Arda EKİNER

Üçüncüsü düzenlenen ve İznik’in saklı güzelliklerini ortaya çıkaran Kültür, Sanat ve Çini Festivali büyük bir coşkuyla başladı. İznik’in kardeş şehri olan Sırbistan’ın Tutin kentinin Belediye Başkanı ŞemsudinKuçeviç ve meclis üyelerinin de hazır bulunduğu etkinliğe vatandaş yoğun ilgi gösterdi.

TURİZM İÇİN ATILAN ADIMLAR

Tutin Şehri Belediye Başkanı ŞemsudinKuçeviç’i aralarında görmekten çok memnun olduklarını dile getirerek konuşmasına başlayan İznik Belediye Başkanı Osman Sargın şu açıklamaları yaptı: “İznik için atılan adımlar meyvesini vermeye başladı bile. Her geçen gün İznik turizm de hak ettiği noktaya doğru gidiyor. Burada hepimiz İznik’in turizm elçileriyiz.”

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, ‘İlk başkent olmanın 940.yılını kutlamanın gururunu da yaşıyoruz’ diyerek, “Bugün burada Sansarak Kanyonu’nda yürüyüş yapan insanlar var,aynı zamanda Roma tiyatrolarını gezenler var.İznik’te Roma’yı, Osmanlı’yı ve Selçuklu’yu hep beraber yaşıyoruz ne mutlu bize”değerlendirmesinde bulundu.

BOŞNAK DİYARINDAN SELAM

Sırbistan Tutin şehri Belediye Başkanı ŞemsudinKuçeviç ise kendisi ve heyeti için verilen hediyeleri alırken şu açıklamaları yaptı: “1500 km aşarak buraya Boşnak kardeşlerinizin selamını getirdim. Fatih Sultan Mehmet’in otağını kurduğu yer Balkanlar’da Tutin’dir.Biz sizi asla unutmayacağız tarihte yakındık ve gelecekte de bu böyle olacak. Sizler bizim kardeşimizsin.”

Çinisiz İznik olmaz

Çini ve İznik’in ayrılmaz ikili olduğuna vurgu yaparak konuşmasına başlayan İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan ise, ‘Çinisiz bir İznik düşünmek mümkün değildir’ifadelerini kullandı. “İznik insanlık tarihinin beşiğidir” diyerek açıklamalarını sürdüren Pehlivan,“İlçemizin ve değerlerinin 4000 yıl öncesine uzanan zengin bir tarihi var. Zamanında çiniye bu topraklarda sırlı tuğla tekniği diyorlarmış.Mısır, Mezopotamya, Babil ve Asur’da uygulanan teknikler mevcutmuş. Ancak çini kendini Türklerle bulmuş. Selçukluların çiniye eklediği desenler bu sanatı kalıcı hale getirmiş. İnanıyorum ki bu tür güzel etkinliklerle güzel ilçemizin değerleri ön plana çıkacak” şeklinde konuştu.