Mehmet ÇETİNKAYA

"Güçlü ekonomi bağımsız Türkiye" adına üretim ve istihdamın önemi ortada. İŞKUR olarak bu konuda neler yapıyor ve nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gelişen büyüyen ekonomimiz var. Bursa için baktığımızda da işgücü piyasasında ara eleman problemi var.Nitelikli ara eleman demek daha doğru olur.Böyle bir sorundan bahsediyorlar.Bu problem bizim daha da büyümemizi duraksatıyor. İmalatın üretimdeki payını arttırmak istiyorsak ara elemanı temin etmemiz lazım, imalat sektörüne önem vermemiz gerekiyor çünkü 2023 hedeflerine ulaşmamız açısından imalatta çalışacak nitelikli iş sayısını da arttırmamız gerekiyor.  Mevzuatsaldeğişikliklerimizi Ankara’ya iletmemiz lazım, o noktada biz bir karar aldık ara eleman sohbet ortamı da olabilir veya normal ortamda da olabilir herkes bakış açısını sorumluluğu hangi pencereden gördüğünü bize izah etmesini anlatmasını isteyeceğiz ve biz bunları raporlandırarak Ankara’ya ulaştırmak istiyoruz.

Bursa’da işsizlik rakamlarını ve Cumhurbaşkanımızın yaptığı istihdam seferberliği çağrısının Bursa’daki yankısını değerlendirir misiniz?

Şuanda Ocak ayı işsizlik ve istihdam iş gücü katılım oranları açıklandı. Ülke genelinde bir oran var ama elimizde ki bu oran her zaman ülke genelinden 5 puan aşağıda.Bunu gözlem olarak değil tespit olarak söylüyoruz.'Milli çalışma ve milli seferberlik 6 Ocak'ta Konya’da sayın bakanımızın katıldığı organizasyonda başladı. 6 Ocak'tan bu yana her ilin bu noktada 'İstihdam seferberlik ilave istihdam' rakamı olarak bir hedefi var. Bursa’nın hedefi de 80 bin istihdam hedefini yakalayarak ülke genelindeki 2 milyon hedefe katkı sunmak.Yani bugün ki rakam 35 bin 700. SGK İl Müdürlüğü'nden alındı. Şu an için bu rakam çok iyi. Kayıtlı işsiz sayılarına baktığımız zaman bir sallantı var, düşme de var diyebiliriz ama işsizlik için başvurularda azalma var.Son 2 aydır bugün elime gelen rakamlara baktım bin kişi azalma var. İşsizlik oranlarında düşüşlere başladık. Çalışanın işsiz kalması biraz daha azalıyor.İşbaşı eğitim programları yaptık bununla hem işvereni hem esnafı bilgilendirdik.2017 yılının ilk dört ayında 2.577 işsiz İşbaşı Eğitim programlarına katılmış olup, İŞKUR tarafından bu programlara toplam 10.787.748,36 TL bütçe ayrılmıştır.

İşbaşı programından haberi olmayan insanlarımız var. İŞKUR işbaşı programı BUSMEK üzerinden yürütülüp kırsal bölgelerde bir çalışma yapılabilir mi, yapmayı düşünüyor musunuz?

Yıldırım'da bir ofis açmayı düşünüyoruz iş ve meslek danışmanımız sürekli görevde olacak ilk başta sayı olarak 5-6 personel ile başlayacağız daha sonra 15 personele kadar çıkacak. Yıldırım iş gücünü arz eden bir ilçe. Bu da kendisi için bir bakıma avantaj.İşverenlerimiz hep işçileri eğitmekle meşgul kalıyorlar ama biz o yükü onlardan alıp eğitmek istiyoruz. Şuan bizim 10 milyon TL desteğimiz oldu bunu daha da arttırmak istiyoruz. Son 4 ayda Ocak ve Nisan itibari ile işbaşı eğitimi kapsamında 2.400 katılımcı için 10 milyon 700 bin TL desteğimiz oluyor.

Kurum olarak iş gücü piyasası talep araştırması yapmayı düşünüyor musunuz, yaptırdıysanız sonuçları nelerdir?

