Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2 gün önce ‘2023’e Doğru Türkiye’de Çevre ve Şehirciliğin Geleceği İstişare Toplantısı için Antalya’daydı. Toplantıya Bakan Kurum’un yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı birçok kurum müdürü ve daire başkanları da katıldı. Toplantıda Bakan Kurum, alınan sonuç bildirgesini açıkladı. 2 gün boyunca ülkenin geleceğini konuştuklarını ifade eden Bakan Kurum, önemli konuları masaya yatırdıklarını kaydetti. Mekânsal Strateji Planı sayesinde tarım ve turizm arazileri korunarak, çevreye ve doğaya karşı duyarlı yeni sanayi alanlarının oluşturulacağını ve ekonomiye katkı sağlanacağını ifade eden Kurum, 2023’e gelindiğinde tüm illerde makro ve mikro düzeyde mekânsal planların hazırlanacağını belirtti.

İMARDA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK

Tüm yatırımların bu plan çerçevesinde hayata geçirileceğini kaydeden Kurum, çevreye duyarlı sanayileşmenin önünün açılacağını söyledi. Bakan Kurum, “Yine bunun yanında ilgili tüm kanunların çatısı mahiyetinde olacak, değer esaslı uygulamalardan yatay yapılaşmaya, sürdürülebilirlikten şeffaflığa kadar tüm alanlarda yeni şehircilik vizyonumuza uygun olarak 3194 sayılı İmar Kanunu'nda köklü bir değişiklik yapılacaktır” değerlendirmesini yaptı. Kentsel dönüşüm seferberliği başlatılacağını vurgulayan Kurum, deprem başta olmak üzere afetlerdeki hasar ve kayıp riski asgari seviyeye indirileceğinin altını çizdi.

AKILLI ŞEHİRLERE ADIM ADIM

Akıllı şehir uygulamalarının hayata geçirileceğini belirten Kurum şöyle konuştu: “İstanbul başta olmak üzere tüm şehirlerimizde akıllı şehir uygulamaları hayata geçirilecektir. Akıllı şehirler coğrafi bilgi teknolojileri üzerine inşa edilecek. Şehirlerimiz hayata değer katan, yaşanabilir ve sürdürülebilir, bilgi toplumunun yaşam alanı olan akıllı şehirlere dönüştürülecek. 2019-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı bu amaçla hazırlandı. Yerel yönetimler ve özel sektörün bu konudaki yatırım ve projeleri desteklenecek.” 

İnternet haber sitelerine Basın İlan dopingi İnternet haber sitelerine Basın İlan dopingi

ŞEHRİN SU İHTİYACI İÇİN

2023 yılında katı atık hizmeti almayan hiçbir şehir ve belediye kalmayacağını bildiren Bakan Kurum, “Katı Atık Planı (KAP) Projesi kapsamında yerel yönetimlerimiz Bakanlığımızca desteklenecektir. Böylece katı atık yönetim tesislerinin yatırımlarının tamamlanması sağlanacaktır. 2018 yılında 88 düzenli depolama tesisiyle ülke nüfusunun yüzde 75’ine hizmet verilirken KAP Projesi kapsamında yapılan yatırımlarla 2023 yılında nüfusun tamamına hizmet verilecektir. Böylece çöplerimizin çevreye verdiği zararların etkisi en aza indirilecek, vahşi depolamaya son verilecek. Bu sayede insan ve çevre sağlığı korunacak. Havanın, suyun ve toprağın kirlenmesinin önüne geçilecek” diye konuştu. 2019 sonu itibariyle toplam belediye nüfusunun yüzde 89’una atıksu arıtma tesisi ile hizmet verileceğini ifade eden Kurum, bu oranın 2023 yılında yüzde 100’e çıkartılacağını ve arıtılan atık suyun yüzde 5’inin şehrin ihtiyaçları için kullanılmak üzere yeniden arıtılacağını kaydetti. (İHA)

Plastik kullanımı günden güne…

Plastik poşetlerin ücretli olmasına da değinen Bakan Kurum, "Artık plastik poşetlerimiz 25 kuruş üzerinden satılıyor. Artık ülkeler plastik poşetleri paralı yapmayı bırakın yasaklıyorlar. Dolayısıyla yıllık 30-35 milyar adet olan plastik poşet kullanımını biz 2023 yılında kişi aşı 40 adete düşüreceğiz. Şu an 440 adet. Geleceğimiz adına çok önemli bir süreç başlatmış olduk. Bu sayede hepimizin gençliğinde çocukluğunda yaşadığı, o annelerimizin bez çantalarına filelerine dönüyoruz. Açıkçası bu kampanyayı tüm ülkemiz benimsediler. Ben buradan hepsine teşekkür ediyorum. Görüyoruz ki ilk 10-15 günlük süreçte yüzde 60-65’lik oranında da bir azalma gösterdi. İnşallah bizim hedefimiz yüzde 90 azalma sağlayarak, kişi başı 40 adede düşürmek" ifadelerini kullandı.