1. Karadeniz Günleri'nin mimarı İsmail Tiftik ile FSM'de kurulan stantları tek tek gezerken bir taraftan da söyleşi yapma fırsatı bulduk. Malum Hemşeri dernekleri artık Merinos'ta kurulmayacak. Bu karar sonrası ilk icraat Fatih Sultan Mehmet Caddesi'nde Hastane Alanı diye bilinen gerçekleştirildi. Biz de bu mekanı gezerek Tiftik'e sorduk o da samimiyetle cevapladı.

Bu yeni yerdeki ilk izlenimler nedir? Yadırgama oldu mu, avantajı dezavantajı nelerdir?

Öncelikle şunu söyleyeyim ki Başbakan Yardımcısı Sayın Hakan Çavuşoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Alinur Aktaş ve Milletvekillerimiz Osman Mestan, Zekeriya Birkan ve diğer ilçe belediye başkanlarımız ile yoğun bir katılımla açılışımızı yaptık. Açılışımızda geleneksel hale gelen bir ton ücretsiz hamsi dağıtımımız da gerçekleşti. Halkımızın bu güne çok büyük desteği vardı başarılı bir şekilde geçti.

Karadeniz Platformu diyoruz... Nedir bu platformun amacı?

Biz bu organizasyonu 20 yakın Karadeniz illerini temsil eden dernek ve federasyonlara ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Tek bir amacımız var: Yöremizin, kültürünü, sanatını, tarihini turizmini, el sanatlarını hediyelik eşyalarını ve yöresel gıdalarını tanıtmak. Başka hiç bir hesabız yok. Bu daha önce 2 defa yapıldığı için bu 3.'sü de daha önce yapılan 2.'sinin aynısıdır formatta ve konseptte bir değişiklik yoktur. Zaten bu da bize başarıyı getiriyor halkın yoğun ilgisi Karadeniz esnafının yoğun ilgisi bundan kaynaklanıyor.

FSM'deki bu alan dışında başka katkısı var mı Karadeniz buluşmasının?

Bu alanda 120'ye yakın stant var. Her stantta 4-5 kişi olduğunu hesap edersek 600-700 kişilik bir grup var. Bu grup Bursa'daki otellerde kalıyorlar konaklama harcamaları yapıyorlar. Bursa’daki otelcilerimiz para kazanıyor dışarıda yeme içme harcamaları yapıyorlar. Bursalı esnafımız yine para kazanıyor. Tarihi turistik yerlerimiz geziliyor,  Bursalı esnafımız yine kazanıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Bursa ekonomisine bir katma değer sağlıyor.

 

Gelelim en çok konuşulan Merinos'un hemşeri derneklerine kapatılmasına...

Bilindiği gibi buluşmalarımız her yıl Merinos'ta yapılıyordu. Artık orada yokuz ama bu karar bu sene alınmadı aslında, eskiden alınmış bir karar. Bu karar yeni başkanımızda devam ettiriyor. Merinos da bir karar alındı hemşeri derneklerinin burada etkinlik yapması yasaklandı. Bunun şimdi haklı gerekçeleri de var.  Çünkü Bursa da 3000 dernek var bunu hakkı ile yapabilen dernek ve federasyonlar da var hakkıyla yapamayanlar da var. Büyükşehir Belediyesi yönetimi de haklı olarak bu işi hakkıyla yapabilen üç beş tanesine verip de diğerlerine vermeme gibi şansı olmadığı için kendilerine göre haklılar. Bizde hak veriyoruz. Karara saygılıyız.

Peki ya Merinos sonrası?

Yoğun araştırmalar sonucu FSM'deki yere karar verdik. Biz Merinos'u ücreti karşılığında alıyorduk. Faturası da var. Her yaptığımız etkinlikte ücretini ödedik etkinlik başı da 40-45 bin TL gibi bir tutardı bu. Buraya da bedel ödüyoruz. Bazılarının düşündüğü gibi herhangi bir peşkeş söz konusu değil.

Bunun artı ve eksileri var. Buranın avantajları daha fazla da var. Buranın Merinos’a göre otoparkı daha geniş en az 3 beş bin araçlık.  Ses ve gürültü olayında burada problem yok. Çünkü kapalı ve büyük bir çadır. Esnafın yerleşmesi ve ürünü satması burada daha rahat. Merinos'ta yapıldığı zaman pişirmeli dumanlı diye tabir ettiğimiz yeme içme yasaktı. Burada bunu ayrıca bir yere koyduk. Sonuç olarak buranın artıları daha fazla.

Basındaki bazı eleştirilere söyleyecek sözünüzü var mı?

Ben 30 yıldır basının içindeyim.  Bursa medyasının yüzde 90’ı ile iyi tanışırım. Bizim aramızda dolayısıyla yanlış anlaşılma yoktur. Basın mensuplarımız kendi görevlerini yaparlar duyduklarını yazarlar biz bu konuda saygılıyız.  Ama çıkan haberlerde biraz ipin ucu kaçtı bize öyle geliyor. Nedir çıkan haber dışarıdan bizi tanımayan organizasyonumuza gelmeyen Almira Hotel'de yaptığımız basın toplantısına davet ettiğimiz halde gelmeyenlerden bahsediyorum. Çünkü basın toplantısına gelen basın mensubu arkadaşlarımız ne gördülerse onu yazdılar.  Ama oraya gelmeyen o ortamda bizi dinlemeyen bizden görüş almadan haber yapanlar. Şöyle bir şey yazdılar "Koskoca bakanı çamura getirdiler" diye bir haber çıktı. 3 bin metre kare halı var bakanımızın da vatandaşımızın da ayağı çamura değmemiştir dolayısıyla her taraf halı ile döşenmiştir. Bir başka kişi de gazetesinde yazamamış ama sosyal medyada tuvalet yok demiş. Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş tarafından mobil tuvalet bay bayan ayrı olmak şartı ile suyu ile beraber dört dörtlük bir sistem olarak kurulmuştur... Şimdi bu çamur atmanın sebebini ben anlayamıyorum... Bazı basın mensuplarının bilgi almadan bizden görüş almadan, bize saldıran organizasyona saldıran, bir kısım medyaya şunu söylemek istiyoruz. Elinizi vicdanınıza koyun hayatında bir sünnet düğünü bile yapmamış bir insanın organizasyonu eleştirmesi kadar abes bir şey olamaz.

Ve gelelim bir üyenizin "Yeri gelir seçim gelir" diye başladığı ve bizim de manşete taşıdığımız bir tehdit olarak algılanan cümleye...

Başkan Alinur Aktaş’a tehdit edilmiş... Böyle bir şey olabilir mi, olamaz... Merinos için Büyükşehir yönetimi karar almıştır. Biz buna saygılıyız bizim dışımızda çok güçlü federasyonlar kuruşlar var bunun dışında birileri bir şeyler söylemişse platform adına konuşuyorum bundan bizim haberimiz yok. Siz duymuşsunuz görevinizi yapmışsınız. Ayrıca şunu söyleyeyim ki o yazıda tehdit de yok. Biz Büyükşehir Belediye Başkanımızı seviyoruz her şey için teşekkür ediyoruz... Biz ne istedik Merinos olmuyorsa bize yer gösterin. Sonuçta işte yer bize gösterilmiştir. FSM'de maksat fazlasıyla hasıl olmuştur... Aktaş Başkanımız Merinos'u ulusal ve uluslararası boyutta fuar merkezi yapmayı düşünüyor. Bu düşünce bence başarılı olacaktır. Ayrıca diğer başkanlarımızdan özellikle Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ve Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ayrıca desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.