Hatice DAL

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İslam dünyasından gelen tüm tepkilere rağmen yaptığı açıklamada Kudüs'ü İsrail'in resmi başkenti olarak tanımasına Türkiye’den tepkiler çığ gibi büyürken Bursa’da da binlerce yürek Kudüs için attı. Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu tarafından 15 Temmuz Meydanı'nda düzenlenen ‘Kudüs için Meydanlardayız’ konulu basın açıklaması yoğun katılımla gerçekleşti. Etkinliğe binlerce vatandaşın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman ve AK Parti Bursa milletvekilleri katıldı. Zaman zaman kalabalıktan ‘Kahrolsun İsrail, Kahrolsun ABD’ sloganları yükseldi.

İŞGAL PLANININ PARÇASI

Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu Başkanı Burhan Sayılgan, ABD Başkanı’nın yaptığı açıklamayla Filistin davasında görüntüde tarafsız olma vasfını da yitirdiğini kaydederek, “ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul ettiğini ilan etmesi, elçiliğini taşıma kararı, İsrail'in, bütün Filistin’i, başkenti Kudüs dâhil işgal etme plan ve kararının bir parçasıdır. 1995'te ABD bu kararı almış ve sürekli Filistin'e ve İslam dünyasına karşı kılıç gibi tehdit olarak kullanmaktadır. Çok manidar bir tarihte Kudüs'ün Müslümanların elinden çıkmasının 100. yıldönümünde bu karar uygulamaya konmuştur. Bu hareket basit bir hareket değil, siyonizm ve emperyalizm ortaklığının oldukça sistematik ve iyi planlanmış bir hareketidir. ABD'nin Filistin davasında görüntüde tarafsız olma vasfını da bitirmiştir. ABD İsrail'le aynı statüde işgalin tarafı olmuştur” dedi.

HUKUKSUZLUĞUN AĞABABASI

İsrail’in Filistin’deki varlığının işgal olduğunu belirten Burhan Sayılgan, Kudüs’ün statüsü kararları konusunda Birleşmiş Milletler’in kararlarının net oluğunu da hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “1967 sınırları sonrasında yapılan ve yapılacak bütün işgaller, yerleşkeler, utanç duvarları illegal olarak tescillenmiştir. Görünen o ki ABD, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere kendi savundukları uluslararası hukukun ve sistemin kararlarına karşı koymuş İsrail gibi artık tüm dünyaya meydan okuyarak hukuku tanımayacağını beyan etmiştir. Bu açıklama, aynı zamanda hangi din, dil, ırk, coğrafyadan olursa olsun tüm dünyaya bu şiddet sarmalının önüne geçme çağrısıdır. Bu da BM Genel Kurulu’nun Filistin özel gündemi ile toplanıp karar alıp uygulanması ile önlenebilir.”

AMBARGO UYGULANMALI

İslam dünyasının Filistin’in başkenti Kudüs’e sahip çıkması gerekliliği vurgusunu da yapan Sayılgan, İsrail’e her türlü ambargo uygulanma zorunluluğu olduğunu savunarak, “Türkiye'de de hükümeti, tüm siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını ve hangi görüşten olursa olsun diğer tüm aktörleri Filistin'e desteğe ve Kudüs'ü muhafazaya çağırıyoruz. Öte yandan sadece İstanbul'da 25 bin Yahudi yaşamaktadır. Onları ABD'nin bu kararına ve İsrail'in Kudüs'ü işgal politikasına karşı açıklama yapmaya davet ediyoruz. Hatırlatmak isteriz ki eğer şiddet sarmalı bölgemizi ve dünyamızı sararsa bütün dünyada Müslüman, Hristiyan, Yahudi ve diğer hiçbir din ayırt edilmeksizin güvenlik zafiyeti yaşayacaklardır” ifadelerini kullandı.

HAÇLI SEFERLERİ SÜRÜYOR

“Görünen odur ki, İsrail Filistin'i işgal etme ve sonrasında işgal topraklarını Suriye, Türkiye ekseninde genişletme planlarını yürütmektedir. Bu planı uygulamak için başta ABD olmak üzere birçok güçle iş birliği yapmaktadır. İslam dünyasının halihazırdaki iç problemleri çatışma ve kaos ortamları da onlar için bir fırsat olarak görülmektedir” diyen Sayılgan, sözlerini şu şekilde noktaladı: “Cumhurbaşkanımızın dönem başkanı olduğu 13 Aralık’ta yapılacak olan Dünya İslam Birliği toplantısında çıkacak kararların somut olmasını ve alınan kararın acilen uygulanmasını bekliyoruz. Haçlı seferleri devam ediyor. Bunların dillerinde olan düşmanlıklarının çok daha fazlasının gönüllerinde yattığını biliyoruz. Kudüs ilk kıblemiz ve ikinci mabedimizdir. Bütün hücrelerimizle iman ediyor ve diyoruz ki; Kudüs Filistin'in başkentidir. Bütün Müslümanların kutsalıdır. Hiçbir zaman İsrail'in başkenti olmayacaktır.”

İslam âlemi ayakta

İsrail zindanlarında 22 gün kalan Orhan Buyruk ise Türkiye’nin her yerinde Kudüs için ayağa kalkıldığını söyleyerek, “Kudüslü kardeşlerimizden Bursa’ya selam getirdim. 1980 yılında İsrail, Kudüs’ü ebedi başkenti ilan etti. Bunu ilan ettiği zaman dünya büyük bir sessizlik içindeydi ve Türkiye’de kendi iç kavgaları ile uğraşıyordu. Yalnızca Necmettin Erbakan önderliğinde bir miting yapılmıştı. Ancak bugün geldiğimiz noktada İslam âlemi ve ülkemiz ayakta. Türkiye’nin her yerinde Kudüs için çığlıklar var. Bu bizim için bereket oldu. Biz bu dövüşü devam ettirmek zorundayız” açıklamalarında bulundu.

Dünya 5’ten büyüktür

Yapılan açıklamanın bölgedeki barış ortamını tehdit etmeye yönelik olduğunu vurgulayan AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, şöyle konuştu: “Kudüs için toplanan herkese bu meydandan selam olsun. Rabbim birlik ve beraberliğimiz arttırsın. Kudüs kıbledir, miraçtır, izzettir, onurdur, namustur ve bizlerin kırmızıçizgisidir. ABD başkanının hukuksuz Kudüs açıklaması insanlık vicdanını yaralamış ve sorunları derinleştirmiştir. Bu bölgemizde barışı tehdit etmeye yönelik yapılan bir açıklamadır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kıza zamanda dönülmesi gerekmektedir. İslam’ın sesini susturmak ve Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. Dünya 5’ten büyüktür.”