Hatice DAL

2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) sonuçlarına göre 994 bin 766 aday üniversite tercihi yaparken yerleşen aday sayısı ise 696 bin 241 oldu. 214 bin 430 kontenjan ise boş kaldı. İlk tercihlerde yerleşen öğrencilerin kayıt işlemlerinin bitmesinin ardından ek kontenjanlar belirlenerek öğrencilere tercih yapma imkanı tanınacak. Uzmanlar konuyla ilgili olarak çoğu öğrencinin yanlış tercih kurbanı olduğunu belirtiyor. Türk Eğitim SEN Bursa 2 No’lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, boş kalan kontenjan sayısının bu kadar fazla olmasının en önemli sebebinin tercih rehberinin yetersizliği olduğunu belirtirken, öğrencilerin yanlış tercih yapmalarının da rakamı yükselttiğini kaydetti.

SAĞLIKLI AÇIKLAMA EK YERLEŞTİRMELERDEN SONRA

Ek yerleştirmelerden önce kesin bir şey söylenemeyeceğini, sağlıklı açıklamanın bu süreçten sonra yapılabileceğini dile getiren Türkoğlu, inşaat yatırımı mantığıyla çok fazla bölüm açılmasının kimseye bir yarar sağlamayacağına işaret ederken şöyle devam etti: “Şu an açıklanan boş kontenjan sayısı ile doğru bir değerlendirme yapabilmemizin olasılığı yoktur. Boş kontenjan ilanlarının açılmasının ardından yerleşemeyen gençler birer tercih daha yapacak, onlar da yerleştikten sonra asıl boş kontenjanlar ortaya çıkacak. 200 bin küsur olan bu rakam ek yerleştirmeden sonra düşer. Bunu görüp değerlendirme yapmak daha sağlıklı olur. İlk tercihlerden sonra kalan boş kontenjanın tercih edilmekle alakası yok, bunun yanlış tercihle alakası olabilir. Sistemde ciddi bir tercih rehberi yok. Bundan dolayı yanlış tercihler var. İkinci sebep ise çok fazla üniversite ve çok fazla planlamasız bölüm açılıyor. Eğitim mevzusu değil de inşaat yatırımı mantığıyla bu denli fazla bölüm açıyorlar.”

BURALAR HEP ‘YÜKSEK LİSE’

Türkiye’de üniversite konusunun kanayan bir yara olduğuna dikkat çeken Selçuk Türkoğlu, bölümlerin fazla olmasına karşın hoca yokluğunu eleştirdi. Türkoğlu, “Bu konu kanayan bir yara. Trilyonlar harcayarak binalar dikiyorsunuz, bu binaların içerisinde doğru düzgün hoca yok. Profesör kadrosu olmayan fakülteler açılıyor Anadolu’daki şehirlerde. Yüksek lise buralar. Zorunlu olarak giden öğrenciler verim alamıyor ve devlet imkanları da heder oluyor” ifadelerini kullandı. Ek yerleştirmelerin ilk yerleştirmelere göre daha rahat olduğunu söyleyen Türkoğlu, tercih yapacak öğrencileri daha dikkatli olmaya davet ederek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ek tercihleri yapmak ilk tercihlerden daha kolay çünkü ilk tercihlerin kriterleri geçen seneydi, ek yerleşmenin kriterleri ise 1 ay önceki yerleştirmeler ve taban puanları olacak. Şunu göz önünde bulundurmak lazım, son alınan öğrenci ve boş kontenjan.”