Dağ yöremizin incisi Orhaneli’mizin Belediye Başkanı Ali Aykurt ile Orhaneli’nin, dağ yöresinin ve çevresini genel manada masayı yatırdığımız güzel, kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

 

Özkan YILDIRIM

 

•     Öncelikle Sayın Başkanım hayırlı olsun demek istiyorum. Orhaneli  halkı, sizi çok yakından tanıyor ,seviyor.  Okuyucularımız için bize kendinizi tanıtır mısınız?  

1978 ,Orhaneli doğumluyum. Orhaneli Karaoğlanlar köyünde  ilköğrenimimi tamamladım, ortaokul ve liseyi Orhaneli İmam Hatip Lisesi'nde bitirdikten sonra akabinde askerlik görevimizi yaptık, sonrasında Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni de tamamladım. İş hayatında çalışmış olduğumuz yerlerde işçi yöneticiliği yaptım. Bunun yanında yine esnaflığa bir taraftan başladık. 2002 yılından beri esnafım. 2002 yılında Parti ilk kurulduğunda üye oldum. 2002-2004 yılları arasında koşuşturma içerisindeydik ama 2004 seçimlerinde fiili olarak seçimlere katıldım gençlik kolları ile birlikte hareket ettik. 2004-2007 yılları arasında Osmangazi Gençlik kollarında görev aldım.  2007’den 2014 Ocak ayına kadar Osmangazi Yunuseli Mahalle temsilciliği yaptım. 2014, 24 Ocak'ta Orhaneli'ye ilçe başkanı olarak atandım, 2019  31 Mart seçimlerine kadar İlçe Başkanlığımız devam etti, sonrasında 31 Mart seçimleri öncesinde müsaade edilen ilçe başkanları arasındaydık. Belediye başkanlığı adaylığı için benimle birlikte 10 Belediye Başkanı Aday adayından bizler tercih edildik ve tercih olduktan sonra çalışmalara başladık. Güzel bir seçim oldu, seçimi başarıyla tamamladık. 2014 seçimlerinde ilçe başkanıydım, 2014 seçimlerine kıyasla gerçekten daha iyi bir başarı elde ettik, oylarımızı arttırdık. 2014'te 2 puan farkla kazanırken, Farkı 14 puana çıkarttık. Bu da bizim başarılı olduğumuzu halk tarafından onaylandığımızı gösteriyor. Son 31 Mart seçimleri ile beraber 5 yılda 7 seçimi başarılı bir şekilde geçirmiş olduk.

AKARSU GİBİ OLMAK 

Bu süreç  bize tabii ciddi anlamda olgunlaşmayı da getirdi. Temel bir prensibim var, o da şu bir hocamız devamlı söylerdi; “Sizler akarsu gibi olun” diye, “hareket halinde olursanız hem kendinizi hem geçtiğiniz yerleri, kayaları ,taşları, çevreyi temizlersiniz” derdi. “Ama durağan sular gibi olursanız, solucan üretirsiniz, etrafa faydanız olmadığı gibi, kendinize de faydanız olmaz” derdi. Bizim  şimdi akarsular gibi olmamız lazım, hem kendimizi temizleyeceğiz hem de etrafımıza, çevremize faydalı olacağız durgun sular gibi kesinlikle olmayacağız solucan üretmeyeceğiz. Hareketli olan zinde olur, hedefe kilitli olur bu 5 yıllık süreçte devamlı hareketli  devamlı koşuşturma içerisinde olduğumuzdan dolayı gerçekten ciddi bir süreç yaşadık.Çok bereketli bir süreç yaşadık.

 

• İlçe  Başkanlığı süreci belediye başkanlığına da pozitif yansıdı mı acaba? 

Kesinlikle, artık biz halk ile bütünleştik. Bursa'dan tanıdığım bir arkadaş  kendi köyünden değil de burada Fadıl köyünden evlendi, bir gün Fadıl köyüne gidiyor. Etrafta hep bizim Ali, bizim Ali, bizim Ali diye duyunca kim bu demiş  sizin  Ali bu köyden ilçe başkanı falan mı var? Hayırdır deyince o bizim Ali demişler, Ya o Karaoğlanlar Köyü'nden değil Fadıl köyünden demişler. Şimdi böyle bir bütünleşme olmuş oluyor, vatandaşın bizi  kendinden görmesi  hoş  sıfatlar takması çok onurlandırıcı, gururlandırıcı. Pazara çıktığımızda köylülerimiz  birçok insanımız  samimiyetten başkan diye hitap etmiyor, Ali diye hitap ediyor  bu da benim için çok farklı güzel bir şey. 

 

TÜNEL BİTİNCE BURSA 20 DAKİKA..

