Milli Eğitim Bakanlığı’nın talebiyle okulda dezenfektan ürettiklerini belirten okul müdürü Abdullah İnce, “Öğrencilerimiz hem öğreniyor, hem üretiyor hem de ülkesi için savaş veriyor” dedi.

Özlem ATAÇ

Türkiye’de okullar bütün öğrencilere tatil fakat meslek liselilere değil... Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan korona virüs salgınının Türkiye’de de görülmesinin ardından, Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği 28 mesleki ve teknik Anadolu lisesinde, günlük 100 tona yükseltilen kapasiteyle zararlı virüslere karşı en hızlı etkiyi gösteren hipoklorit dezenfektan üretimi yapılıyor. Bu kapsamda Bursa’da bulunan Yıldırım Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de bu okullardan biri oldu. Daha öncede birçok örnek çalışmada adından söz ettiren sadece Bursa değil Türkiye’de güzel çalışmalara imza atan okulda faaliyet gösteren kimya laboratuarı 13 yıl önce kurulmuş ve öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri hedeflenmişti. Milli eğitim Bakanlığı’nın görevlendirmesi üzerine harekete geçen kimya bölümü öğretmenleri ve öğrencileri çalışmalarına bir yenisini ekleyerek, büyük bir özveriyle korona virüsüne karşı dezenfektan üretmeye başladı.

HEM ÖĞRENİYORLAR HEM ÜRETİYORLAR

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Abdullah İnce, ülkede yaşanan bu zor günlerde öğrenciler ve öğretmenlerle canla başla çalıştıkları için çok gurur duyduğunu belirtti. İnce, Bursa’da bu anlamda çalışma yapan tek okul olduklarını söyleyerek, “Biz Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak 2006 yılından buna temizlik ürünleri üretiyoruz. Meslek liselerinin amacı zaten üretmek olmalı. Üretmek derken uygulamalı eğitimden bahsediyorum. Laboratuarımızı kurmamızın amacı da buydu. Öğrencilerimiz bizzat süreci yaşayarak öğrenmeli diyerek yola çıktık. Bu sayede öğrencilerimiz hem üretiyor, hem öğreniyor hem de ciddi oranda gelir elde ediyor. Bu da onların aile bütçesine büyük bir destek sağlıyor. Ben bu okulda okuyan öğrencilerimi şanslı görüyorum. Çünkü buradan mezun oldukları zaman aranan vasıflı personel olarak mezun oluyorlar. Bu durumda meslek liselerinin önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Öğrencilerimiz hem öğreniyor, hem üretiyor hem de ülkesi için savaş veriyor” diye konuştu.

BTSO'dan önemli adımlar BTSO'dan önemli adımlar

GECE GÜNDÜZ MESAİ

Bu ortamda hem öğrencilerin hem öğretmenlerin hem de personelin ciddi anlamda korona virüsü ile mücadele noktasında büyük çaba gösterdiğini belirten İnce, “10’dan fazla temizlik ürünü üretme portföyümüz varken, bu salgın hastalık sürecinden dolayı şu an tamamen dezenfektasyona yöneldik. Sıvı sabun, yüzey temizleyici, ultra çamaşır suyu, bulaşık deterjanı, WC temizleyici vb. ürünler üretiyoruz. Bu ürünleri piyasadaki fiyatlarının altında döner sermaye işletmesi kapsamında faturalı, kontrollü bir şekilde ürün satışı yapıyoruz. Öncelikle Bursa’da olmak üzere, civar illeri de kapsayacak şekilde kamu ve özel sektöre hızlı bir şekilde ulaştırılmaya çalışılıyor. Şu anda günlük kapasitemizi 4 tondan 20 tona kadar arttırdık. Laboratuvarımızda 11 öğretmen 150 öğrenci bulunmakta. Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz gece gündüz demeden çalışıyor” şeklinde konuştu.

YENİ VE ETKİLİ BİR ÜRÜN

Virüsün ilk çıktığı andan hemen tedbirlerini aldıklarını dile getiren İnce, “Konu hakkında geniş bir araştırma yaptık. Hangi ürünün bu virüse karşı etkili olacağını üniversite kaynaklarından araştırıp yeni bir ürün ortaya çıkardık. Ortaya çıkardığımız ürünümüz hem antibakteriyel hem de antivirütik bir üründür. Ürünümüz klor bazlı, klor bazlı ürün virüslere karşı biraz daha etkili olduğundan dolayı hem alkol hem klor bazlı bir ürün ortaya çıkardık. Bizim önceliğimiz Milli Eğitim Bakanlığımızın talimatlarıdır. Bu anlamda Bursa ilimizin ihtiyacı karşılamak, okullarımızın dezenfektasyonunu sağlamak için 160-170 ton civarında bir sipariş aldık. Bunu üretmekle resmen mükellefiz. Onun ötesinde bir ihtiyaç olursa onu da karşılama çabası içindeyiz. Sürecin nasıl gelişeceğini, virüsün ne derece yayılıp, duracağını bizim kestirmemiz mümkün değildir” dedi.