Fulya GÜVEN-İzzet GÜNAY

Beşevler Muhtarı ve Bursa Nilüfer Muhtarlar Derneği Başkanı Erol Yılmazer, başarısının sırrını agazete ile paylaştı. “Muhtarlık mahalle halkının ilk ve en kolay ulaştığı; dertlerini bire bir anlatarak, çözüm arayıp hesap sorabildiği, yerel yönetimlerin ilk basamağıdır” diyen Yılmazer, şöyle aktardı bir muhtarın değerini: “Söylemde değil, eylemde olan; yerinde yönetim anlayışını hakkıyla uygulayabilen birimin temsilcisidir muhtar. Halkın gerçek vekilidir. Bence ağabeydir, kardeştir, sorunlarda ilk çalınacak kapı; dert babasıdır anlayacağınız.”

Sohbetimize kendinizi tanıtarak başlar mısınız?

Öncelikle agazete ailesine misafirperverliği için çok teşekkür ediyorum. Bizler de 2004 yılından beri doğup büyüdüğümüz mahallemize hizmet etme gayretinde olarak ulaşılabilir insan ve çözüm odaklı bir yaklaşımla 3 dönemdir hizmet gayretinde olduk. Bu dönem azalarım: Emine Yavuz Gökmen, Muharrem Lafdinler, Dilek Canbaz, Gökhan Günaydın, Fahri Özayman, Seyyide Günaydın, Mustafa Çalışır, Kemal Şemşek, Işık Uzel, Yaşar Bahçıvancı, Hamide Kıyılı ve Muhammet Candaş. İnsanımızın hizmet alacağı kurumlara ve birimlere ulaşması kolay ama çözüm ve sonuç alması oldukça zordur. Keza kurumlar ve çalışanların da birçoğunun soruna ulaşması ve sorunu yaşayanlara çözüm olacak şekilde sonuçlandırması da bir o kadar zor maalesef. Biz muhtarlar hizmet üretmesi gerekenler ile hizmet alması gerekenler arasında köprü olmanın gayretindeyiz. Bundan dolayı da çoğu zaman ciddi çabalar sarf ederek karşılaştığımız sorunları gidermek için mücadele ederiz. Mahallelinin ilk ve en kolay ulaştığı ve dertlerini bire bir anlatarak, çözüm arayıp hesap sorabildiği, yerel yönetimlerin 1. basamağıdır. Söylemde değil, eylemde olan; yerinde yönetim anlayışını hakkıyla uygulayabilen birimin temsilcisidir muhtar. Halkın gerçek vekilidir. Bence ağabeydir, kardeştir, sorunlarda ilk çalınacak kapı, dert babasıdır anlayacağınız. Deyim yerindeyse sadece bu mahallenin değil, her kesimin Marko Paşası’yız biz. Dolayısıyla da bu süreçlerde hizmet alabilmek için; sürekli aktif olmak, ikili diyalogları iyi kurmak, kurum STK ve siyasilerle de sürekli iletişim halinde olmak durumundayız. Sık sık kurum yöneticilerini ziyaret ederiz. Hizmet alabilme adına köprü oluruz, dertleri aktarırız yetkililere acil durumlara göre.

Erol Bey muhtar siyasetin içinde de olmalı sanırım. Gördüğümüz kadarıyla her siyasi partiye aynı mesafede durarak sürekli istişare halindesiniz…

Kesinlikle… Hislerimizin tercümanı oldunuz denilir ya… AK Parti, CHP, MHP, SAADET Partisi, İYİ Parti il ve ilçe başkanlıklarımızla, ayrıca bölgemizdeki kurum müdürlerimizle de iletişimlerimiz oldukça iyidir ve sık sık ziyaret edip mahallelerimizin sorunlarını ve çözümleri konularında  istişare ederiz. Sorunların en kısa sürede çözümünde de çok etkili oluyor.

Mahallede aile hekimliği, sağlık, yol ve hastanelerle ilgili sorunlarınız var mı?

Beşevler mahallesi 1880 yıllarının başında Bulgaristan’dan gelen ailelerimizle kurulan, bugün binlerce insanımızın yaşadığı bir mahalledir. Orta ve üst gelir seviyesine sahip insanlarımızın yaşadığı mahallemiz, karakterli, hiçbir zaman sorun üreten değil, var olan sorunları çözümleriyle birlikte ileten ve bu sorunların çözüm sürecini birlikte takip eden, duyarlı, hoşgörülü, kültürlü ve yardımsever profilleri vardır halkımızın. Dolayısıyla da yardıma ihtiyacı olanlar var ise onları da incitmeden kendi mahallemizdeki yardımseverler aracılığıyla sarıp sarmalarız. Sosyal sorumluluk projeleriyle çocuklarımızı, gençlerimizi ve yetişkinlerimizi duyarlı olmaya devam etmelerini sağlarız, mahallemizde hizmet veren Özel Anadolu  Hastanesi, Nilüfer Ağız ve Diş Hastanesi ile mahalle ve bölge insanımıza sağlık hizmeti verilmektedir. Mahalle sınırlarımız içinde fiziki bina olarak yıllardır aile hekimliği hizmet eksikliği yaşıyorduk, yakın zamanda tamamlanarak hizmete sunulan Abdülhalim Altınoluk Aile Hekimliği Merkezi’miz ile bu konuda biraz rahatlama oldu fakat hala sıkıntılı bölgelerimiz için yapılacak çok işimiz var.

Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu

Olimpik Jimnastik Kapalı Spor Salonu da muhteşem oldu… İleride de uluslararası yarışmalarda çok faydasını göreceksiniz sanırım…

Evet, kesinlikle… Başta Sayın Belediye Başkanımız Mustafa Bozbey olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum bu konuda, minnettarız mahalle olarak. Türkiye’nin ilk yarı olimpik cimnastik salonuyla, Merhum İbrahim Yazıcı Stadyumu ile bölge insanımızla birlikte mahalle halkımıza da hizmet veriyor. Dediğiniz gibi ileride çok daha fazla göreceğiz bunların faydalarını. Beşevler Merkez–Hafize Hatun Safa Cami’si Türkiye’mizin 2. açılır-kapanır kubbeli camisidir. Mahallede muhtar olarak hizmet etmenin keyfini ve sorumluluğunu duymanın hazzı ve şevki ile daha gayretli çalışıyoruz. Bu çalışmaları yaparken 2007 yılından beri sürdürdüğüm Nilüfer Muhtarlar Derneği Başkanlığı ile Nilüfer’imizde bulunan 64 mahallemizin muhtarlarıyla ortaklaşa ilçe sorunlarının çözümünde başta kaymakamımız olmak üzere, bir araya gelip çözüm odaklı çalışmalarda bulunuyoruz.

Son olarak Beşevler sakinlerine söylemek istedikleriniz nelerdir?

30 binden fazla nüfusu, 16 bin seçmeniyle Türkiye’nin birçok ilçesinden büyük bir mahalleyiz. Sorunlarımız ve ihtiyaçlarımız da bu oranda büyük elbette. 1969 yılında Beşevler’de doğup büyüyen, mahallemize hizmet için her platformda görev alıp, taşın altına her zaman elini koyup, sorumluluktan kaçmadan, doğup büyüdüğümüz, doyup yaşadığımız, geçmişi 1880’li yıllara uzanan Beşevler Mahallesi’nde 3 dönemdir muhtarlık görevimizi yapma gayreti içindeyiz. Bu güveninizi boşa çıkartmamak için sorumluluğumuzun farkında olarak, çözüm odaklı, güler yüzlü, samimi, saygılı inisiyatif kullarak, “Bir insan bir hizmete aracı olur, binlerce insan o hizmetten yararlanır” düşüncesini şiar edinen bir anlayışla hizmet edebilme gayreti içinde olduk. 12 yıldır Bursa Nilüfer Muhtarlar Derneği Başkanlığı, 10 yıldır Nilüfer Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeliği, 8 yıldır Safa Camii Derneği Başkanlığı, 5 yıldır Beşevler Gençlik Spor Kulübü Başkanlığı, 3 dönemdir Valilik Sosyal Yardımlaşma Vakfı Mütevelli Heyet Üyeliği, 2 yıl Rumeli TV’de ‘Yerinde Yönetim’ programının yapımcılığı ve sunuculuğu, 2 yıldır Marmara Muhtarlar Federasyonu Başkan Yardımcılığı, 1 yıldır Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği ile birlikte günlük yaşamımızın öncelikli sorunlarının çözülebilmesi için hizmet üretmesi gereken kurumlardan hizmet önceliği alabilmek adına sınırları zorlayan gayretlerimize rağmen, ilgililerce zaman zaman ötelendik. Bazen de yok sayılmaya çalışıldık ama yılmayıp mücadelemizin mahallemize hizmet alma mücadelesi olduğuna ikna ederek hizmet aldık. Tabi yerine getirilemeyen hizmetler de oldu. Mahallemizin geleceği ile ilgili çözülmesi gereken sorunlarının çözüm mücadelesini 15 yıllık birikimimizle sürdürmek adına önümüzdeki dönemde sizlerden destek istiyoruz.

MERMERİ DELEN SUYUN GÜCÜ DEĞİL DAMLALARIN SÜREKLİLİĞİDİR

Sizlerin de bildiği gibi Nilüfer 64, Bursa 1078 muhtarlıktan oluşmaktadır. Bu muhtarların hizmetlerine bu kaynaklarla yetişmek oldukça zor. Bu yüzden hizmet önceliği alabilmek için, sadece muhtarların yazışmaları ve talepleri yetmiyor. Bazen ikili ilişkiler, bazen siyasi ilişkiler ancak en önemlisi duyarlı mahalle sakinlerimizin desteği hepsinden önemlidir. Bu güne kadar verdiğiniz desteğin, bu günden sonra da artarak devam etmesi, ilgili kurumlardaki çevrenize ulaşmanızı, iletişim araçlarını daha sık kullanarak destek olmanız, taleplerinizin çözümünün hızlanmasını sağlayacaktır. Unutmayalım sorunların çözümünde, mermeri delen suyun gücü değil, damlaların sürekliliğidir. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün “Vatanını ve yöresini en çok seven, ona en çok hizmeti verme gayretinde olandır” düsturuyla hareket eden ekibimiz diyor ki; Halka hizmet, Hak’ka hizmettir.