Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, kar yanığına karşı uyararak güneş kremi kullanımının önemine değindi. Doç. Dr. Demir, karlı havalarda sadece eldiven, bere ya da nemlendirici kullanımı ile cildin yeterince korunamayacağını belirterek “Karlı havalarda cildi korumak için, uygun koruyucu kıyafetler giyilmeli, deri ıslak bırakılmamalı, cilt temizliği için deriyi kurutmayan ürünler tercih edilmeli ve çok sıcak su ile yıkanılmamalıdır. Ayrıca cildin sık sık nemlendirilmesini, gündüz özellikle de açıkta kalan alanlara, güneş koruyucu içeren nemlendiricilerin sürülmesini, dudakların unutulmamasını ve soğukta uzun süre kalınmamasını öneririm” dedi.

 

DERİDE SIZLAMA VARSA…
Kışın yeteri kadar korunamayan ciltte birçok tahribatın yaşanabileceğine işaret eden Doç. Dr. Demir, şunları söyledi: Ciltte kuruluk, kabalaşma, pul pul dökülme, kızarıklık, yanma, tahriş ve çatlaklar ortaya çıkabilir. Soğuğa bağlı yanık ve donma görülebilir. Donma vücut sıcaklığı -2 derecenin altına düştüğünde oluşur. Isının çok düşmesiyle damarlardaki büzülmeler, tıkanmalar ve yangı nedeniyle dolaşım bozulur. Başlangıçta, uzuvlarda soğuk ve soluk bir görünüm ile birlikte sızlama şeklinde ağrı ortaya çıkar. 2. evrede ağrı şiddetlenir, kırmızı-mor renk değişikliği ile birlikte, içi sıvı dolu kabarcıklar görülür. 3. evrede deride tam kat kayıp nedeniyle yaralar görülürken, 4. evrede ise deriye ek olarak, kas ve kemiklerdeki hasarlar nedeniyle uzuv kayıpları yaşanabilir.

Ağız ve diş sağlığının önemi Ağız ve diş sağlığının önemi

EN AZ 30 FAKTÖR
Kar yanığının aslında bir çeşit güneş yanığı olduğuna değinen Doç. Dr. Demir, Ultraviyole ışınlarının deride meydana getirdiği kızarıklık güneş yanığı olarak bilinir. Halk arasında kar yanığı veya rüzgâr yanığı olarak bilinen durum aslında güneş yanığıdır” dedi ve ekledi: “Havadaki ultraviyole miktarı deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça artış gösterir. Karlı havalarda ise utraviyole ışınlarının yansıma oranı yüzde 50 ila 90 arasında artar. Ayrıca ıslak deride ultraviyolenin etkisi artar. Bu nedenle deniz seviyesinden yüksek  bölgelerde ve karlı havalarda güneş yanığı ortaya çıkabilir. Karlı havalarda ultraviyole ışınlarına uzun süre ve yoğun bir şekilde maruz kalınması, ciltte kızarıklıklar ve yanma dışında, su toplayan yaralara ve kalıcı deri hasarlarına yol açabilir. Kar yanığından korunmak için minimum 30 koruma faktörü içeren güneş koruyucuların, açıkta kalan tüm alanlara, dışarı çıkmadan yarım saat önce uygulanması, 2-3 saatte bir tekrarlanmasını ve derinin ıslak bırakılmamasını öneririm. Dudaklara da benzer şekilde güneşten koruma faktörü içeren nemlendiriciler kullanılmalıdır” (DHA)