'Ticaret Savaşları, Brexit ve Çok Taraflı Ticaret Sisteminin Geleceği' toplantısında güncel küresel gelişmeler ele alındı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2019 yılını dengelenme yılı olarak gördüklerini belirterek, “Önümüzdeki dönemde de net ihracatımızın büyümeye katkısının devam edeceğini öngörüyoruz” dedi. Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi tarafından organize edilen ‘Ticaret Savaşları, Brexit ve Çok Taraflı Ticaret Sisteminin Geleceği’ başlıklı toplantıda konuşan Pekcan, ICC ile yürütülecek tüm çalışmalara da destek vereceklerini söyledi. Pekcan, Türkiye'nin belli hedefleri olan dinamik bir ülke olduğunu vurgularken, “Türkiye'yi kalkınmış ülkeler statüsüne taşımak için adımlarımızı atıyoruz" diye konuştu.

MAY Tohum’dan üreticilere eğitim desteği MAY Tohum’dan üreticilere eğitim desteği

TİCARET SAVAŞLARI ÇAĞ DIŞI KALDI
Küresel ekonominin gündemine taşınan ticaret savaşlarının söylem olmaktan çıkıp ‘yaralayan bir eylem’ haline dönüştüğünü söyleyen Bakan Pekcan, 'ticaret savaşları' olgusunun çağın ekonomik şartları ve gerçeklikleri ile çeliştiğini dile getirdi. Pekcan, “Ticaret savaşlarının, daha çok ülkelerin konjonktürel politika tercihlerinin bir sonucu olduğunu görüyoruz. Küresel ticareti olumsuz etkileyen pek çok korumacı önlemle karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

ENGELLER KESİNLİKLE KALKMALI
Ticaret Bakanı Pekcan, Türkiye'nin, Gümrük Birliği içerisinde AB ülkeleri ile rekabet içinde iş birliğini sürdürdüğüne işaret ederek, bu iş birliğinin daha da gelişmesinden yana olduklarını söyledi. Türkiye ile ABD arasında geniş bir ticaret olduğunu da kaydeden Pekcan, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye'nin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi'nden (GSP) çıkarılması, Section 232 önlemleri, anti-damping veya telafi edici vergi gibi çeşitli önlemler, ikili ticaretimizi etkilemekte. Biz her platformda bu olumsuzlukların giderilmesi ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması konusunda görüşlerimizi bildiriyoruz.”

AB'DEN SONRA EN ÇOK TÜRKİYE 
Brexit sürecine dair belirsizliklerin sürdüğünü dile getiren Pekcan, yaşanabilecek anlaşmasız ayrılıktan AB'den sonra en fazla Türkiye'nin etkileneceğini söyledi. İngiltere, Türkiye'nin en çok ticaret yaptığı ülkelerden biri olduğunu aktaran Pekcan, "Bu konuyla alakalı süreci yakından takip ediyoruz ayrıca proaktif çalışmaya gayret ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu. (yenisafak.com)