Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından coronavirüs önlemleri kapsamında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, önlemlerin daha da artırılması gerektiğini kaydederek başladığı konuşmasında şu ifadeler öne çıktı: “Önümüzdeki günler Wuhan adından bir kent, bir süre bunu duydunuz. Önümüzdeki günler istesek de istemesek de değişiklikler olacak. En çok kalabalık ortamlarda bulaşıyor. Tedbirler aslında basit ama oldukça da önemli. Bugün kurulumuzla belki de en önemli toplantımızı yaptık. Dünyada başarı göstermiş yöntemleri değerlendirdik.”

İki lider Filistin'i konuştu İki lider Filistin'i konuştu

SOSYAL YAŞAM KISITLAMASI
Koca, şöyle devam etti: “En önemli tedbir olan izolasyonu prensip haline getirelim. Bazı kapalı ortamlarda temasın nasıl olması yönünde kararlara vardı. Sokakta geçirilecek konulara ilişkin kısıtlama konusunda değerlendirmelerde bulundu. Çalışma saatleri konusunda düzenlemeye ihtiyaç duyduk. Sosyal hareketlilik azaltılmalı. Ve teması en aza indirecek bir hayata ihtiyacımız var. Kısıtlama önerisini ise Cumhurbaşkanı Erdoğan değerlendirecek.”
CAN KAYBI YÜKSELİYOR
Hastalığa dair verileri her gün bakanlığın internet sitesinde yayınlayacaklarını söyleyen Bakan Koca, son 24 saatte 17 kişinin daha hayatını kaybettiğini, can kaybının 92'ye yükseldiğini kaydetti. 42 hastanın ise iyileşerek taburcu olduğunu ifade eden Koca, 7 bin 553 test yapıldığını ve 2 bin 69 vaka tespit edildiğini belirtti. “Biz hangi ilde ne kadar vaka olduğunu biliyoruz” diyen Koca, özellikle bazı illerde rakamın çok fazla olduğunu kaydetti ve ekledi: “350 hızlı tanı kitine sahibiz. Bunları da Bilim Kurulu'nun belirlediği ölçüde bazı hastalarımıza uyguluyoruz. Elimizde yeterinde tarama kitimiz var. Şahısların veya özel bir kuruluşun kendi başına kit alarak, numuneleri test ediyor olması asla kabul ettiğimiz bir durum değil. N95 dediğimiz hekimlerin kullandığı maske, 3 milyon 615 bin tane iki gün önce bütün kurumlarımıza dağıtıldı. Yoğun bakımlarında bir sıkıntımız yok. Yerli üretim içinde Nisan ve Mayıs aylarında teslimat için bir çalışma oldu. Umrede olan 350 vatandaşımız için de bir çalışma yapılıyor.”