Eda ÖZATA

Bursa Kadın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Federasyonu (BURKAYFED) tarafından her yıl ekim ayının 17’sinde organize edilen Karabük gezisinin bu yıl 4.’sü yapıldı. 17-18-19 Ekim tarihlerinde Karabük, Eflani ve Safranbolu’nun tarihi dokularını yakından gören BURKAYFED üyeleri ve Bursa basını gezinin ilk gününde Karabük’ün ve ülke ekonomisinin olmazsa olmazı, can damarı Kardemir A.Ş Fabrikası’nı ziyaret etti. Kardemir Eğitim Kültür Merkezi’nde karşılanan basın mensupları burada önce Kardemir’in 80 yıllık tarihine ışık tutan tanıtım filmini izledi ve ardından güftesi bir Kardemir çalışanına ait olan Kardemir marşını dinledi. Türk ve dünya demir çelik sektörü ile sektör içerisinde Kardemir’in konumunu anlatan sunum ise Kardemir Pazarlama Müdürü Onur Erkara tarafından katılımcılarla paylaşıldı.

MİLLİ MARKA

Sunumunda 1,6 milyar ton olan dünya ham çelik üretiminin hemen hemen yarısının Çin tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çeken Türkiye’nin ise yaklaşık 34 milyon tonluk üretimle dünyanın 8. büyük çelik üreticisi olduğunu belirten Kardemir Pazarlama Müdürü Onur Erkara, Kardemir’in de ölçek ekonomisine uygun bir şekilde üretimlerini artırdığını söyledi. Bu kapsamda 2010 yılından itibaren yaklaşık 1,1 milyar dolar yatırım gerçekleştirdiğini ve artan üretimlerinde katma değeri yüksek ürünlere yönlendirdiğini anlatan Erkara, “Kardemir’de kok ve sinter fabrikalarından yüksek fırınlar ve çelikhaneye haddehanelerden enerji tesislerine kadar tüm üretim prosesi baştan aşağı yenilenmiş ve bugünden itibaren fiili üretimlerimiz 2,4 milyon tonlara ulaşmıştır. Ülkemizin ray üretiminde tek milli markası olan şirketimiz halen montaj çalışmaları devam eden demiryolu tekeri üretim tesisinin tamamlanması ile birlikte bu alanda da ülkemizin tek üreticisi olacaktır” diye konuştu.

Sanayiciye avantaj sağlıyor

Onur Erkara, geçtiğimiz yıl işletmeye alınan çubuk kangal haddehanesinde 700 bin ton/yıl kapasiteli düşük ve yüksek karbonlu çelikler, kaynak telleri ve cıvata somun imalatı için bağlantı elemanları ile özel çubuk çeliklerin üretilebildiğini ve bu ürünlerin özellikle otomotiv ve makine imalat sanayisi için büyük önem taşıdığını kaydetti. Bursa’nın otomotiv ve makine imalat sanayisinde ülkemizin en önemli üretim üssü olduğuna vurgu yapan Erkara, “Çubuk kangal haddehanemizde özellikle otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu lastik teli imalatı ile bağlantı elemanları imalatına uygun çelikler üretilecektir. Bu açıdan Bursa’da özellikle otomotiv ve makine imalatı sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar, Kardemir’in potansiyel müşterileridir” ifadelerini kullandı. Otomotiv ve makine imalat sektörlerinin Bursa ekonomisinin temel sektörleri olduğunu belirten Erkara, Bursa sanayicisinin katma değeri yüksek olan bu ürünleri halen ithalatla karşıladığını, Kardemir’de üretilecek olan yeni çelik kalitelerinin ise Bursa sanayicisine hem teslimat hem de fiyat avantajı sağlayacağını ifade etti.

ÜLKEMİZİN TEK RAY ÜRETİCİSİ

Kardemir’de Bursa sanayisi ile ilişkilendirilen ikinci önemli yatırım projesi ise montaj çalışmaları devam eden demiryolu tekeri üretim tesisi oldu. Tesiste, Türkiye’de üretimi olmayan ve halen ithal edilen yük ve yolcu vagonları ile hafif raylı sistemler ve lokomotifler için teker üretileceğini söyleyen Erkara, bu yatırımın da Bursa sanayicisi için önemli olduğunu vurguladı. Bursa sanayicisinin raylı sistemlerin üretiminde önemli atılımlar yaptığını ifade eden Onur Erkara, “Bursa raylı sistemlerde yeni hedefini hızlı tren üretmek olarak belirleyen bir ilimiz. Bursalı sanayicilerimizi bu hedefe ulaştıracak olan iki önemli altyapı malzemesi var. Bunlardan birincisi ray ve Kardemir 2007 yılından beri ülkemizin tek üreticisi olarak ray ihtiyacını karşılıyor. Milli tren için ikinci önemli altyapı vagonları ile hafif raylı sistemler ve lokomotiflerde kullanılacak demiryolu tekerini de Kardemir’de üretir olacağız” şeklinde konuştu.