İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç ile yönetim kurulu üyeleri, kentsel dönüşüm çalışmalarında yaşanan sıkıntıları Başkan Mustafa Bozbey ile paylaştı. Kentsel dönüşüm adı altında yapılan çalışmaların hatalı olduğunu başından beri sürekli dile getirdiklerini hatırlatan Mustafa Bozbey, “Kentsel dönüşüm dedikleri bu çalışmalardan, vatandaş, müteahhit ve kamu kazanmalıydı. Üç taraf da kazanmasa bu iş olmazdı. Yasalar, yönetmelikler ortada. Bu işin yürümeyeceğini ve Bursa’ya zarar vereceğini uzun zamandır söyledik. Billboardlarla, medya yoluyla bu işe teşvik edildi. Site site dolaşılarak anlatıldı ve bizler kötülendik. Hakkımızda söylenenleri hep biliyoruz. Bugün canı yanan bize geliyor ve kara kara düşünüyor. 0.50 emsal artış ile alakalı bakanlık yazısı çok net. “0.50’ye kadar ada bazında arttırılabilir ve yoğunluk artışı kadar donatı alanı oluşturmak zorundasınız” diyor. Nerede bu istenen şartlar? Bu işte vatandaş da elini cebine sokmalıydı. Bu işte hep suçlu biz olduk. Vatandaşı ve müteahhitleri çıkmaz bir kuyuya attılar. Şimdi durum içinden çıkılmaz hale geldi” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile birkaç kez bir araya geldiklerini ve sorunu ele aldıklarını ifade eden Başkan Bozbey, “Başkan Alinur Aktaş bu konuda iyi niyetli. Konuyu yaptığımız görüşmelerde ele aldık. Ama sanırım kendisi yanlış bilgilendiriliyor. Burada müteahhitlere de iş düşüyor. Ortadaki bu mesele mutlaka giderilmeli. Bakanlık en azından mevcutların mağduriyetinin giderilmesi için bir karar almalı. Bizim bu meseleyi çözmek için karar alma yetkimiz yok. Elimde olsa hemen başlarım. Bu konuda ilgili taraflar masaya oturup ortak karar almalı. Sorunu üreten çözümü de üretmeli. Biz söylerken kimse kulak asmadı, şimdi canı yanan bizi anladı. Biz meclislerde, kamuoyu ve basının önünde aylarca, ‘Tarafların canı yanacak’ diye söyledik. Bile bile risk alındı. Büyükşehir Belediyesi ve ilgili bakanlığın alacağı kararları biz uygulayacağız. Sorumluluk onlarda. Biz fikrimizi her yerde dile getiriyoruz. Büyükşehir Belediyesi konunun muhataplarını, ilçe belediyelerini, odaları toplayarak ortak karar alacak. Aksi halde bu mesele çözülmez” dedi.

İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç da yaşanan süreçte ilk mağdurların kendileri olduğunu belirterek, “Plan değişikliği yapan bizler değiliz. Planlar yapılmış, sözleşmeler belirtilmiş ve bizler de ona göre hareket etmişiz. Bakanlık çözümü Bursa yöneticilerine bırakmış. Bu belirsizlik uzarsa çok sıkıntı çıkacak.Vatandaş kiraya çıkmış, evini bekliyor. Ekonomik olarak birçok kesim ayrıca etkilenecek. Mal sahipleri de panik yapıyor. Bu konuda karar vericiler acil çözüm üretmeli. Bugün ilk mağdurlar biziz, ama daha arkası gelecek” diye konuştu.