Ben İlçe Başkanlığı dönemimde de çok güzel hizmetler yapma şansına sahip oldum. Bu dönemde de inşallah güzel hizmetler yaparız hedefimizde insana hizmet var. Devamlı proje üreteceğiz. Orhaneli Bursa'nın en yakın ilçesi dağ ilçelerinden, haricen diğer ilçeler nezdinde de baktığınızda kuşbakışı olarak yine en yakın ilçe. Bizim sadece yol ile ilgili Orhaneli yolu ile ilgili şu ana kadar çok ciddi çalışmalar yapılmamış. Şu son 5 yıl içerisinde hakkını teslim etmemiz  gerekiyor çok güzel çalışmalar yapıldı. Hatta Cumhuriyet tarihinden beri hep konuşulan Orhaneli Yoluna, AK Parti dönemlerinde yapılan çalışma hiçbir dönem yapılmamıştır. Her dönemde seçim malzemesi yapılmış bir viraja bir dozer  konulmuş, çekilmiş, konulmuş, çekilmiş, konulmuş, çekilmiş  2002 yılında biz normal araçlarla 1 saat 20 dakikada Bursa'ya yolculuk yaparken şu anda  yine  normal araçlarla 30 dakika en fazla 35 dakika şehre ulaşıyoruz. Bizim hedefimizde 20 dakikada  bu yolculuğun olması tüneller tamamladıktan sonra 20 dakikada normal seyir ile tamamlamış olacağız inşallah. Tabii bu yolun tamamlanmasıyla birlikte Bursa ile   daha çok yakınlaşacağız, mesela yakın yerlerdeki yerler Nalınlar tarafındaki yerler bundan 3 sene öncekinden 2 kat fiyatına satılıyor. Niye? ihtiyaç var, yaz  dönemlerine baktığımızda 3 milyon nüfusa ulaşmış Bursa artık bir yerlere gitmek istiyor. İnsan nefes alacak yerler istiyor. Ben kendimden örnek vereyim  Bursa'yı çok seven bir insanım çocukluğumdan beri Bursa'da Osmangazi ,Orhangazi türbelerine çıkıp orada bir çay yudumlayarak Bursa'yı seyretmek  sonrasında türbelerde dua etmek en büyük zevkimdi. Ben Bursa aşığı olmuşken mesela şimdi Bursa'da kalmak istemiyorum. Benim Bursa'da kurulu evim var ama gece saat 2’de olsa buraya dönüyorum, burada daha çok huzurluyum temiz hava, yattığım da başımı koyduğum da  terlemeden sabah ediyoruz. Bunu nerede bulacaksınız bu çok farklı bir duygu, gürültü kirliliğinden de  uzak  ayrıca, biz bu güzelliği herkese yaşatmak için yeni projeler peşindeyiz. Örnek köyler kurarak vatandaşı Bursa'daki gürültü kirliliğinden keşmekeşlikten kurtarma çabasındayız. Nefes almak istediğinde Orhaneli'ye gelip örnek köylerimizde kalacaklar çok güzel zaman geçirecekler yaz boyunca. Küçük bahçeler olacak, bahçelerinde insanlar hem ekim dikim yapacaklar, hayvan bakmak isteyenler de hayvan alıp bakabilecekler. 

 

ÇÖPLÜK İŞİ TAMAM...

Bizim şimdi yaz dönemlerinde bir çöplük ile ilgili sıkıntımız var, çöplüğü de şimdi Büyükşehir Belediyemiz ihalesini gerçekleştirdi yakında komple çöplüğü taşıyacağız. Çöplük taşındıktan sonra aktarım merkezi olacak ve ilçemiz için çok mükemmel bir şey bu. 2020’nin 3. ayında doğalgaz gelecek ve doğalgazı kullanmaya başlayacağız, doğalgazı kullanmaya başladığımızda daha temiz olacak zaten temizdi havamız  çok daha temiz olacak bambaşka bir hava olacak. 

 

•    Sayın Başkanım, bu bağlamda Büyükşehir Belediyesi'nden beklentileriniz neler?

 

 İLK ETABA BAŞLADIK..

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi

Büyükşehir belediyemiz hali hazırda bize ciddi anlamda yardımcı oluyor, bizim eksik kalan altyapısı olmayan köylerimiz var, arıtma ile ilgili, olması gereken eksiklerimiz var. Bunların giderilmesi durumunda bizler büyükşehirden genel anlamda ihtiyaçlarımızı karşılamış olacağız. Büyükşehir Belediyemizden bir de bazı mega projelerimizde bizim ekonomik anlamda altından kalkamayacağımız projelerde destek istiyoruz. Bunlarla ilgili isteklerimiz, taleplerimiz olacak mesela eko turizm ile ilgili şu anda yaklaşık 6 milyonluk maliyeti olan bir işe başladık Büyükşehirle birlikte. Onun ilk etabı yani  %50’sine şu an başlandı, devam ediyor. Harmancık'ta olan o eko turizm bizde de olacak. Biz Bursa’ya daha yakınız daha fazla rağbet göreceğiz. Karagöz piknik sahası dediğimiz yer, orman piknik sahası, festivallerimizi yaptığımız, yazın çok büyük fabrikaların gelmiş olduğu bir mesire alanımız var orada yapıyoruz şimdi biz bu eko-turizm hamlemizi. Bir tane konuk evimiz olacak işte toplantıların yapılabileceği bunun yanı sıra ilk etapta 15 adet bungalov evler olacak. Bu evlerde gece konaklamalı kalma yerleri olacak Burada toplamda 45 adet  ev olacak projemiz tamamlandığında. Bunun yanında karavan projemiz olacak en az 50 karavanın kalabileceği yine yanı başında en az 100 çadırın kurulabileceği çadır kampı olacak hepsi güvenlikli olacak insanların rahatlıkla çadır kurup ya da karavanını  park edebileceği  başında güvenliği olan yerler olacak. 

