Hatice DAL- Abdullah ASLANTÜRK

Asırlardır vatandaşın ihtiyaçlarını karşılamak için ilk tercih ettikleri adres olarak bilinenHurda Pazarı, ikinci el eşyaların satıldığı ve dayanışmanın en güzel örneklerinin sergilendiği bir ortam. Eski adıyla Mat-Bit Pazarı olarak bilinen pazarda esnaf sorunlarına çözüm arıyor. Bursa’da iki tane olan hurda pazarı bu pazarlardan ilki, resmi olarak Yıldırım Belediyesi tarafından tahsis edilen Vatan Mahallesi’ndeki semt pazarında kurulurken, ikincisi ise Küçükbalıklı’da gayri resmi olarak kurulan hurda pazarı. Hurda pazarı esnafının sorunlarına çözüm bulmak ve esnafı aynı çatı altında toplamak amacıyla kurulan Bursa Geri Dönüşümcüler Derneği sayesinde hurdacılar yerleşik düzene geçti. Ancak esnafın sıkıntısı bununla da sınırlı kalmadı, çünkü Küçükbalıklı’da kurulan hurda pazarı alanı belediyeye ait olmasına rağmen kim oldukları bilinmeyen şahıslar tarafından esnaftan yer parası toplanmakta. Bunun içinse dernek tarafından sunulan çözüm basit, tüm hurda pazarı esnafı Yıldırım Belediyesi tarafından toplanan alanda birleşmeli.

MAĞDUR PAZARCILARI TOPLADIK

1,5 yıldırBursa Geri Dönüşümcüler Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı göreviniyürüten Mustafa Kemal Temur, derneği kurma düşüncesinin nereden çıktığını da şöyle anlattı: “Ben pazarın müdavimlerindendim sokak hayvanlarını da beslemek için sürekli pazar alanına gidiyordum. Yine pazara gittiğim bir gün karşılaştığım bir olay beni dernekleşmeye itti. Kurulan pazarın kendisinin olduğunu iddia eden bir kişi tarafından esnafa tokat atıldığını gördüm. Tartışmanın nedenini araştırdığımda ise devletin olan pazar alanı için para toplandığını öğrendim. Siftah yapmamış esnaftan dâhi zorla para toplanıyordu, yok diyenlere de şiddet uygulanıyordu. Bende bu insanların içine karıştım. Pazar kuranların çoğu benim hemşerimdir. Bunlara dedim ki neden bir dernek kurmuyorsunuz. Arkadaşlarda haklı olarak ‘Biz yapamayız’ dediler. Bizde ‘Bursa Geri Dönüşümcüler’ adı altında bir dernek kuralım ve mağdur olan pazarcılarımızı toplayalım dedik. Derneğimizi kurduk ve 650 üye sayısına ulaştık. Hurda pazarına sürekli çıkan 150 esnafımız var. Diğer esnafımız sokakta hurda toplayanlardan oluşuyor.”

ÜRÜNLER GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Dernekleşmeye gitmenin bir diğer amacının da arızalı ürünlerden dolayı mağdur olan vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi olduğunu söyleyen Geri Dönüşümcüler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Temur, engelli hurda pazarı esnafının da yer ücretinin diğer esnaf tarafından karşılandığını söyleyerek, “Hurda pazarında ürün satan arkadaşlarımızın evlerinde kullanılmayan malzemeler getirilerek oldukça ucuza satılıyor. Bunları hurdacıya vermeye kalksalar kilo hesabı ile elden çıkarmak zorundalar ama pazara da o eşyayı 25 TL’ye satıyor. Daha sonra işi geliştirerek komşularından aldığı eşyaları orada makul fiyatlarla satışa sunuyor. Burada güzel bir ticaret olmakta. Hem ikinci el piyasasına parçayı kazandırıyor hem de evini geçindiriyor insanlar. Biz Türk toplumu olarak yeni çıkan telefonlara kayıtsız kalamıyoruz. Eski telefonumuzu sattığımızda da şarj aleti muhakkak evde unutuluyor. Evde bir sürü şarj aleti bulunca da gelip bu pazarda satarlar. Hem de dışarıda 15 liraya alınan alet burada 5 lira oluyor. Diğer bir olayda bu pazardan alınan ürünlerin arızalı çıkması halinde derneğimiz devreye giriyor.Derneğimizin kuruluş amaçlarından bir tanesi de bu mağdur vatandaşın mağduriyetini gidermek. Arızalı çıkan cihazı getiriyorsun aynı esnafa, ya sana aynı şarj cihazından başka bir tane veriyor ya da parasını iade ediyor” diye konuştu.

