Okulların kapanmasının ardından ebeveynleri, derslerinde başarılı olan çocuklara karne hediyesi alma telaşı sardı. Karnesinde yüksek not getiren çocuklara karne hediyesi olarak genellikle bisiklet tercih ediliyor. Çocukların korumasız olarak, trafiğe açık ana caddelerde gelişi güzel bisiklet kullanması ise kazalara sebebiyet veriyor. Karne ödülünün acıyla bitmesinin önüne alınacak tedbirlerle geçilebileceğine işaret eden uzmanlar, "Ebeveynler, karne ödülü olarak bisiklet alırken, çocuğa bir de kask alsınlar." uyarısında bulunuyor. Ana arterlerde bisiklet kullanan 11 yaş altındaki çocuklara ise 95 lira ceza kesiliyor. 
Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyon 21 bin 578 öğretmen için yaz tatili bugün başlıyor. Okulların kapanmasıyla ebeveynler de derslerinde başarılı olan çocuklara karne hediyesi alma telaşına kapıldı. Genellikle 8-15 yaş arası çocuklara karne hediyesi olarak bisiklet alındığına dikkat çeken uzmanlar, bisikletle birlikte kaskın da alınmasını tavsiye ediyor.
Karne ödülünün acıyla bitmesinin önüne alınacak tedbirlerle geçilebileceğine dikkat çeken uzmanlar, büyük bir heyecanla bisiklete kavuşan çocuklara 'park ve trafiğe kapalı alan dışında bisiklet kullanmayın' uyarısında bulunuyor.Bisiklet kullanan çocukların bisiklet yolları, park, bahçe ve oyun alanlarını kullanmalarını tavsiye ediliyor. Ebeveynlerin, çocuklarının bisiklet kullanmalarını gözetim altında tutmalarını isteyen uzmanlar, mevcut yasalara göre bisiklet kullanmak için ehliyet gerekmediğini hatırlatıyor. Trafiğe kapalı alanlarda bisiklet kullanımının teşvik edilmesi ve mutlaka çocuklara kask, dirseklik ve dizlik giydirilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, muhtemel kazaların önüne geçebilmek amacıyla, eğlence ve ulaşım vasıtalarını kullanan çocukların dikkatli davranması gerektiğini dile getiriyor.
Elleri bırakıp bisiklet sürmenin cezası 95 lira
Son yıllarda bisikletli çocukların karıştığı kaza sayısının önemli ölçüde arttığına dikkat çeken uzmanlar, şunları kaydediyor: "Yollara çıkmak mecburiyetinde kalırlarsa yan yana seyretmesinler. 'Hem bisiklet sürelim, hem de sohbet edip, konuşalım' olmaz. Çocuklarımız maalesef bisiklet üzerinde akrobasi hareketleriyle adeta cambazlık yapıyorlar. Can güvenliği açısından kesinlikle direksiyon bırakılmamalı. Ellerini yana salarak bisiklet kullanmak, bisikletlere ayrılmış alan dışında bisiklet sürmek, 11 yaşını bitirmeden bisiklet kullanmak, 13 yaşını bitirmeden motorsuz taşıt kullanmak ve hayvanları tevdi etmek' gibi kural ihlali yapanlara ise 95 TL para cezası kesiliyor."
Bisikletin boyu çocuğun yaşına uygun olmalı
Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı da bisiklet kullanan çocukların bisiklet yolları, park, bahçe ve oyun alanlarını kullanmalarını tavsiye ediyor. Ebeveynlerin, çocuklarının bisiklet kullanmalarını gözetim altında tutmalarının gerektiğine vurgu yapılan Trafik Hizmetleri Başkanlığı açıklamasında ebeveynlere şu uyarılarda bulunuluyor: "Bisikletle dolaşmak hem sevilen bir eğlence hem de çok yararlı bir spordur. Ancak eğer bazı şeyler yolunda gitmiyorsa sadece kendimizi tehlikeye atmamız anlamına gelir. Bisikletimizin boyu ve modeli boyumuza kilomuza ve yaşımıza uygun olmalı, yükseklik ayarları doğru yapılmış olmalıdır. Bu konuda iyi araştırma yapmalı kullanacağımız bisikletin bize uygun olduğundan emin olmalıyız. Bisikletimizin ön ve arka kısmında mutlaka reflektör bulunmalıdır. Bisikletimizin zincirleri temiz ve yağlanmış olmalıdır. Frenler; her zaman kontrol edilmeli, her zaman çalışır durumda olmalıdır. Lastikleri gerektiği gibi şişirilmiş olmalıdır. Eğer bisiklete biniyorsak bütün bu güvenlik önlemlerinin yanı sıra mutlaka bisiklet kaskı kullanmamız gereklidir. Bisiklet kaskı çocuklara çok yakışan bir güvenlik aracıdır"