Bahar ÖZGÜN

Washington-Ankara hattında yaşanan gerilim ve Türk şirketlerinin dış borç geri ödeme takviminin yaklaşması, Türk Lirası’nın ABD Doları karşısında hızlı değer kaybı yaşamasıyla oluşan ekonomik darboğaz İnegöl mobilya sektöründe durgunluğa yol açtı. İnegöl mobilyasının mamul ve yarı mamulü yurtdışından temin ediliyor. Mobilyanın kumaşı, süngeri, dikiş iğnesi bile yurt dışından satın alınıyor. İnegöl mobilyasının temelini oluşturan ağaç dışında tüm ürünler ve teknolojiyi ithal ediyoruz. İnegöl mobilyasının tamamen yerli üretime geçebilmesi için teknolojiyi üretecek adımlar atılması gerekiyor. İnegöllü mobilya üreticileri sektörün kurtuluşunu yeni pazarlarda ve ihracatı artırmaya yönelik yeni hamlelerde görüyor. Boztaş Premium Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Palandöken, sektörün çıkışını tümüyle milli üretimde görüyor.

TEDARİK SORUNU YAŞADIK

Dövizin ilk dalgası sektörü nasıl etkiledi?

10 Ağustos 2018 Cuma günü dövizde yaşanan ani yükselmenin ardından ertesi gün cumartesi ve piyasaların kapalı olmasına rağmen bazı firmalar ürün temininde problem yaşamaya başladı. Bir günde tedarik problemi yaşadık. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın fırsatçılık ve stokçuluk yapanlara gereken cezai uygulamanın yapılacağının söylemesinin ardından İnegöl’de ham madde tedarikçilerinin eli rahatladı ve bizler ürünlerimizi daha rahat tedarik etmeye başladık.

EN UZUN VADE 120 GÜN

Devam eden süreç neleri değiştirdi?

Banka faiz oranlarının düşmesinden dolayı vadeler kısaldı. En uzun vade 120 gün oldu ve piyasa dönmeye çalışıyor. Nakitle vadeli fiyat farkı yüzde 16 oldu. Kurban Bayramı sonrası fiyatları piyasa kabullenmedi. Tedarikçi firmalar, bağlantısı ya da alacağı olan firmalara yöneliyor. Sektör tedarikçilerinin uyguladığı zamlara direnmemize rağmen bu zamlar karşımıza geldi. Tedarikçi ve tüketicinin arasında üreticiler olarak sıkışmış durumdayız.

İHRACAT DESTEĞİ GEREK

Sektöre nefes aldıracak nedir?

İhracatımızı arttırmamız gerekiyor. Şu an 12 ülkeyle ihracat gerçekleştiriyoruz bunu artırmamız gerekiyor. Avrupa’da 2. mağazayı açma planımız var. Devletin ihracat konusundaki desteklerini arttırması gerekiyor.

Hangi destekleri alabiliyorsunuz?

Katalog, reklam ve broşür desteği veriyor. Ben Boztaş Premium olarak bugüne dek almadım ama KOSGEB aracılığıyla böyle bir imkan sunuyor. Devlet yetkililerinin ihracatı artırmak adına ihtiyaçlarımız doğrultusunda destek vermesi gerektiğini düşünüyorum.

YENİ PAZARLAR AÇILMALI

İhracat yapmak için daha fazlasına mı ihtiyacı var sektörün?

Evet, firmanın ihracat payını artırıcı destekler tarafımıza verilmeli. Yeni pazarlar açmalı. İhracat için yeni pazarlar, üretim için teknolojik alan da makine parkur destekleri ve acil olmazsa olmaz İnegöl fuar alanı gerekli. Yurt içinde durgunluk var yurt içi piyasada bu yıl durgunluk erken başladı. Gümrük Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve yurtdışı ataşelerimizin bizlere öncü olması lazım. Hindistan fuarına gitmeden önce Hindistan Büyükelçimiz Sayın Şakir Özkan Torun’a ulaşacağız.

Devletin fuar destekleri neler?

Hindistan fuarında İMOS destekleriyle, yapılan masrafın yüzde 70’i devlet tarafından karşılanacak.

Yeni pazarlar var mı?

Yeni pazarımız Hindistan. Kasım ayında fuara katılıyoruz. Daha önce olmadığımız bir pazar. Bu gibi pazarlarda olmamız gerekiyor. Hindistan pazarına girmemiz gerekiyor.

İnegöl mobilya sektörünün en büyük eksiği nedir?

Ciddi bir mobilya üretimimiz var ama yarı mamul ve mamullerimiz yurtdışından geliyor. Bir koltuğun ağacı dışında tüm ürünleri yurtdışından geliyor. İğnesinden ipliğine, bıçağına kadar tamamı yurtdışından geliyor. Kumaş dolar bazlı üretiliyor. Makine üretemiyoruz. Mobilya sektöründe blok blok sünger satmak katma değer oluşturmaz. O süngeri işlememiz gerekiyor. İnegöl mobilya sektörünün en büyük ayıbı fuarımızın yeterli olmayışı. Her yıl İstanbul’da yapılan mobilya fuarı bu yıl 3. Havalimanı’nın açılmasıyla cazibesini kaybedecek. Bu fuarın İnegöl’de yapılması ve bunun için de bir fuar alanının oluşturulması gerekiyor. Yapımı durdurulan hızlı tren, İnegöl’den Gemlik’e zaman tasarrufuyla sektöre önemli ivme kazandıracaktı.

Bu süreçte tasarruf tedbiri olarak işçi çıkardınız mı?

Şirketimiz 70 çalışanımızla yoluna devam ediyor. Bu zorlu süreçte Boztaş Premium olarak işçi çıkarmadık. Bu durumun içinden üreterek ve ihraç ederek çıkabileceğimizin bilincindeyiz. Yol haritamız belli. Aynı kadro ile devam etmekte ısrarlıyız.