Özlem ATAÇ
Türkiye’ye ve hatta dünyaya kendini ispatlamış Bursalı Hasan Usta (Hasan Acar) yaptığı el açması Bursa kolböreğiyle UNESCO Somut Olmayan Miras Listesi’ne adaylığını açıkladı. Gönül Dostları Restoran’ta gerçekleştirilen toplantıya TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu, Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan, Bursa UNESCO Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Levent Sevik ve Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan katıldı. Toplantıya başlamadan önce Hasan Usta ve çalışanları UNESCO yazılı kol böreği açtı. Nisan ayında UNESCO’ya başvuru yapacaklarını açıklayan Hasan Usta, “UNESCO somut olmayan miraslara el açması Bursa böreği dedik. Şu ana kadar 17 tane somut olmayan miraslara dahil olmuş Türkiye’mizden 18. olarak böreğimiz sahip olacak. Sahip olacağız diyorum çünkü baklavamızda olduğu gibi hiçbir şeyimize sahip çıkamıyoruz. 7-8 senedir bizim olan ürünümüz baklavamıza sahip olamadık. İnşallah böreğimize sahip olacağız ve bunun için çalışmamızı başlatmış olduk” dedi. 

Takla atan off-road araçları yürekleri ağza getirdi Takla atan off-road araçları yürekleri ağza getirdi

BÜYÜK FESTİVAL NİSANDA 
1 buçuk yıldır çalışmalar yaptıklarını söyleyen Hasan Usta, “Çalışmalarımızı İstanbul Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Prof. İzzet hocamızla beraber yaptık. Nisan ayının ilk haftasında festival havasında güzel bir şölen yapmayı düşünüyoruz. Bursa’mızda 11-12 tane meslek grupları ve bir tane de aşçılık ile pastacılık bölümü katılacak. Tophane’den Kozahan’a kadar kortej yürüyüşü gerçekleştireceğiz. Bizim bu kadar zengin çeşitlerimiz var, elbette ki bu şekilde tanıtım yapılarak festivaller olmalı. Festivalimizde Kozahan’da börekler açacağız. Dosyamızı da bu süreçte sunmuş olacağız. Bursa’mızın mı bu börek diyen olursa; bizim derken hiçbir Yunan bu baklava bizim mi niye sahip olduk falan demiyor herhalde” şeklinde konuştu. Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, Hasan Acar’a Bursa’ya yaptığı katkıdan dolayı plaket takdim etti. 

DEĞERLERİMİZ ÇOCUKLARIMIZA EMANET
Bursa UNESCO Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Levent Sevik ise “Sahip olduğumuz değerlerin tamamı aslında çocuklarımızın bize emanetidir. Biz onların emanetini saklamak bizden sonraki nesillere aktarmak durumundayız. Somut Olmayan Miras UNESCO’nun kriterlerine göre kültürün somut olmayan yönlerine odaklanan bir programın adıdır. Bunun içerisinde sözel gelenekler ve masallar bulunur. Karagöz, meddah oyunları gibi gösteri sanatları da bulunuyor. Kaybolmakta olan değerleri savunmak en büyük idealdir. Karadeniz Bölgesi’nde ıslık dili bulunuyor, bu ortadan kalkmakta olan çok önemli bir unsur, bunun üzerinde acil olarak durulması gerekiyor. UNESCO’nun en büyük amacı unsurları nesilden nesile aktarılmasını sağlamak. Bunun için de özellikle bir kimlik edinme belgelendirmesi gerekiyor. UNESCO’nun 32. Genel Kurulu’nda sözleşme onaylanıyor, yani somut olmayan kültürel miraslar bir dünya envanteri şeklinde Türkiye Cumhuriyeti tarafından 27 Mart 2006 yılında kabul ediliyor. Bunda 2 olay var; biri insanlığa ait olan genel anlamdaki kültürel değerler. Diğeri ise acil kurtarılması gerekenler” dedi. 

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ ÇOK PARLAK
UNESCO’nun önemine değinen Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan ise “UNESCO dünyada Birleşmiş Milletler’e bağlı eğitim, bilim ve kültür konusunda faaliyette bulunan bir kuruluş. Kuruluş tarihi 1942 yıllarına dayanıyor. 1942 yılında 2. Dünya Savaşı sırasında Almanyalı müttefiklerin dünyayı yanına çevirmesine karşı diğer ulus milletlerin bakanları toplanarak önce dünyada yeniden büyük savaşlar olmasın, biz eğitim ve kültür konusunda ortak paydada buluşan etkinlikler yapalım. Bununla birlikte de UNESCO otorite olsun. Daha sonra UNESCO bilimi de katıyor arasına. Bunun da gerekçesi bilim olmadan toplumlar arasında ekonomik eşitsizlik çok büyür ve varlıkla yokluk arasında sürekli savaşlar çıkar. Bunun üzerine UNESCO eğitim, kültür ve bilim kurumu olarak hizmet veriyor. Bu kuruma ilk üye olan devletlerden bir tanesi de Türkiye’dir. Türkiye’de UNESCO Milli Komisyonumuz bulunuyor. Bu komisyon da Kültür Bakanlığımıza bağlı olarak çalışıyor. Türkiye’nin UNESCO ile geleceği çok parlak” dedi. 

İCRAAT DÖNEMİ
TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu da, “Biz TÜRSAB olarak var olan turizm değerlerinin üstüne neler koyabiliriz diye ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Burada çok önemli desteğini bize sunan Büyükşehir Belediyemiz ile ilçe belediyelerimiz ve turizm tanıtma birliğimizle birlikte yurt dışında yeni pazar alanlarına eğilmiş vaziyetteyiz. Özellikle Uzak Doğu’da Güney Kore olmak üzere, Endonezya, Malezya ve Rus pazarında Türki Cumhuriyetler de dahil olmak üzere Balkanlar ve Avrupa’da da Almanya, Polonya, Belçika ve Fransa bu ülkelerle şu an atılmış adımlarımız var. Biz ülkemizi, şehrimizi tanıtırken uluslar arasımarka değerlerine ihtiyacımız var. Gittiğimiz yerlerde UNESCO’yla ilgili ne var acaba diye bize soruyorlar, o yüzden bunlar çok önemli kriterler. Bunların üzerine yenilerini de eklemek zorundayız. Bu tür çalışmaların artmasını rica ediyorum bunun için de hep birlikte güç birliğiyle ciddi çalışmalar yapacağımıza inanıyorum. Söylemden ziyade eylem yapacağız, az konuşup çok icraat yapma dönemindeyiz” diye konuştu.