Osman GÜRÇAY

Doğup büyüdüğü ve halen yaşadığı Müşküle köyünün tarihi üzerine bir kitap yazan Emekli Öğretmen ve Zeytin üreticisi Ercan Kavuk’un içeriğini söylemediği davetine uyarak sabahın seherinde yola çıktım. İznik Gölü'nün kuzey girişinden itibaren yolun etrafını sarıp sarmalayan zeytin ağaçlarının eşliğinde ilerlerken zeytin hasadının yeni bitmesine rağmen bütün zeytinliklerin bahçesinde araç ve içinde çalışan insanlar vardı. Biraz dikkatli bakınca yerlerde çok miktarda dalları toparlayıp römorklara yüklediklerini görünce cahil bilmez uydurur hesabı zeytin topladıktan sonra budama yapıyorlar diye düşünerek yola devam ettim.

TEDAVİ EDİYORLAR AMA...

İznik Gölü kıyısındaki Müşküle Çınaraltı Tesisleri'ne vardığımda Ercan Hoca beni bekliyordu. Salih Hoca’yı da yanımıza alıp çaylarımızı yudumlarken hal hatır sorma faslından sonra yolda gördüklerimi anlatarak ‘Budama mı yapılıyor?’ diye sordum. 'Ben de seni onun için davet ettim' dedi ve 'Budama zamanı değil ki' diye devam ettikten sonra olayı anlattı. Geçtiğimiz hafta İznik Gölü çevresine uzun yıllardır olmadığı kadar kar yağmış ve zeytin ağaçları yaprak dökmedikleri için üzerinde birikerek kar yükü oluşturmuş ve dallarını kopararak bedeninden ayırınca, zeytinciler ağaçta yaranın büyümemesi için kırılan yerleri keserek tedavi ettiklerini söyledi. Bir ilginç notu da yüksek yamaçlardaki karın göl boyundan daha az olduğu ve oralarda fazla hasar olmadığı şeklindeydi.

Hasar ve zarar büyük

'Peki, hasar büyük mü?' diye sorduğumda aldığım cevap yürekler acısı oldu. Ercan hoca 'Hasar yüzde 20'nin üzerinde' dedi. Bilenler bilir İznik Gölü kuzey yakasında yetişen zeytin, Gemlik Zeytini dediğimiz lezzetin üzeri kaymaklı halidir. Hem iri ve etli, hem çok lezzetli, hem de görsel olarak muhteşem görünümlüdür.  Sölöz – Narlıca – Müşküle - Göllüce - İznik hattındaki yetişen muhteşem zeytin ağaçlarının yaşadığı bu doğa kazasının bedeli üreticiye olduğu kadar tüketiciye de büyük darbe indireceği aşikârdır. 'Allah’ın afetine karşı yapacak bir şey yok' diye düşünebiliriz, ama yağışların gevrekleştirdiği bereketli gencecik fidanların bir daha karda kırılmaması için önlem alınması şart oldu.