Bursa 'Şehir'de Bursa 'Şehir'de
Panelde coronavirus’ten korunma yolları hakkında ayrıntılı bir sunum yapan İAÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Özer Akgül, virüsle ilgili “biyolojik silah” iddialarını değerlendirerek “Öldürme oranı bu kadar düşük bir virüsten biyolojik silah olmaz. Konuyla ilgili komplo teorileri virüsten daha bulaşıcı” dedi. Panelde salgına karşı hazırlıkların ‘panik yapmadan, ancak alarm halinde’ sürdürülmesi gerektiği belirtilirken, başta eller olmak üzere kişisel hijyene vurgu yapıldı. Moderatörlüğünü İAÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan’ın yaptığı panelde İAÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Özer Akgül ve İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Aygün konuşmacı olarak yer aldı.
 
İAÜ DE ÖNLEM ALIYOR
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren İAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Canbolat, salgının koruyucu hekimliğin ne derece önemli bir kavram olduğunu bir kez daha gösterdiğini ifade etti. Prof. Dr. Canbolat konuşmasında, “SARS-Cov 2, bulaşma riski son derece yüksek, ancak mortalitesi, yani ölüme sebep olma oranı düşük bir virüs türü. Nitekim virüsü dünya gündeminde bu kadar ön sıralara taşıyan olgu da bu oldu. Bu noktada virüsten korunma yolları büyük önem taşıyor. Çünkü bu virüsün neden olduğu hastalığın bilinen kesin bir tedavisi bulunmuyor. Yalnızca belirtiler üzerinden tedavi yapılabiliyor” ifadelerine yer verdi. Tedavisi olmamasına rağmen virüsle ilgili şu an karanlıkta kalan herhangi bir nokta olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Canbolat, “Biz de üniversitemizde gerekli tedbirleri almış durumdayız. Virüsle ilgili bilgilendirici afişler hazırlatıp yerleşkede görünen yerlere astırdık. Ayrıca bina girişlerinde ellerin dezenfekte edilmesi için aparatlar koyuyoruz” dedi.
 
GENETİK KODUN AÇIKLANMASI OLUMLU
İnsanlığın salgın hastalıkla ilk defa karşılaşmadığını hatırlatan panel moderatörü İAÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan, “Hatırlanacağı üzere 13’üncü yüzyılda veba, 1. Dünya Savaşı’nın sonlarında İspanyol nezlesi, 1960’larda kolera, 2000’li yıllarda SARS, MERS, domuz gribi, kuş gribi gibi salgınlar yüz milyonlarca insanın ölümüne sebep oldu. Coronavirus salgınında ise son olarak Çin, virüsün genetik kodunu açıkladı. Bu önemli ve olumlu bir gelişme. Zira bu verinin ışığında aşı ve tedavi çalışmaları hızlanacak. Çünkü virüs pandemik, yani kıtalararası yayılma özelliği gösteriyor” diye konuştu. (DHA)