Ortaköy’de Reina isimli gece kulübünde yılbaşı gecesi düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin 57 sanığın yargılanmasına başlandı. Duruşmada iddianame özetinin okunması ve sanıkların kimlik tespiti tamamlandı. Duruşmada söz alan Abdulkadir Masharipov’un avukatı Atanur Demir, sanığa avukatı olması konusunda vekaleti olup olmadığına ilişkin soru sorulmasını istedi. Tercümanın sanık Abdulkadir Masharipov’a, ‘Avukatın olması konusunda bir itirazın var mı?’ şeklinde sorması üzerinde sanık, kafasını sallayarak ‘Yok?’ dedi.

SALDIRGANIN AVUKATINDAN 3 TALEP

Bunun üzerine sanık avukatı Demir, “Muhakemenin bu duruşma salonunda yapılması hukuken mümkün değildir. Şuanda benim Abdulkadir Masharipov ile aramda 15 metre var, diğer müvekkillerim ile de aynı şekilde. Onların da etrafı çevrilmiş durumda. Müvekkillerin bize soru sormaları, danışmaları gerekecek. Salonun yapısı buna mümkün değil” diyerek, müvekkili ile görüşmesinin kısıtlanmamasını, duruşmaların Silivri yerine Çağlayan’da yapılmasını ve duruşma salonunda müvekkiliyle yan yana oturmayı ve kimse duymayacak şekilde konuşmayı talep etti.

MAHKEMEDEN TALEPLERE RET

Mahkeme, Abdulkadir Masharipov’un avukatı Atanur Demir’in, sanıkların avukat ile görüşme kısıtlamalarının kaldırılması, yargılamanın Silivri’de yapılmaması ve Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayında yapılması, duruşma salonunda vekil ve müvekkilin görüşme yapması yönündeki 3 talebinin güvenlik gerekçesiyle reddine karar verdi. Mahkeme başkanı, sanıkların susma hakkının olduğunu tutuklu sanıklara hatırlattı. Bunun üzerine tercüman eşliğinde söz alan sanık Abdulkadir Masharipov, Özbekçe “Benim avukatımın 3 talebi vardı. Mahkeme reddetti. Neydi onlar?’ şeklinde sordu. Mahkeme başkanı avukatının istediği üç talebi hatırlattı.

 

Sanık Masharipov avukatının taleplerinden, “Sanıkların avukatları ile görüşme kısıtlamalarının kaldırılması ve vekil ile müvekkilin duruşma salonunda görüşme yapması yönündeki talepleri OHAL kalktıktan sonra gerçekleştirebilir miyiz?’ diye sordu. Mahkeme başkanı, birinci talebe ilişkin ‘Savunmadan sonra mahkeme karar verebilir’ dedi. Üçüncü talebin ise OHAL ile bir ilgisi olmadığını söyledi.

“BURAYI ONUN ŞOV YERİ HALİNE GETİRMEM”

Başkanın, “Savunma yapacak mısın?” sorusu üzerine, sanık Masharipov, “Türkiye’nin yasalarını bilmediğim ve yeterince anlamadığım için avukatımla görüşene kadar susarım” dedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı, “Savunma yaparsa yapar, yapmazsa yapmaz. Burayı onun şov yeri haline getiremem, savunmayacaksa otursun” şeklinde cevap verdi. Sanık Abdulkadir Masharipov yerine oturdu.

Sanığın avukatı söz alarak, “Sanığı azarlamanız tutanağa geçmiştir, gerekli yasal işlemler yapılacaktır. Bize şov yapmayın dediniz, kendiniz şov yapıyorsunuz” dedi. Mahkeme başkanı ise, “mahkeme salonları kimsenin şov yeri değildir. Mahkeme başkanı düzeni sağlar” diyerek avukatların mikrofonunu kapattırdı.

Savunma yapmayan 1 numaralı sanık Abdulkadir Masharipov’un ardından sanık İlyas Mamasharipov’un savunmasına geçildi.