Antika eşyalarda bulunuyor

Pazarın dar gelirli ihtiyaç sahibi vatandaşlara büyük katkı sağladığını da sözlerine ekleyen Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Temur, ünlü markalarında bu pazarda son derece ucuza satıldığını belirterek, “Gençlik, ünlü markaları giymek istiyor. Ünlü markaların ürünleri en az 50 TL’den başlıyor. Ancak bizim pazarımızda aynı ürünler 5 TL. Fazla eşyası olan kişiler bunları eskiciye veriyor. Eskicide yeni eşyalar olduğunu anlıyor ve bunları satarak değerlendiriyor. Bu pazarın dar gelirli ihtiyaç sahibi halka çok büyük faydası ve katkısı var” ifadelerini kullandı.

DEDEDEN KALAN ANTİKA TELEFONLAR

Antika eşyalarında sıkça satıldığını dile getiren Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Temur, ürün çeşitliliğin çok olduğunu da vurgulayarak, “Bu pazarın farklı bir yönü de antika eşyaları çok görmeniz olacaktır. Dedemizin veya babamızın çocukluğundaki telefonları pazarda bulabilirsiniz. Pazarımızda bin bir çeşit ürün mevcut. Bunların içinde ayakkabılar, kıyafetler, elektronik eşyalar, kitaplar ve aklımıza gelmeyen birçok ürün mevcut. Pazarda bulunan yazıcı, bilgisayar veya başka bir ev eşyasını kendim alıp ihtiyacı olan öğrencilere veya ailelere hayırda bulunuyorum. Esnafımızın hepsi resmi esnaf olup bir sıkıntı çıktığında pazar günü pazara gelip satıcıyı buluyorsunuz” açıklamalarında bulundu.

Yerleşik hayata geçtik

“50 yıldır oradan oraya sürüleniyorduk.Bu yüzden belediyelerden kalıcı yer istedik. Her isteyen pazarcı olamaz. Bu esnaf çok hor görülmüş oradan oraya sürüldüğü için. Pazarda bir olay oluyor ama pazarcıların hiçbir alakası yok mahallenin iki genci kavga ediyor. Orada kim var pazarcılar, olay pazarcıların üstüne kalmış oluyordu. Ama şimdi böyle bir sorun yok çünkü biz dernekleştik ve sorun olduğunda belediyede vatandaş da direk beni buluyor. Bizde her üyeni resmi olarak kayıtları bulunuyor” diyen Başkan Mustafa Kemal Temur, yıllardır sürgün hayatı yaşayan esnafa Yıldırım Belediyesi’nin sahip çıktığını kaydederek konuşmasını şöyle noktaladı: “Yıldırım Belediyesi’nin bize tahsis etmiş olduğu pazar yerinde yer dağılımı oldu ve belediyeden resmi belgeyi bekliyoruz. Bizim görevimizde bu aralardaki pazarları bir araya toplayıp çirkin görüntüyü yok etmektir. Mahalle aralarında yapılacağına herkes güzel bir ortamda hem ürünlerini satsın hemde müşteri güzelce alışverişini yapsın. Zabıta gelecek işgaliyesini toplayacak, herkesin sabit bir yeri olacak ve temizliğini belediye yapacak parada devletin kasasında duracak. Oda bize yol su olarak geri dönecek. Bu arada halka zarar verenlerde yok olmuş olacak. Çünkü pazarlarda insanlarımız devletin yerinde rüşvete bağlanmayacak. Mesela Küçükbalıklı’daki yer devletin pazarı fakat parayı şahıs topluyor. Oda yetmezmiş gibi temizliği de devlet yapıyor. Bu konu için gerekli yerlere müracaat ettik ama her hangi bir sonuç alınamadı. Yetkililerin burayı takip etmesi gerekiyor, o parayı toplayanlara sorması gerekiyor kimsiniz diye?Biz resmi olarak bu işi yapmaya çalışırken bazıları gayri resmi olarak bu işi yürütüyor ve esnafın canı yanıyor. Bursa Geri Dönüşümcüler Derneği Olarak bize sahip çıkan Yıldırım Belediye Başkanı Sayın İsmail Hakkı Edebali’ye çok teşekkür ediyorum.”