Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi, 2019’un ilk TÜGİAD Buluşmaları’nı gerçekleştirdi. Göreve geldikleri günden bu yana azim ve kararlılıkla çalışmalarını sürdüren TÜGİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Tabaklar ve ekibi, her ay düzenli gerçekleştirdikleri Akademi toplantılarının yanında, önemli konukların katılımıyla TÜGİAD Buluşmaları adı altında özel programlara da devam ediyor. Bursa iş dünyasının da yoğun bir katılım gösterdiği etkinlikte, ekonomist ve yazar Dr. Mahfi Eğilmez ile Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl gündeme dair merak edilenleri anlattı.

İş dünyası için motivasyon önemli

TÜGİAD Bursa Buluşmaları programında konuşan Başkan Ersoy Tabaklar, konuşmasında şunları söyledi: “Her anlamda iyi başlayan 2018 yılının özellikle ikinci yarısı, küresel gelişmelerin ve döviz dalgalanmalarının yoğun etkisiyle geçti. Yaşanan sıkıntılar bizlere yeni deneyimler katarken geleceği daha farklı planlama olanağı da sunuyor. Dolayısıyla bu süreçte küresel ve ulusal çapta yaşanan gelişmeleri iyi analiz etmeli ve geleceğe doğru bir şekilde hazırlanmalıyız. İlerleyen süreçlerde, yaşadığımız bu tecrübeler, kendimizi doğru bir şekilde konumlandırmak adına önemli olacaktır. İş dünyası için motivasyon önemlidir. 2019’un ikinci yarısından itibaren yerel seçimlerin de sona ermesiyle ve önümüzde uzun bir süreçte seçim gözükmemesinin verdiği güvenle ekonominin daha da toparlanacağını düşünüyoruz. Tabi bu süreçte; ekonomi beklenti ve güven üzerine kurulduğundan bu güveni ve olumlu beklentiyi yaratmak için de yapısal reformları mutlaka hayata geçirmeliyiz.”

Umutla çalışmaya devam

Tabaklar’ın ardından konuşan TÜGİAD Genel Başkanı Anıl Alirıza Şohoğlu ise, “Bu dönem TÜGİAD’ın komisyonlarını ve çalışma gruplarını belirledik. Bir veri tabanı da oluşturuyoruz. Bizden sonraki nesillere bırakabileceğimiz en önemli şey olan kamu yararına dernek çalışmalarına da başladık. Hem ulusal basında yer alarak, hem de siyasi anlamda görüşme, girişim ve ziyaretler yaparak genç iş adamlarının sesi olmaya çalışıyoruz. Önceki günlerde gerçekleştirdiğimiz Ankara ziyaretimizde, Ata’mızı, siyasi parti temsilcilerini, Ticaret Bakanımızı ziyaret ettik. Önümüzdeki hafta da Cumhurbaşkanı Yardımcımız bizleri kabul edecek. Sonraki aylarda Kanada, Kuveyt, Katar ve Japonya’ya gidiyoruz. Biz bu dönemde de ihracat odaklı çalışma ve üretmeye devam edeceğiz. Ata’mızın da dediği gibi ‘Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.’ Lütfen sizler de bu sözü hayatınıza şiar edinin ve umutla çalışmaya üretmeye devam edin” dedi.

Eğilmez’den 2019 öngörüleri

Gümüş balığının ihracat serüveni başladı Gümüş balığının ihracat serüveni başladı

Gecenin konuk konuşmacısı ekonomist ve yazar Dr. Mahfi Eğilmez, olumsuz bir durumda olduğumuz ve sonraki gelişmeler bundan daha kötü olmayacağı için 2019’un olumsuz bir yıl olmayacağını belirtti.  Eğilmez şunları söyledi: “Bir yılın olumsuz geçmesi, diğer yılın olumlu olmasını sağlayabiliyor. Bu kadar olumsuzluktan sonra normal beklenti, 2019’da bazı şeylerin biraz daha olumluya dönmesi. İlk iki çeyrek muhtemelen kötü gidecek ama Türk millet bu konularda çok beceriklidir, tersi de olabilir. 2019’daki tehlikeleri ise; Fed, Avrupa Merkez Bankası, Brexit gelişmeleri, Ticaret Savaşları, Avrupa’daki sıkıntılar ve Çin’deki düşüş şeklinde sıralayabiliriz. Cari açığımızın düşmesi olumlu bir gelişme. 2019’da kabaca yüzde 0,4 ile yüzde 1 arasında bir büyüme olabilir. Tabii, bu dönemde hata yapmazsak ve yılın ikinci yarısında artıya dönmek suretiyle olabilir.” Eğilmez, bir tweet ile dünya gündeminin değişebildiğine de dikkat çekti.

Kanunların dili çok ağır

Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl ise Türkiye’nin vergi sistemi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Bingöl şunları söyledi: “Türkiye’de vergi kanunlarının dili çok ağır,  bunu daha basit ve anlaşılabilir yapmamız lazım. Çünkü mükellef hakları, politika ve uygulamaları mükellef tanımı ve algısıyla başlar. Bir ülkede vergi bilinci ne kadar yüksekse hak arama bilinci de o kadar yüksektir.”

POŞETLERE VERİLEN TEPKİ

Gündemin en önemli konularından biri olan poşetlerin 25 kuruş olmasına gösterilen tepkiye de değinen Bingöl, “Poşetlere gösterdiğimiz tepkiyi, 1 yılda harcanan 600 milyar vergiye vermedik. Poşete 25 kuruş veren arkadaş, cep telefonuna 3 ayrı vergi veriyor ama farkında değil. Bunlara anestezik vergiler denir. Her vatandaş neye ne kadar vergi verdiğini ve bu vergilerin neye ne kadar harcandığını bilmesi gerekir. Böyle oldukça vergi bilinci ve vatandaşın devletine olan bağlılık duygusu daha da artar” dedi.