Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, sosyal sorumluluk projelerine bir yenisini daha ekledi. Büyükşehir Belediyesi’nin şu an için pilot olarak belirlediği bölgede uyguladığı proje ile cezaevinde işlediklerin suçun cezasını çekerken ve denetimli serbestlik hakkını kazanan mahkumların topluma kazandırılması hedefleniyor. Hükümlüler, Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ortak projesi kapsamında topluma faydalı işlerde çalıştırılıyor.
Projenin uygulama alanı Asri Mezarlıklar Müdürlüğü belirlendi. Proje, şimdilik 60 mahkumu kapsıyor. Pilot bölge olarak belirlenen uygulama alanında başarılı olunması halinde bu yolla topluma kazandırılacak hükümlü sayısı da arttırılacak.

Önceki gün proje uygulama alanında incelemelerde bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili M. Durdu Yetkinşekerci, hükümlülerin yasaların belirlediği şekilde topluma faydalı kurum dışında kamu veya özel sektöre ait işyerlerinde çalıştırılabildiklerini söyledi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ‘sosyal sorumluluk’ projesi anlayışıyla böyle bir projeye ortak olduğunu aktaran Yetkinşekerci, şunları söyledi:

“Bu proje; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün birlikte hazırladığı bir projedir. Mahkumların topluma kazandırılması ile ilgili bir proje geliştirdik. Mahkumların üzerindeki psikolojik baskıyı azaltmak ve toplumla bütünleşmesi, toplum içerisinde rehabilite edilmesi için çalışma başlattık. Proje için Asri Mezarlığı’nı pilot bölge olarak belirledik. Dün ben kendim bizzat mahkumların yanındaydım. Çok iyi çalışıyorlar. Sözleşmeli personellerden alamadığımız bir verim ile karşılaştık. Mahkumların her türlü ihtiyacını Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak karşılıyoruz. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı bu projeye tüm belediyelerin katkı vermesi gerektiğini düşünüyorum. Hayırlı olsun. İnşallah başarılı olacağımızı düşünüyorum.”

Uygulanan projeye ilişkin açıklamada bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürü M. Salih Yıldırım ise şu açıklamada bulundu:
“Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, mahkumlarla ilgili bir proje başlattı. Bu proje bir sosyal sorumluluk projesidir. Pilot yer olarak Asri Mezarlıklar Müdürlüğü seçildi. Bu projeyi genişleterek devam ettirmeyi düşünüyoruz. Mahkumlarımızın psikolojilerine, sosyal hayatlarına katkıda bulunuyoruz.”
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin’in daha önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kuruculuğunu yaptığını anımsatan M. Salih Yıldırım, “Proje başarılı olacaktır. Bu projeyi ilerletmeyi düşünüyoruz. Mahkumlarımızın sosyal hayatlarına katkı sağlıyoruz. Bu proje ilerleyen günlerde daha güzel bir hal alacak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Uygulanan projenin kendilerine büyük fayda sağladığını ifade eden hükümlüler, projenin geliştirilmesini ve daha çok mahkumun bu projeden faydalanması gerektiğini dile getirdi. Projenin uygulanmasında emeği geçen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne teşekkür eden mahkumlar, denetimli serbestlik ile ilgili kanunun genişletilerek daha fazla ‘kader mahkumunun’ bu projeden faydalandırılmasını istedi.