Yaren Leylek Amerika’nın gündeminde Yaren Leylek Amerika’nın gündeminde

Nilüfer Belediyesi’nin “Nilüfer’de Festivali Artı’rıyoruz” sloganı ile düzenlediği “Artı Festival”  tiyatroların sahnelediği oyunlarla da ilgi çekiyor. Yolcu Tiyatro’nun dün akşam Nâzım Hikmet Kültürevi’nde sahnelediği “Kapıların Dışında” isimli oyun izleyenlerin beğenisini kazandı. Etkili anlatımı, sahne teknikleri ve dijital görüntü teknolojisinin kullanımı ile izleyiciyi içine alan oyun, ruhsal ve fiziksel yaralarla savaştan yurduna dönen bir askerin, döndüğünde hiçbir şeyi eskisi gibi bulamamasını konu alıyor.

Alman öykücü, oyun yazarı ve şair Wolfgang Borchert’in 1947 yılında kaleme aldığı, Behçet Necatigil’in Tükçeye kazandırdığı oyun, tiyatro tarihinin en güçlü savaş karşıtı oyunlarından biri olarak kabul ediliyor. Genç yönetmen Ersin Umut Güler’in yıllar sonra katkı ve uyarlamaları ile yönetmenliğini üstlendiği “Kapıların Dışında”, savaşın birey ve toplum üzerindeki yıkıcı etkisini aynı duygularla ile günümüze aktarmayı başarmış görünüyor.
Salonu dolduranların ilgiyle izlediği oyunun sonunda, oyuncular Cenk Dost Verdi, Pervin Bağdat, Burak Üzen ve Emre Sancar ile yönetmen Ersin Umut Güler birlikte seyircinin karşısına bu defa söyleşi için geçerek oyuna ilişkin soruları yanıtladılar. İkinci Dünya Savaşı’nın travma ve acılarından yola çıkan metnin günümüzde de geçerliliğini korumasının onu bir başyapıt haline getirdiğini ifade eden yönetmen Güler,  “Ne yazık ki aynı acılar günümüzde de yaşanıyor. Ancak savaş kadar acı olanı ise savaşa kayıtsız kalmak” dedi.