Özlem ATAÇ

Uzun zamandır salgınla mücadele edenlerden çoğumuz, bu süreçte yaşama tutkuyla bağlanmaya karar verip daha çok doğa daha çok temiz hava ve sade bir yaşam hayali kurmaya başladık. Aylardır mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmadığımız, sosyal mesafeyi koruyarak yaşadığı şu günlerde, imkanı olan kişiler kırsal alanlara göç etmiş durumda. Peki şehir içinde yaşayıp kırsal alanda gidecek yeri olmayanlar… işte normalleşme sürecine girerken ve yasaklar esnetilirken, size gidebileceğiniz doğayla iç içe zaman geçirebileceğiniz Karacabey Langoz Ormanları’ndan bahsetmek istiyorum. Karantinayı bitirip kendinizi seyahate verdiğinizde mutlaka listenizin başına Longoz Ormanlarını yazın, pişman olmayacaksınız.

TÜRKİYE’DE 2. SIRADA

Huzurevinde yeni yıl kutlandı Huzurevinde yeni yıl kutlandı

Bursa’da aslında hala el değmemiş birçok doğal güzellik varken, en güzeli de Karacabey Longozu diyebiliriz. Kuş ve bitki çeşitliliği bakımından oldukça zengin olan Karacabey longozu size keyifli bir doğa gezisi yaşatabilir. Her yıl şehir dışından bile ziyaretçi ağırlayan Longoz Ormanları, Türkiye’ de bulunan 3 büyük longoz içerisinde en büyük 2. sıradadır. Susurluk ırmağının denize dökülmesi ile biten yolculukta denize dökülmeden önceki son düzlükte denizin dalgalarının ve akarsuyun oluşturduğu kum seti nehrin denize dökülmesini engeller, denize dökülemeyen su yayılır ve Kocaçay Deltası ile Karacabey Longozunu oluşturur.

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN KUŞLAR…

Karacabey longozu’nda ayrıca ak pelikan, kara leylek, flamingo ve kuğu gibi nesli tehlike altına girebilecek türlerin de bulunduğu 12 kuş türü deltada ürüyor. Doğanın gün geçtikçe kaybedildiğini düşündüğümüz şu günlerde bu denli doğada kalabilmiş ender yerlerden biri olan Karacabey Longozu ormanlarından içeri girdiğinizden itibaren size manda ve keçiler eşlik edecek.

KENDİMİZ KEŞFETTİK

2019 yılında burada çekilen Recep İvedik 6 filminin ardından binlerce turist adeta akın etti. Daha önce yaptığı bir konuşmada ‘ekolojik turizme öncelik veridik’ diye Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, “Biz 2014 yılında Karacabey'in hiç gündeminde olmayan turizm konusuna vurgu yaptık. Ekolojik turizme öncelik vererek çeşitli çalışmalar gerçekleştirdik. Bu anlamda 'Güzellikler Şehri' olarak adlandırdığımız Karacabey'imizi önce kendimiz keşfettik. Sonrasında bunu Karacabeylilerimize, Bursalılarımıza ve tüm Türkiye'ye sunmanın gayreti içinde olduk” demiş.

EKOLOJİK BİR ORTAM

Yine daha önceki bir konuşmasında longoz hakkında bilgiler veren Başkan Özkan,”Longoz ormanlarımız tatlı suyla tuzlu suyun kesiştiği bir bölgede, Dalyan Gölü'nün kıyısında yer alıyor. Florasıyla, faunasıyla, yaklaşık 300 kuş türüyle, endemik bitkileriyle Amazon ormanlarını, Afrika Savanalarını andıran, gerçekten doğal, ekolojik bir ortam. Belediye olarak biz de bunları tahrip etmeden, doğal yapısını bozmadan gelecek nesillere aktarmanın ve bölgemizdeki insanların bunlardan yararlanmalarını sağlamanın gayreti içerisindeyiz. Bizim bu çalışmalarımız ortaya çıktıkça, vatandaşlar longozu duydukça bu bölgeye akın etmeye başladı” diye konuşmuş.