Erkan ŞEN – Hasan Alp ÖZBEN

17 Ağustos Marmara Depremi’nin 18. yıldönümü üzerine BAOB yerleşkesinde deprem paneli düzenlendi. Panele Nilüfer Belediyesi, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul ve Güney Marmara Şubesi katılım gösterdi. Nilüfer Kent Konseyi üyelerinin de hazır bulunduğu programda Bursa’nın depreme hazırlıklı olup olmadığı masaya yatırıldı. Jeoloji Yüksek Mühendisi Engin Er’in moderatörlüğündeki panelde Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak ve Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Dr. Yüksel Örgün Tutay da konuşmacı olarak kürsüdeki yerlerini aldılar.

BURSA BU GERÇEĞİN FARKINA VARMAMIŞ

Marmara depreminin verdiği tahribatın derin yaralar bıraktığını ifade ederek konuşmasına başlayan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Türkiye’deki deprem gerçeğinin farkına varılmadığını söyledi. Panelde bulunanların çoğunun Nilüfer’de yaşayan vatandaşlar olduğunu kaydeden Bozbey, bu durumun üzücü olduğuna değinerek, “17 Ağustos 1999 depreminin aslında yeni bir sürecin başlangıcı olması gerekiyordu, ama hala bu sürece yeterince olumlu katkıda bulunulduğunu düşünmüyorum. Büyük deprem sonrası Bursa’da çok sayıda konferans verilmesine rağmen sorunların yüzde 80’i daha çözülmüş değil. Maalesef güvensiz bir kentteyiz konu deprem olunca. Bugün deprem olsa insanlarımız nereye sığınacak? Son zamanlarda yapılan imar çalışmalarına bakarak bu konunun da gelecek adına korkutucu olduğunu görüyoruz. Görüyoruz ki Bursa, deprem gerçeğinin farkına varmamış. Kent yöneticilerinin sıkıntıları titizlikle ele alması gerekiyor. Şehrimizde olası bir deprem sonunda ortaya çıkabilecek sıkıntılar acilen ele alınmalı” değerlendirmesinde bulundu.

EN ÖNEMLİ ADIMLARI BİZ ATIYORUZ

Nilüfer Belediyesi’nin deprem konusunu sıklıkla masaya yatırdığını dile getirerek açıklamalarını sürdüren Başkan Bozbey, “Belediye olarak en büyük adımları atan bir kurumuz. Nilüferlileri depreme karşı sıklıkla uyarıyor ve depremle birlikte yaşamayı öğretiyoruz. Aynı zamanda deprem öncesinde verdiğimiz bilgiler ve yaptığımız çalışmalarla deprem sonrasında olası yıkımları, olası can kayıplarını azaltacak projeleri geliştirmek sadece Nilüfer Belediyesi’ne kaldı” diye konuştu.

ÖNCEDEN TAHMİN EDEBİLİYORUZ

2007 yılından beri depremi önceden tahmine yönelik yürütülen proje hakkında da bilgi veren Bozbey, “Belirlediğimiz 22 adet nokta var. Bu alanlarda depremi önceden tahmine yönelik yapmış olduğumuz bu çalışma halen devam ediyor. Bu noktalarda elde ettiğimiz güçlü sonuçlar var; üstelik bazılarını derin kuyu sistemiyle çevre unsurlarından etkilenmeyecek şekilde değerlendirerek, sonuçları alıyoruz. Aldığımız neticeleri kamuoyuyla paylaşmamamıza rağmen, deprem tahminlerini bilim adamlarımız yapıyorlar ve bu tahminlerinin yüzde 100’e yakını çıktı. Çalıştığımız bilim adamları da 5’in üzerinde tahmin yürütmedikleri için paylaşmayı doğru bulmadılar. 22 istasyonumuzdan gelen veriler ve hocalarımızın değerlendirmesi sonucunda edilen tahminlerin günlük olmadığını hatırlatmak isterim. Bu tahminler genellikle haftalık tahminler. Bu çalışma gerçekten çok önemli bir çalışma ve ileri bir boyuta taşımayı düşünüyoruz. Depremleri en azından birkaç günlük tahmine yönelik güçlü bir veriyi ortaya koyarak, elde edilen tahminleri kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

GEREKLİ DESTEĞİ GÖREMEDİK

Deprem tahmini üzerine gerçekleştirdikleri çalışmaların hız kesmeden süreceğini kaydeden Bozbey, “Diğer belediyelerin de bu konuda çalışmalarını hızlandırmalarını isterdik. Deprem konusuna hassas yaklaşan birkaç belediye var, ancak bu belediyeler Bursa’da değil” dedi. Bursa’nın 1855 senesinde çok büyük bir deprem yaşadığını hatırlatarak açıklamalarını sürdüren Nilüfer Belediye Başkanı, “1855 yılında yaşanan büyük depremin fay hattının yeri daha belirlenmiş değildir. Zamanında yapılan bir çizgisel veri var elimizde, ancak bunun doğru olup olmadığı kesin değil. Kentsel yenilemenin yapıldığı bu süreç içerisinde söz konusu hattın belirlenerek, en azından bundan sonra bu fay hattı üzerine bir yerleşim yapılmamalı. Aktif fay hatları üzerinde bulunan yerleşim yerlerinin de acilen boşaltılması lazım” şeklinde konuştu.

Aktif fay hattını belirledik

Nilüfer bazında yürütülen çalışmaların yeterli olmadığını dile getiren Bozbey, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Biz hem diğer ilçe belediyelerine hem de Büyükşehir Belediyesi’ne sözlü olarak mevcut projeye katılmalarını arzu ettik, ancak bir geri dönüş almadık. Gerçekten Bursa’nın merkezinden geçen bu fay hattıyla ilgili böyle bir çalışmaya Büyükşehir Belediyesi’nin katılmıyor olması hayli düşündürücü. Başta Büyükşehir olmak üzere, bütün ilçe belediyeleri bu çalışmaya katkı koysunlar ki bu çalışmayı Bursa çapında yapalım ve yeni yerleşimleri ona göre planlayalım. Bursa’mızın geleceği ve insanlarımız için aktif fay hattının üzerinde bulunan yerleşim yerlerini boşaltalım ve gerekli tedbirleri alalım. Biz belediye olarak aktif fay hattının bir kısmını belirledik ve önümüzdeki günlerde göstereceğiz, çünkü teknik olarak bu bilgiye sahibiz.”