BİLSEM Öğrencileri Serenay Akgün ve Sude Aksaray kurumun Fizik Öğretmeni Nihal Arı Korkusuz Danışmanlığında yaptığı ‘Kablosuz Veri Aktarımı ve Flex Sensör Kullanarak Öğrenebilen Protez El Tasarımının Geliştirilmesi’ projesinin geliştirilerek savunma sanayinde de kullanılabileceği bildirildi. 
 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Alper Gezeravcı’nın uzay yolcuğunu Bursalı çocuklarla izledi Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Alper Gezeravcı’nın uzay yolcuğunu Bursalı çocuklarla izledi

DAHA DA GELİŞTİRİLECEK
Projeyi engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak için geliştirdiklerini belirten öğrenciler Serenay Akgün ve Sude Aksaray, yaptıkları prototipi geliştirerek 2,5 kilometre uzaktan eldiven ile kontrol edilebilen başka bir prototip ürettiklerini açıkladı. Yeni geliştirdikleri protez elin engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmanın yanında sağlık ve savunma sanayisinde de kullanılabileceğini belirten öğrenciler, projenin daha da geliştirilebileceğini ifade ettiler. 

2,5 KİLOMETREDEN KONTROL EDİLEBİLİYOR 
“Kablosuz Veri Aktarımı ve Flex Sensör Kullanarak Öğrenebilen Protez El Tasarımının Geliştirilmesi’ projesinin amaçları hakkında bilgiler veren BİLSEM öğrencisi Sude Aksaray, “Bu projeye iki yıl önce takım arkadaşımla birlikte başladık. Öncelikle parmak protezlerinden başladık ve engelli bireylerin hayatını kolaylaştırabilmemiz için bir proje geliştirmeyi düşündük. Bu projemizin temel amaçları; öğrenebilir olması, kullanım kolaylığı, ayrıca düşük maliyet. Biz de bu konu hakkında beyin fırtınası yapıp ortaya bir prototip çıkardık. Ayrıca temel amaç olarak engelli bireylerin hayatlarının kolaylaştırılmasını düşünmüştük. Ancak kimyasal malzeme alanlarında, laboratuvarlarda da kullanılabileceğini düşünüyoruz. Çünkü bu malzeme geliştirilip, tekrardan prototip çıkarılıp malzemeleri kimyasallara uygun olarak tekrardan yapılabilir. Ayrıca savunma sanayisinde de kullanılabilecek bir proje. Mesela bomba imha uzmanlarının hayatları her zaman tehlikeye girmeyebilir bu projemizle. Çünkü bu el, 2,5 kilometre uzaklıktan eldivenle kontrol edilebiliyor. Yani savunma alanında veya sağlık alanında da kullanılabilecek bir proje” diye konuştu. (İHA)