 

KOCASU  HEP TEMİZ KALACAK..

Kocasu hemen ilçemizin dibinden geçmekte ,Kocasu amatör balıkçılık için çok ideal bir yer, biz bu Kocasu’yu temiz tutabilmek için çok büyük mücadeleler veriyoruz. Büyükşehir Belediyemiz tabii bu arıtmaları yaptıkça daha temiz halde kalıyor. Kocasu'yu ciddi anlamda canlandırmak için mücadele içerisindeyiz, hamle içerisindeyiz etrafında da güzel yerler yapmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız var. 

 

SADAĞI KANYONU  TÜRKİYE’DE TEK...

Benim İlçe Başkanlığım  döneminden beri üzerinde çok durduğum, hatta ilk belgesel filmini yaptırmış olduğum burada bir Sadağı Kanyonu var. Sadağı  Kanyonu toplamda 21 kilometrelik bir Kanyon ve Türkiye'nin en büyük ve  en güzel Kanyonu. Şu anda  21 kilometrede yürüyüş yapılabilir burada bizim 4 ,5 kilometrelik yürüyüş parkurumuz var  ayrıca. Bu  4,5  kilometrelik parkurda ufak tefek eksiklerimiz var. Onları da en kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Burayı biz Milli Parklar ile  birlikte çalıştırıyoruz. Milli Parklar bölge müdürümüz Ekrem Bey ile eksikliklerimiz ile ilgili toplantı yaptık  geçenlerde. Bunları en kısa zamanda gidereceğiz. Buraya gelen insanların telefonu çeker duruma gelecek, burada elektrik kullanımları iyi duruma gelecek . Ayrıca burada Kanyon içerisinde kalmak isteyen insanlar oluyor , küçük çaplı birkaç tane oda yapmak istiyoruz, İnşallah bunları da gerçekleştireceğiz. İnşallah önemli  turist  çekeceğine inanıyorum ben bu yenilenmiş Sadağı Kanyonu’nun . 

 

KÜLTÜR EVİ  PROJEMİZ..

6 ay kadar geçmişi olan bir kadın kooperatifimiz var  ayrıca ilçemizde, nitelikli arkadaşlardan meydana geldiğinden de Bursa'daki en aktif kooperatiflerden biri. Orhaneli merkezde yemek yenilebilecek bir lokal açtılar açtıkları günden bugüne toplamda 10 bayan var devamlı çalışan haricen bayram öncesinde köy baklavası yapıp sattılar. Çok yoğun bir talep de görüyorlar, Kurban bayramında 500 tepsiden fazla köy baklavası sattılar. Ben onlara her türlü desteği vereceğim dedim şimdiye kadar ekonomik anlamda  desteğim olmadı. Lojistik desteğim oldu sadece. Belediye başkanlarımızın kullanmış olduğu bir konut vardı ilçemizde o konutun  ilk zemin katını  tahsis ettim kooperatife. Kendim  biraz lüks bulduğumdan vatandaşın içinde olmak için bir ev kiraladım orada kalıyorum. 

 

TEVAZU-SAMİMİYET-GAYRET..

Son olarak halkımız, bize seçimlerde güvenini gösterdi. Bu güvenin tam olarak devam etmesi noktasında bizde  tabii samimiyetimize binaen çalışmalar yürüteceğiz. Orhaneli  halkına seçim öncesi ne söz vermişsek vermiş olduğumuz sözlerinin arkasındayız. Bizler tevazu, samimiyet ve gayret ifadeleri ile yola çıktık aynı şekilde tevazumuzu, samimiyetimizi ve gayretimizi  halkımıza göstererek yolumuza devam edeceğiz. Rabbim bizi istikametten ayırmasın. Bu millete hizmet etmeyi Rabbim herkese nasip etmez. Bunun da değerini çok iyi biliyoruz. bana dünyadaki en güzel yer neresidir? diye sorsanız, ben Orhaneli derim. Huzurun gerçekten başkentidir burası Bu memlekete hizmet  bizler için de çok büyük şereftir, büyük bir onurdur.