Ülkelerindeki savaştan kaçarak Batman´a gelen yaklaşık 15 bin Suriyelinin, düşük ücret karşılığında çalışması işverenlerin iştahını açtı. Cumhuriyet Meydanı Atatürk heykeli önünde günlük iş bulmak için bekleyen Batmanlı vatandaşlar da, Suriyelilerin düşük ücret nedeni ile tercih edildiğini, bu durumun bir an önce son bulmasını istedi.

Yıllardır Cumhuriyet Meydanı´nda hamallık yaparak ailesini geçindiren Salih Subaşı (44), Suriyeli ve Afganlıların gelmeden işlerinin iyi olduğunu, onların gelmesiyle işlerinin azaldığını söyledi.
Günlük yevmiye ile çalışan işçilerin, Suriyeli ve Afganlı sığınmacılara olan tepkilerini değerlendiren Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı A. Kadir Demir, Batman´daki işsizlik sorununun sadece Suriyelilerle gündeme gelen bir sorun olmadığını, kentte uzun yıllardır işsizliğin hat safhada olduğunu kaydetti. Demir, "TÜİK rakamlarına göre Batman en genç nüfusa sahip illerden biri. Yine TÜİK verilerine göre işsizlikte Türkiye birincisiydik. Bu yıl ki rakamlara bakıldığında Mardin birinci sıraya, Batman ikinci sırada. Suriyeli ve Afganların işsizliğe mutlaka bir etkisi vardır" dedi. 

Batman ´da sayıları 15 bini bulan Suriyelilerin kente adapte olduklarını belirten Demir, şöyle konuştu:
"Suriyeliler iş bulmak için Türkiye´ye gelmediler. Gönül arzu ederdik ki savaş olmasın, savaşlar kötüdür hepimiz bunu çok iyi biliyoruz. Bir an önce Ortadoğu´da, Irak´ta, Suriye´de olan savaşlar dursun ve Suriyelilerde ülkelerine huzur içinde dönsünler. Suriyeliler tamamen savaştan kaçtılar ve bizim onları Batman´dan göndermemiz veya çıkarmamız söz konusu değil. Sonuçta onlarda bizim gibi insandırlar eğer Suriyeli ve Afganlılara iş verilmezse daha vahim sonuçlar ortaya çıkabilir. Hırsızlık, yankesicilik, kapkaççılık, uyuşturucu gibi gayri meşru işlere bulaşırlar. Tabi onların gelişi ile Batmanlı vatandaşlarımızın işsizlik oranlarında artış olduğu kesindir. Ama bunu Suriyelilere bağlamakta doğru bir yaklaşım olmaz." 

Batman´da geçmişten beri işsizlik sorununun olduğunu dile getiren Demir, "Bunun tek çaresi bir an önce yatırımlara hız ermek ve en önemlisi hükümetin bir an önce kurulması ve bölgede ki genç nüfusa ve işsizlik rakamlarına baktığımız zaman teşviklerde yeni düzenleme ve pozitif ayrımcılık getirmesi lazım. Yatırım, istihdam ve üretim ile işsizlik oranları aşağı çekebiliriz" diye konuştu.