Özlem ATAÇ
Çocukluk yıllarından beri Karagöz ve Hacivat’a hayat veren Hayalî Recep Şinasi Çelikkol, gölge oyunu geleneğini Bursa’da sürdürmeye devam ediyor. Gölge oyunlarına olan ilginin yıllar geçmesine rağmen devam ettiğini dile getiren Çelikkol, Karagöz ve Hacivat oyununun geleneksellikten uzaklaşmaması gerektiğini söyledi. Bursa’da 40 yıldır Aynalı Çarşı’da esnaflık yapan Çelikkol, yıllardır esnaflığın dışında gelenek ve kültürü de çocuklara ve halka tanıttığını söyledi. 1988’den beri Bursa’da Karagöz gösterileri organize eden sanatçı Metin Özlen, Orhan Kurt, Taceddin Diker ve Hayalî Torun Çelebi’den ders aldığını söyleyen Çelikkol, aynı zamanda yardaklık da yaptığını belirtti. 
ÖDÜLLERLE DOLU HAYAT
Aynı zamanda Türk Halk Kültürü araştırmacısı olan Çelikkol, Rumeli ve Türkmen kıyafetleri konusunda da uzmanlık yapıyor. Hayatı başarılarla dolu olan Çelikol, Karagöz sanatçılığını ve hayalî olmasının öyküsünü şöyle anlattı: “1994 Ekim ayında ustalar ustası Hadi Poyrazoğlu’nun elinden Peştamal kuşanarak, Karagöz sanatçılığına ilk adımı attım. 1993 Kasım, 1994 Ekim, 1995, 1997, 1998, 2000, 2001 yılları kasım aylarında son altısı uluslararası olmak üzere 7 defa Bursa Karagöz Gölge ve Kukla Oyunları Festivalleri düzenleme komitelerine başkanlık yaptım. Bursa’da Şubat-Mart 1994’te Karagöz çıraklık semineri, Kasım-Aralık 1995, Kasım-Aralık 1997 ve Mart-Nisan 2000’de Karagöz oynatım seminerleri düzenlenmesine öncülük ettim. Ustalarım Metin Özlen ve Orhan Kurt’a birçok yurtdışı festivallerinde yardaklık yaptım” dedi.
 

YURDIŞINDA TEMSİL
Karagöz ve Hacivat kültürünü yurtdışına da taşıdığını söyleyen Çelikkol, “Yurtiçinde 1999 Mayıs/Kırklareli Festivali ile 1999-2000-2001 Cumalıkızık, Temmuz 2000 Keles ve 2000-2001-2002 Orhaneli şenliklerinde gösteri yaptım ve sergiler açtım. Şubat 1998’de Bursa kardeş şehri Finlandiya’da çocuk tiyatroları festivaline 6 gösteri yapmak ve sergi yapmak için katıldım. Eylül 2002’de Atina/Yunanistan festivalinde 2 gösteri yaptım ve sergi açtım. Ekim 2001’de Dachau’da 2, Münih Şehir Müzesi’nde 1 ve Traunstein’da 1 olmak üzere 4 gösteri yaptım ve sergi açtım. 1995 sonbaharından, 1997 Haziran ayına kadar Kent Otel Karagöz salonunda turistlere yönelik gösteriler yaptım.  Ocak 1997’de UNIMA Bursa Şubesi’ni kurdum. Eylül 19997’den beri Karagöz Sanat Evi’nde daima gösteriler ile turist gruplarına Karagöz gösterileri yapıyorum. Karagöz Sanat Evi’nde Karagöz ve dünyada kukla ve gölge oyunları ile ilgili figür ve doküman sergisi açtım. Aralık 1993’te Folklor Araştırmaları Kurumu ödülü, 20 Aralık 1997’de Ankara’da UNIMA Onur Belgesi, Mayıs 1998’de İstanbul Çocuk Vakfı ödülünü aldım” şeklinde konuştu. 


TURİSTLERDEN YOĞUN İLGİ
Aynalı Çarşı’da bulunan dükkanında Karagöz ve Hacivat tasvirlerinin yanı sıra Bursa’nın kültürel değerleriyle ilgili pek çok ürüne de stantlarında yer veren Çelikkol, yerli ve yabancı turistlere geleneksel oyunumuzu sergilediğini belirterek, “Çarşımızı ziyarete gelen turistlerin keyifli vakit geçirmesini sağlamak ve kültürümüzü yaymak amacıyla oyunlarımızı burada da sergiliyorum. Buraya gelen Almanlar, İngilizler, Fransızlar'a oyunlarımızı izletmeye çalışıyorum. Çocukluğumuzdan beri Karagöz ve Hacivat bizim için önemlidir. Merakla başladı bizim bu tutkumuz. Yabancı turistlerin çok katkısı var. Her gelen turist bize Hacivat ve Karagöz'ü soruyor” ifadelerini kullandı.

 

(Özel) Türkiye’de bu evlerin örneği yok (Özel) Türkiye’de bu evlerin örneği yok