Arda EKİNER-Erkan ŞEN

2,5 yıldır Kuruçeşme mahallesinde sıkıntıları çözmek adına muhtarlık görevini sürdüren Kuruçeşme Mahalle Muhtarı Hatica Temel, mahallenin tarihi bir mahalle olduğunu söyledi. Hatice Temel mahallenin Osmanlı Dönemi’nde kurulmuş olup 650 yıllık tarihi geçmişe sahip olduğunu dile getirirken M.Ö. dönemlerde de yaşanmışlığı bulunan bir mahalle olduğunu ifade etti. “Altıparmak’ın göbeğinde ve şehir merkezinde olduğumuz için çok mutluyuz” diyen Temel, “Ulaşım anlamında her yere yakın bir noktadayız. Fakat 650 yıllık olmanın handikaplarını da yaşayan bir mahalleyiz” dedi.

 Metruklar esrar yuvası oldu

Anıtlar ve tarihi binalarla ilgili sıkıntılar olduğunu vurgulayan Muhtar Temel, “Tarihi binalarımız artık nefes alamaz hale geldi. Binalarımızın eski ve tarihi olması, yıkılır duruma gelmesinin farklı boyutları da var. Metruk binalar, bugün Bursa’daki esrar, eroin gibi olaylara ev sahipliği yapar oldu. Yani çevresel faktörler olarak burada yaşayan insanları bu anlamda sıkıntı yaratmakta. Tarihsel baktığımızda Osmanlı’nın ilk sarayı Bey Sarayı’nın da kalıntılarının mevcut olduğu bir mahalleyiz. Bursa’da iki tane sinagokumuz var. O sinagokları da Sakarya Caddesi’ndeki bulundurmaktayız. Çeşmelerimizden hamamlarımıza kadar her tarafı tarih kokan bir mahalle” ifadelerini kullandı.

YAMAÇLAR SPOR TURİZMİNE AÇILABİLİR

650 yıllık tarihinin güzelliğinin yanında olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini kaydeden Hatice Temel, “Öte yandan sıkıntılarımız bitmiyor. Alt yapıdan kaynaklanan kronikleşmiş sıkıntılarımız var. Bu konuda yerel yönetimlerle ne yapabiliriz konusunda istişarelerimiz var. Daha önceki süreçte yapılanlar belli. Bizim yapmak istediklerimiz ise kısa vadede olacak işler değil. Yakın zamanda Ordu Evi’nde yapılacak çalışmalarımız var. Bey Sarayı’nın altına çevre düzenlemesi yapılması planlandı. Bölgesel olarak yamaçlara bağlı olan sokaklarımız, kamulaştırma yapılaraktan spor turizmine açılabilir. Sporla birlikte turist çekecek alanlar yaratmamız mümkün” şeklinde konuştu.

ALTIPARMAK BURSA’NIN CAN DAMARI AMA…

“Altıparmak caddesi çok yoğun bir cadde fakat Bursa’nın can damarı” diyerek sözlerine devam eden Temel sözlerine şu şekilde devam etti; “Caddemiz artık mevcut olan trafiği kaldırmıyor. Araçlar ise her geçen gün sayısı artıyor. Bu durum dağlık açısından da çok büyük tehlike arz ediyor. Bu caddede çok büyük bir kontrolsüzlük söz konusu. İstiklal’deki gibi kapatılıp, farklı bir plan proje ile daha güzel bir hale getirilebilir. İpek Böceği’nde sıkıntı yok. O nostalji olarak geçebilir. Zaman zaman bu konuyu halkla da paylaşıyoruz. Bu konuda çok fazla talep de var.”

Kışla’da yer altı mağaramız var

Hatice Temel, son olarak eskiden kışla park alanı olarak kullanılan bölgenin şu anda atıl bir durumda olduğunu ifade etti. Çok geniş bir alana ve manzaraya sahip olduğunu belirten bölge hakkında Temel şunları söyledi; “2. Bayır Sokağımızın bitiminde Tophane yamaçlarının alt kısmında bulunan kışla park alanı diye geçen noktamız yıllar öncesi park alanı olarak kullanılıyordu. Hatta helikopter pistinin de olduğu bir noktaya sahipti. Fakat uzun zamandır atıl bir alan olarak duruyor. Çok geniş bir alana sahip. Bursa manzarasının son derece güzel olduğu bir alanımız. Şu anda ise tinerci ve balici yatağı oldu. Ayrıca kışla dediğimiz yerde bir yer altı mağaramız var. Birçok noktanın kesişme noktası olarak kullanılan bir mağara olduğunu biliyoruz. Bursa’da mağara turizmi ile ilgili çalışmalar var. Şehrin merkezinde bir mağaraya sahipken neden faaliyet haline geçirmiyoruz. Bir an önce faaliyete geçirip, mağaranın içerisindeki düzenlemelerin yapılıp halka sunulmasının gerektiğini düşünüyorum. Kuruçeşme deyip geçmememiz gerekiyor.”