Kan şekerinizi mutlaka düzenli ölçtürün Kan şekerinizi mutlaka düzenli ölçtürün
Tüm dünyada ölüm riski oluşturan nedenler arasında üçüncü sırada yer alan inme (beyin felci), kalıcı hasar bırakmada ise başı çekiyor. Acıbadem Basın çalışanının servis ettiği bilgiye göre, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, “İnme gibi beyin hastalıklarının en önemli sonuçlarından birisi, sağ kalabilenlerin bakım hastası olma riski taşımasıdır. Bakım hastası olunduğundan bunun getireceği ruhsal, ailevi ve ekonomik sorunlar çok daha fazla olacaktır. İnmeye karşı değiştiremediğimiz genetik faktörler olsa da, değiştirilebilir faktörler de mevcut. Bu risk faktörleri değiştirilebilir, kontrol edilebilir ya da tedavi edilebilir durumları içermektedir. Bunlara dikkat edersek inmeden büyük ölçüde korunabiliriz” diye konuştu. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı 29 Ekim Dünya İnme Günü kapsamında yaptığı açıklamada, inme riskine karşı etkili önerileri anlattı.
 
TANSİYONUNUZU DENGEDE TUTUN
 
Prof. Dr. İlhan Elmacı, “Yüksek tansiyon beyin damarları duvarını bozarak damar sertliğine yol açıyor. Bu durum pıhtı oluşumuna neden olup pıhtı ile damar tıkanması meydana gelebiliyor. Sonuçta beyin doku hasarı oluştuğu için felç denilen bulgular ortaya çıkıyor. Diğer yandan aşırı olarak tansiyon düşüklüğü de istenilen bir durum değil. Tansiyon düştüğünde beyinin beslenmesi yine bozulacağı için felç gibi tehlikelere açık olunuyor. Bu nedenle tansiyonun kişiye özel ihtiyaca göre ayarlanması ve dengede tutulması önemli” şeklinde konuştu.
 
Kan şekerinizi kontrol edin
 
“Diyabet, damar duvarını bozarak damar sertliğine yol açıyor” diyen Prof. Dr. İlhan Elmacı, “Bu da, yüksek tansiyonda olduğu gibi pıhtı oluşumuna neden olup inmeye zemin hazırlayabiliyor. Aynı şekilde düşük şeker düzeyi beynin enerjisiz kalmasına neden olarak inme riskini artırabiliyor. Bu nedenle kan şekerini iyi bir şekilde kontrol edebilmeniz, tedavinizi aksatmamanız gerekiyor” ifadesini kullandı.
 
Fazla kilolara dikkat!
Prof. Dr. İlhan Elmacı, sözlerine şöyle devam etti: “Beyin damar hastalıkları bakımından son yıllarda risk faktörleri içine alınan fazla kilolar, birçok hastalığa zemin hazırlıyor ki inme de bunlardan biri. Sofradan doymadan kalkmak prensibi obeziteden korunmak için iyi bir yol olarak görülüyor. Stres kontrolü doğru yapıldığında obezite riski de azaltılabiliyor. Stres yemek yeme ihtiyacını özellikle karbonhidrat ve şeker olarak artırıyor.” (Haber Merkezi)