İş dünyasını ilgilendiren güncel gelişmelerle alakalı üyelerini bilgilendirmeyi önemseyen MÜSİAD Bursa Şubesi, bu kapsamda kentin iki önemli bürokratını ağırladığı bir toplantı düzenledi. İş dünyasını yakından ilgilendiren, SGK ve İŞKUR kurumlarının son gelişmelerinin konuşulduğu toplantıya; MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay ve MÜSİAD Bursa Şubesi Önceki Dönem Başkanı Mustafa Gürses’in yanı sıra çok sayıda MÜSİAD üyesi ve iş dünyası yöneticileri katıldı. MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay yaptığı konuşmada, MÜSİAD’ın üyelerini bilgilendirmeyi çok önemsediğini ve gelişmelerden geri kalmamak için üyelerine ve üyelerinin iş yerlerindeki insan kaynakları departmanında çalışan kişilere bu gibi konularda bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini ifade etti.

5’İ GEÇMEZ

Toplantının birinci bölümünde konuşan SGK Bursa İl Müdürü Erhan Karaca ise yeni teşviklerden ve yapılandırmalardan bahsetti. Bazı teşviklerin çok önemli olduğunu ancak yeterli derecede bilinmediğinden başvurularının çok az olduğunu ifade eden Karaca, “İşsizlik ödeneği alanlarla ilgili bir istihdam desteği var. Çok önemli bir teşvik olmasına rağmen Bursa’da bu teşviği kullanan 5 işyeri bile yoktur. Teşvik şu şekilde: İşsizlik maaşı alan bir kişiyi işe alırsanız, burada sadece yüzde 1’lik primini ödüyorsunuz. İşveren, işsizlik sigortasından maaş alan kişiyi işe aldı ve 7 ay daha işsizlik sigortasından maaş alma hakkı var. Bu kişiyi, 7 ay boyunca sadece yüzde 1 prim ödeyerek çalıştırabilirsiniz. Yani asgari ücretle çalıştırdığınız bir kişinin sadece 20 lirasını prim olarak ödüyorsunuz” dedi.

Uzmanı konuştu: "Tavuk fiyatlarına yüzde 200 zam haberleri asılsız" Uzmanı konuştu: "Tavuk fiyatlarına yüzde 200 zam haberleri asılsız"

Karaca, şöyle devam etti: “Bazı teşviklerde işverenlerin borcu olmaması şartı aradığımızı söylüyoruz. Yani şunu demek istiyoruz. Bir borcunuz var ama yapılandırdınız ve taksitler halinde ödüyorsanız, borcu olmayan işverenler hangi haklardan faydalanıyorsa, yapılandırmayı yapanlar da aynı haktan faydalanabiliyor. Yapılandırmış ve taksitlerini ödediğiniz bir borcunuz varsa, borcu olmamalı şartına uyuyorsunuz demektir.”

SGK prim borcu ile ilgili bir yapılandırma geldiğini de hatırlatan Karaca, yapılandırmanın son gününün ise 28 Şubat olduğunu hatırlattı. Karaca sözlerine şöyle devam etti: “Borçlu işverenlerimize bir yapılandırma yapıldı. Burada ilk 2 taksitin ödenme zorunluluğu vardı. İlk 2 taksit ödenmediğinde yapılandırma bozuluyordu. Bu yapılandırmadaki gecikme cezasının tamamı siliniyordu. Gecikme zammı da TEFE ve TÜFE’ye göre yeniden hesaplanıyordu. SGK'ya olan sigorta prim borçlarını yapılandırmak için müracaat ettiği halde peşin ödeme veya borç taksitlerini süresinde ödeyemeyen ve bu nedenle yapılandırmaları bozulanlar oluyordu. Bunlara yeni bir hak verildi. 28 Şubat’a kadar ödemedikleri taksitleri yatırırlarsa, yapılandırmalarına eski şartlarla devam edilecek.” Karaca, “Geriye dönük olarak işyerinde hesaplanan ortalama çalışan sayısından 1 fazla alınacak eleman için istihdam teşvikinden yararlanılabilecek. İşletmeler geriye dönük olarak 6 aya kadar yararlanmadığını teşviklerden yararlanılabilecek” diyerek sözlerini noktaladı.

HANGİ MESLEKLERDE İŞÇİ BULUNAMIYOR

Toplantının ikinci bölümünde konuşan İŞKUR Bursa İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen de, iş gücü piyasası araştırmasından, iş gücü eğitim programına kadar önemli konulara değindi. 2018’de yapılan İşgücü Piyasa Araştırması’ndan bahseden Türkmen şunları söyledi: “Bu araştırmaya göre, işverenlerin yüzde 46’sının eleman teminin güçlük çektiği tespit edilmiştir. Temininde güçlük çekilen meslekler arasında ilk 5’te; makineci (dikiş), dokumacı, iş makineleri operatörü, gazaltı kaynakçısı ve garson yer almaktadır. İşverenlerimize, bu mesleklerin temininde neden güçlük çekiliyor diye sorduğumuzda ise şu cevaplarla karşılaştık: Gerekli mesleki beceriye sahip eleman yok (yüzde 72,3), bu meslekte işe başvuru yok (yüzde 58,9), yeterli iş tecrübesine sahip değil (yüzde 57,1), çalışma ortamı ve koşulları beğenilmiyor (yüzde 21), talep edilen ücret yüksek (19,7).”

İŞ BAŞI EĞİTİM PROGRAMINA BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Bu sorunları bazı aktif programlarla çözmeye çalıştıklarını söyleyen Türkmen, “Bunlardan biri de İşbaşı Eğitim Programı’dır. Bu, işin başında bilfiil çalışarak, mesleki beceri veya deneyim kazanmalarını amaçlayan, işi işte çalışarak öğretmeyi hedefleyen bir program. 2018 yılı sonunda 11 bin kişi bu program sayesinde işe başladı. Tabi bu programa başvurmak isteyen işveren ve iş arayanlar için bazı şartlarımız var. İşverenler için; kurumun özel sektörde faaliyet gösteriyor olması, en az 2 sigortalı çalışanı olması ve istihdamı arttıramıyorsa bile en azından koruması şartlarını istiyoruz. Programa katılmak isteyen işsizlerde aradığımız özellikler ise; İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak, 1.veya 2. derecede kan hısmı ve eşi olmaması, emekli olmaması, programın başlama tarihinden önceki 3 aylık dönemde program düzenlenecek işverenin çalışanı olmaması ve program başlama tarihinden önceki son 1 ay içerisinde işsiz olması. Ve son olarak programı başarı ile tamamlayan katılımcıların yüzde 50’sinin işe alınması gerekmektedir” diye konuştu.

GELECEĞİN MESLEKLERİ

Geleceğin mesleklerini desteklediklerini de ifade eden Türkmen, bu meslekleri şöyle sıraladı: “Animasyon programcısı, arge elemanı, bilgi güvenlik uzmanı, bilgisayar oyunları programcısı, bulut bilişim uzmanı, dijital adli tıp uzmanı, endüstriyel tasarım mühendisliği, mikroişlem tasarımcısı, sosyal medya uzmanı, veri tabanı yöneticisi, yazılım mühendisi gibi meslekleri geleceğin mesleği olarak görüyoruz.” Program sonrasında MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay tarafından, konuşmacılara teşekkür plaketi verildi.