Eda ÖZATA

1974 yılında kurulan Bursa Kanserle Savaş Derneği 1985 yılında kamu yararına çalışan dernek statüsünü kazanarak sayılı derneklerden biri olmuştur. Gönüllülük esasıyla canla başla çalıştıklarını belirten Bursa Kanserle Savaş Derneği 2. Başkanı Ümit Ecemiş, hastaneleri ve hastalarına destek olduklarını belirtti. Bursa’da saygın bir sivil toplum kuruluşu olduklarını ifade eden Ecemiş, “Dernek olarak amacımız öncelikleri insanları kanser hakkında bilinçlendirmektir. Ondan sonra da binlerce imkanları kısıtlı kanser hastalarına maddi ve manevi yardımcı olmaktır” dedi.

Aslında ‘isyan eden hücre’

Kanser konusuna neden bu kadar duyarlı olduğunu anlatan Ümit Ecemiş, “Ben daha önceki süreçlerde Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi’nde görev yaptım. Belki bu süreç içerisinde kanser hastalarına karşı olan yakın takibim ve gözlemim, ayrıca ailemden de kanserden dolayı kaybetmiş olduğum insanlardan dolayı daha gönüllü ve fedakar çalışmaya gayret gösteriyorum” ifadelerini kullandı. Kanserle ilgili açıklamalarda bulunan Ecemiş, “Kanserli bir hücre denince ilk akla gelen yoktan var olmuş gibi düşünülse de kanserli hücre, herkeste olabilecek, belli bir yaştan sonra da belki daha aktif hale gelip kendini gösterebilecek bir hücredir. Yani hücrenin bir yaşam süresi var. Daha sonra yeni bir hücre dünyaya geliyor. Diğer ölü hücreden sonra yerine yenilenen bir hücre geliyor. Kanser hücresine de ben ‘isyan eden hücre’ diyorum. İsyan ediyor ben ölmeyeceğim diyor. Dolayısıyla beslendikçe büyüyen, kitle haline gelen ve adına da kanser dediğimiz bir hücre oluşuyor. Bunun tutunum bölgesine göre de akciğer kanseri, mide kanseri,  meme kanseri gibi çeşitlendiriliyor” şeklinde konuştu.

NE KADAR BİLİNÇLİ OLURSAK…

Ümit Ecemiş kansere neden olan başlıca etmenler olduğunu söyledi. Bu etmenlerin başında fast food tarzı yenilen beslenme alışkanlıkları olduğunu dile getiren Ecemiş, “Beslenme alışkanlıkları, çevresel etmenlere, daha fazla radyoaktif araç ve gereç kullanmak. Hanımların evde kullandıkları mutfak robotlarından tutun da cep telefonlarına kadar farkında olmadan etkileniyoruz. En önemli etmen de sigara ve alkoldür. Ama ülkemizde artık sigarayla ilgili çok aktif çalışmalar var. Ben bu noktada ciddi bir yol katedildiğini düşünüyorum. Bu tarz kötü alışkanlıkları kontrol altına alabilmek daha kolay diye düşünüyorum. Çünkü insanlar bilinçlendikçe kanseri yeneceğimizi düşünüyorum. Tedavi şansı yüksek bir hastalık. Artık geçmişteki gibi değil. Kanser dediğimiz zaman artık bizi korkutmamalı. Bir meme kanserinin tedavi oranı yüzde 95’lerde. Ama bu konuda vatandaşlarımıza, STK’larımıza çok ciddi görevler düşüyor. Çünkü ne kadar bilinçli bir toplum olursak, bu hastalıkla da o kadar kısa sürede mücadele edebiliriz” dedi.

Toplumda kapalı bir kutu var

Dernek olarak amaçlarının önce insanları bilinçlendirmek olduğunu söyleyen ve bu bağlamda da birçok etkinlikleri olduğunu vurgulayan Ümit Ecemiş, “Biz dernek olarak konferanslar, paneller, eğitimler düzenliyoruz. Taramaları desteklemek adına köy gezileri düzenliyoruz. Doktorlarımızdan destek alıyoruz. Toplumumuzda hala kapalı bir kutu var. Meme kanseri olduğunda onu söylememek, utanmak, ayıp sanmak gibi algılar var. Utandıkları için göğüs kanseri diyorlar ama göğüs farklı bir şey, meme farklı bir şey. Ama bu konuda her geçen yıl yol katettiğimize inanıyorum. En azından meme diyebiliyoruz. İnsanlar bilinçlendikçe taramalara ilgi de artıyor. Bursa bu konuda çok şanslı. Osmangazi’de, Yıldırım’da, Nilüfer’de ve İnegöl’de olmak üzere 4 tane KETEM merkezimiz var. Halkımıza bu KETEM merkezlerini ne zaman duyurabilirsek, onların da bu merkezlere katılımları o kadar artacaktır. Arttıkça da biz kanseri erken teşhis etmiş olacağız. Radyoterapi ve Kemoterapiye bile gerek kalmadan cerrahi müdahale ile kurtulan birçok hastamız var” ifadelerini kullandı.