde ağırlanmış.

Dünyada 3 yerde var

Harran’ın yöresel evlerinden birini gerçekleştirdiğimiz ziyarette ise 35 yıl öncesine kadar yöre halkının yaşadığı evleri tanıma fırsatı bulduk. Bu evleri dışarıdan bakıldığında yalnızca kerpiçten inşa edildiği sanılıyor fakat içerisine girince mimarisinde taş ve tuğla gibi malzemelerinde kullanıldığı fark ediliyor. Bu malzemelerin kullanılma sebebi ise evlerin yazları serin, kışları ise sıcak tutulma isteği. Evin sahipleri burayı terk etmek yerine burayı turizme açmış. İçeride ziyaretçilerin deneyebilmesi için yöresel kıyafetlerde yer alıyor. Bu evler artık depo ya da kiler olarak kullanılıyor. Bu evlerin mimari örnekleri ise, dünyada sadece 3 yerde var: Harran, Suriye ve Fransa.

Misafirperverlikte son nokta

Heyet, Harran’ın tarihi yerlerini ziyaret ettikten sonra Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz’un konukevine misafir oldu. Burada basın mensuplarını Harran Kaymakamı Ömer Faruk Çelik ve Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz karşıladı. Doğu insanının misafirperverliğinin tam olarak yaşatıldığı konukevinde konuşan Başkan Özyavuz, Harran’ın 7 bin yıllık geçmişe sahip olan bir yerleşim alanı olduğunu kaydederek, İlk üniversitenin burada olduğunu belirtti. Birçok tarihi eserin bu ilçeden yer aldığını dile getiren Özyavuz, Suriye’de yaşanan kargaşadan dolayı turizmin azaldığını dile getirdi. Medya temsilcilerinin son durağı ise Urfa TV oldu. İki şehrin meslektaşları bir araya gelerek uzun bir süre sohbet etti.

Sağlık dostu isot

Şanlıurfa’da isot profesörü olarak tanınan Çerkez Korkmaz, isot hakkında bilinmeyenleri anlattı. Şanlıurfa’da isot ve çiğköftenin satılmadığını kaydeden Çerkez Korkmaz, “Bunlar bizim kültürümüz herkes bunları kendi evinde yapıyor. Gerçek isotu Türk halkına tanıtarak sevdiren adam benim. Şanlıurfa aşığı bir insan olarak 3 bin kadınımıza istihdam sağladım. Onlara malzemeleri götürerek evde çalışma imkânı oluşturdum. İsot bizim hayatımızın merkezine yerleşmiş, isot reçeli dediğimiz ürün ise evde yapılmış olan biber salçası” şeklinde konuştu.

İŞTE PÜF NOKTALAR

İsotun gerçeği ile sahtesini ayırt etmenin püf noktalarını da anlatan Korkmaz, bu biber türünün sağlığa olan yararlarını da şöyle sıraladı: “Gerçek isot ağızda erir, posası damağınıza yapışmaz. Yemeklere atıldığında ise yemeğin üstünde kalmaz. Gerçek isot sağlığa büyük fayda sağlamaktadır. Birçok kanser türünü vücuttan uzak tutar. Yapılan araştırmalarda bunu ortaya koydu.”