Eda ÖZATA

Osmangazi’ye bağlı Kuruçeşme Mahallesi’ne 3 yıl önce muhtar olan Hatice Temel, seçim sürecinde 17 kadın muhtar adayı olduğunu vurgularken mahallelinin güvenoyunu aldığını fakat bunun kolay olmadığını dile getirdi. Aslında muhtarlık hikayesinin yıllar öncesine dayandığını anlatan Temel, “Ben Mudanya Tirilyeliyim. Daha önceki süreçlerde bir hedefim vardı. Önceden belde belediyeleri vardı ve ‘belde belediye başkanı olacağım’ diyordum. Kendi beldemle ilgili kafamda projelerim vardı. Belde belediyeleri kalkınca oralar da mahalle muhtarlığı oldu. Ben de o noktada planlarımı ve stratejilerimi değiştirdim ve mahallemdeki sorunları çözmek için mahalleme muhtar olmak niyetiyle yola çıktım. Her ne kadar o mahallede doğup büyüseniz de mevcut bir durum var ve iki dönem muhtarlık yapmış bir erkek muhtar var. Bundan dolayı göreve talip olabilmek çok da kolay değildi. Bunun kolay olmadığını kazandıktan sonra daha çok anladım” dedi.

Kadın olmam dezavantaj oluşturmadı

Neşeli ve eğlenceli bir seçim süreci geçirdiğini belirterek, o süreçte mahallede bir seçim ofisi yaptıklarını ifade eden Hatice Temel, “Ofisimizde uzak kaldığımız mahalle sakinlerimizle söyleşilerimiz oldu. Mahalle sakinlerimizin tek tek evlerini gezdik. Sıkıntılarını paylaştık, taleplerini dinledik. Göreve geldiğimizde ne yapabiliriz, nelere çözüm üretebiliriz diye istişarede bulunduk. Ben düşündüğünüz gibi vaatler vermedim. Sonuç olarak yapılabilecek iş var, yapılamayacak iş var. Fakat geldikten sonra çok çalışmalar yaptık. Öncelikle muhtarlık binamız ihtiyaca cevap vermiyordu. Tam cadde ortasında hijyenik olmayan bir çeşme vardı. O çeşmenin kaldırılmasıyla yeni bir düzenleme geldi. Muhtarlık alanımız düzenlendi. Bunlar takip gerektiren işler. Bir kadın olarak hiçbir konuda zorlanmadım. Hatta şöyle söylemler duyuyorum; ‘Kadın muhtarlar çok daha dikkatli ve detaycı oluyor.’ Bir kadın olarak işimiz önce güzellik, hijyen, temizliktir. Yani evimiz gibi. Mahallemde de en çok dikkat ettiğim unsurlar bunlardır” şeklinde konuştu.

MAALESEF ELİMİZDE SİHİRLİ DEĞNEK YOK

Mahallenin sıkıntılarını çok öncesinden tespit edip bir plan çerçevesinde hareket ettiklerini kaydeden Temel, şunları söyledi: “Mahallemizin sıkıntılarının tespitini daha önceden yapmıştık. Tespitler doğrultusunda 3 yıldır çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tabii ki yapılan tespit ve sorunlar kısa vadede çözülecek çalışmalar değildi ve bunun farkındaydık. Uzun bir zaman dilimine yayılıp, alt yapısı oluşturulup bitiş aşamasına gelecek şekilde planlamalarımızı yaptık. Yerel yönetimlerle yoğun çalışmalar içerisindeyiz. Ana arterleri Büyükşehir Belediyesi ile, ara arterleri Osmangazi Belediyesi ile çözüme kavuşturuyoruz. Kurumların hepsiyle aramız çok iyi. Biz ilgili kurumlara taleplerimizi yapıyoruz ve başkanlarımız da ellerinden gelen desteği veriyorlar. Hiçbirimizin elinde sihirli değnek yok. Bir anda sorunları çözemiyoruz. Belli bir planlama doğrusunda çalışmamız gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, UEDAŞ ve Anıtlar Kurulu ile çok güzel çalışmalar yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz.”

Sıkıntı çalışma saatlerinde

Muhtarların vatandaşlarla en çok karşı karşıya kaldıkları durumun muhtarların çalışma saatlerindeki belirsizlik olduğunu söyleyen Hatice Temel, “Muhtarların en büyük sıkıntısı çalışma saatleriyle ilgili. İnsanlar bizleri suçluyor, muhtarı yerinde bulamıyoruz diye. Fakat şöyle bir şey var. Bir muhtar günde 4 saat çalışmak zorunda fakat bu 4 saat belirli değil. Bundan dolayı da isteyen sabahtan, isteyen öğleden sonra çalışıyor. Vatandaşla en çok sıkıntıyı bu konuda yaşıyoruz. Ben göreve geldiğimden beri bu sıkıntıyı çözmeye çalışıyorum. Yeni dönemde Bursa’ya faydalı olmak anlamında başka bir hedefim olmazsa mahallemize hizmet etmeye devam ederim fakat Bursamız için başka hedefler de başka şeyler yapmam gerekiyor diyeceğim çalışmalar olursa o şekilde yola çıkarım” dedi.