Türkiye İş Kurumu Kanunu’nda işgücü piyasası verilerini, yerel ve ulusal bazda derlemek, analiz etmek, yorumlamak, yayınlamak, arz ve talebinin belirlenmesine yönelik işgücü analizlerini yapmak İŞ-KUR’un görevleri arasındadır. Bu görevler çerçevesinde gerek kurum kanununda gerekse de Kurum Stratejik Planı’nda ortaya konulan hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik olarak hem Genel Müdürlük tarafından ulusal düzeyde hem de İl Müdürlükleri tarafından yerel düzeyde İşgücü Piyasası Araştırmalarını (İPA) düzenli olarak yapılmaktadır. Gerçekleştirilen İPA ile, yerel düzeyde kısa dönemli işgücü talebinin eğilimlerini belirlenmesi, aktif işgücü piyasası politikalarını ihtiyaca uygun planlanması için veri derlenmesi, yerel düzeyde genel olarak işgücü piyasası talep verilerini içeren temel bir rapora ulaşmayı hedeflenmektedir. Böylelikle sektörün ihtiyaç duyduğu meslekler belirlenebilecektir.Araştırma, İŞ-KUR personeli tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirilecek olup, İş ve Meslek Danışmanlarınca ziyaret edilecektir.

Kadın ve engelliler için özel bir istihdam çalışması yapılıyor mu?

Kuruma kayıtlı işsizlerin yüzde 50.9'u, işe yerleştirilen işsizlerin ise yüzde 37.8'i kadındır. Ayrıca İŞKUR kurs ve programlarına katılanların yüzde 67.8'ini kadınlar oluşturmaktadır. Bursa'da engelli kontenjan doluluk oranı ülke ortalamasının çok üstünde olup, yüzde 96 seviyelerindedir. Engelli istihdamına verdiğimiz önemi perçinlemek için 'Bursa Engelliler İstihdam Buluşması (BENİB)'in ilki 31 Mart'ta yapılmış ve Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kent Konseyi ve Engelliler Federasyonu'nun bu çalışması bir rapor haline getirilmiştir.

Hayalleri gerçeğe dönüştürenkurum

Aişe Yayla engeli doğuştan olmayan sonradan engelli olan özel vatandaşlarımızdan...1973 Erzurum Oltu doğumlu, evli ve 2 çocuk sahibidir. Çalışırken hastalık sonucu işitme yetisini kaybetmesi sonucunda işinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Bir yandan tedavisine devam ederken boş vakitlerinde Yıldırım Kent Konseyi ve çeşitli Kamu Kuruluşlarının açtığı eğitimlere katılmıştır. Kendisini yetiştirme yolunda emin adımlarla ilerlerken Tıbbi Sekreterlik, Hasta ve Yaşlı Bakımı, İşaret Dili, Diksiyon vb. gibi kursları başarı ile bitirmiş ve sekiz adet sertifika sahibi olmuştur. Kabına sığamayan bir kişiliğe sahip olmasından dolayı sürekli kendini geliştirme ve kendine bir şeyler katma mücadelesine azimle devam etmektedir.İki çocuğuna annelik yapabilmek için onlara daha iyi bir gelecek sağlayabilmek için hayat mücadelesini ve gelecek savaşını hiç bırakmamaktadır.

KAFE ENGELSİZ

Aişe Yayla’nın bir hayali vardır. Hayalinde hep bir kafe açmak ve işletmek vardır. Kafesinin müşterilerine aile ortamı sunabileceği sevgi dolu bir yer olmasını istemektedir. Ayrıca kafesi engellilerin ve engelsizlerin bir arada olacağı kaynaşacağı bir yer olmalıydı.Aişe Yayla; “Benim engelli hayatımda oldu, engelsiz hayatımda vardı. Her ikisini de yaşadım, hayaller çaba göstermeden, mücadele etmeden gerçekleşmiyor” diyerek özetliyor durumunu.Hayallerine ulaşıp kafesini açmak için ne yapması gerektiğini tam olarak bilmediği zamanlarda, sorup soruşturuyor ve araştırıyor nihayetinde İŞKUR’un Engelli istihdamını desteklemek amacıyla verdiği Engelli Hibe Destek Projesini öğreniyor. İlk önce İŞKUR’dan girişimcilik eğitimi alıyor. Girişimcilik eğitimini başarı ile tamamladıktan sonra projesini Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne sunuyor. 36.000 TL’lik engelli hibe desteği alarak hayallerine kavuşuyor ve Bursa Şevket Yılmaz Hastanesinin yakınında ‘Kafe Engelsiz’i hizmete açıyor.