Erkan ŞEN

Uludağ’da yeni yıl buruk kutlandı Uludağ’da yeni yıl buruk kutlandı

Marmara Bölgesi, Çanakkale ve Bursa başta olmak üzere son 9 saat içerisinde adeta deprem fırtınasına yakalandı. Vatandaşlarda büyük tedirginlik yaratan depremler “Büyük Marmara depremi mi geliyor?” sorusunu akıllara getirse de Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Güney Marmara Şube Başkanı ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Engin Er, durumun büyük depremle değil ama uyarıcı bir depremle ilgisi olduğunu dile getirdi.

YILLARDIR SÖYLÜYORUZ

Marmara Bölgesi’nin aktif olduğunu sürekli dile getirdiklerini söyleyen Engin Er, “Son zamanlarda depremlerin sayısında bir artış olduğunu her platformda dile getiriyoruz. Bir depremin öncüsü veya artçısı değil ama bu bölgede deprem olacağının uyarısı diyebiliriz. Bu bölgelerin aktif, fayların diri olduğunu gösteren bir uyarı aslında bu sarsıntılar. Marmara depreminin olacağı bu hat değil ama şu demek son günlerdeki sarsıntılar: Bölge oldukça aktif… Buradaki fay hatları diyor ki, ‘Ben canlıyım, diriyim, gerginim.’ Zemin gerginliğini artık belli ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN VAKİT KAYBETMEYELİM

Kentsel dönüşümün bir an önce yapılması gerektiğine vurgu yapan Engin Er, “Kentsel dönüşüm yapılmadığı müddetçe biz sadece beklemiş oluruz. Depreme hazırlık bilinçle, şuurla, yapıyla olur. Deprem öncesiyle, sırasıyla ve sonrasıyla olur. Kentsel dönüşüm deprem olmadan önce alınan önlemlerden en önemlisi. Eğer biz dönüşümü doğru yapmazsak, doğal afetleri planlarımıza uygun şekilde yansıtamazsak; deprem olduğu zaman hangi vaziyette duracağımız veya deprem olduktan sonra insanları binaların altından nasıl kurtaracağımız konusunda hazır olamayız. Doğrusu, deprem olmadan önce yapmamız gereken en önemli çalışmalardan bir tanesi, üstüne basarak söylüyorum, kentsel dönüşüm ve planların yeniden revize edilmesi” ifadelerini kullandı.

RİSKLİ ALANLAR BİR AN ÖNCE TESPİT EDİLMELİ

Yeni yönetmeliğin acilen çıkarılarak uyarlanması gerektiğinin altını çizen Engin Er, şunları kaydetti: “Bursa’daki riskli alanların ve yapıların bir an önce tespit edilmesi lazım. Parsel bazında iyileştirme değil, ada bazında iyileştirme değil; şehrin bütününü kapsayan kentsel dönüşüm planının mutlaka ama mutlaka hayata geçirilmesi lazım. Kentsel dönüşüm yapılmadan önce Bursa’daki dönüşüm ihtiyacı olan binaların tespit edilmesi şart. Tespitsiz yapılan kentsel dönüşümler, kendi ellerimizle kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulan yeni alanları oluşturmamızdır. Bir an önce planlı, programlı şekilde kentin bütününü kapsayan kentsel dönüşüm planlarının hazırlanması büyük önem arz ediyor bu yüzden. Yıldırım’daki bilmem ne sokağının kentsel dönüşümü değil, Yıldırım’ın tamamını kapsayan, bütün Bursa’yı kapsayan bir kentsel dönüşüm planının olması lazım. Bunun için yapılması gereken şey de akademik odalarla, yerel dinamiklerle ortak çalışmaktır.”