İzzet GÜNAY
Geçtiğimiz hafta sonu Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Remzi Erişler Konferans Salonu’nda Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Yerel Kadın Kurultayı düzenlendi. Kurultayda birçok kurum ve kuruluşun kadın başkan ve temsilcileri hazır bulundu. Kurultay açılışı Mudanya Belediyesi Kültür Sanat Müdürlüğü tarafından destekli gönüllü öğrencilerin özgün müzik dinletisi ile yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Peyzaj Mimarları Odası  Bursa Şube Başkanı ve Bursa Yerel Kadın Kurultayı Koordinatörü Necla Özkaplan Yörüklü, “Kadın haklarının savunulması, korunması ve geliştirilmesi, öncelikle kadının yaşam hakkının güvence altına alınması, kadına yönelik her türlü şiddetin ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması ile mümkündür. Değerli misafirler; Sağlıklı kuşakların yetişmesi ve sonucunda çağdaş bir Türkiye‘nin oluşumunda asıl temelin kadınlarımız olacağı bilinci ile düzenlediğimiz bu Yerel Kadın Kurultayımızda, kadın sorunlarının gündeme gelmesi ve çözüm yollarının bulunması yönünde kurultayımızın başarılı olacağı inancı ile bizlere desteklerini esirgemeyen Mudanya Belediyesi Başkanımız Hayri Türkyılmaz’a, Mudanya Belediyesi Kültür Müdürü Sevgi Ursavaş’a, Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğünden Sosyal Destek Uzmanı Gülşah Toy Kaplan’a, Psikolog Neval Gündoğan Arslan’a, Uzman Merve Yalçınkaya’ya, kadınlarımız için fular yaptırarak katkı sunan  Uzman Işık Tekstil Firması Yönetim Kurulu Başkanı ve Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Zekeriya Işık’ a, Bursa IKK Sekreteri Feridun Tetik ve Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şube Başkanı Fikri Düşünceli’ ye, MMO Bursa Şube   Müdürü Kaan Özten’ e, MMO Bursa Şube Yönetim Kurulu üyeleri Devrim Tutku Ateş, Esengül Basut ve Filiz Çelikoğlu Tambova’ ya, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu’ na, Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube  2. Başkanı Esra Özkan’a, Yönetim Kurulu üyesi Emine Can’ a, Şube teknik çalışanı Ece Nilay Göksu’ ya ve kadın üyelerimize ve PMO gönüllü öğrencilerine ve tüm ekip çalışanlarına, İç Mimarlar Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu üyesi Eray Öztezcan’ a, EMO Bursa Şube Müdürü Ayşegül Durmayaz’ a, bizlere destek için Ankara’ dan, İstanbul’ dan, İzmir’den gelen TMMOB Kadın Çalışma Grubu üyeleri PMO Başkanı Ayşegül İbici Oruçkaptan’a, PMO denetleme kurulu başkanı Fatma Doğan’a, İzmir İKK Kadın çalışma grubundan Met. MO İzmir Şube üyesi Ayşegül Akıncı Yüksel’ e, EMO İzmir Şube üyesi Gülefer Mete’ ye, İMO  Genel Merkez Teknik Müdürü Gülsüm Sönmez’e, Kadın Çalışma Grubu Başkanı EMO İstanbul Şube üyesi Işık Gürbulak’a, Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi Sorumlusu Av. Özlem Gürgen Eldem’e, Berrin Irkörücü’ye ve siz değerli katılımcılara teşekkür ediyor, hepinize saygılarımı sunuyorum” dedi.

KADINLAR ÖRGÜTLÜ TMMOB DAHA GÜÇLÜ

TMMOB Kadın Çalışma Grubu Başkanı M. Işık Gürbulak ise konuşmasında, TMMOB 6. Kadın Kurultayı çalışma başlıklarının, TMMOB’de Kadın Örgütlülüğü, Kadına Yönelik Şiddet, güncele ve gündeme dair konular olduğunu belirtti. Gürbulak, “45. Dönem Kadın Çalışma Grubu olarak programımıza aldığımız ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimleri’ ile ilgili çalışmalarımıza hız vermeyi ve sizlerin de katkısıyla tüm TMMOB üyelerine yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bir diğer kurumsal kazanımımız olan Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekretaryası ( CATS ) yönetmeliği hazırlanarak hayata geçirildi” diyerek konuşmasını tamamladı. TMMOB Kadın Çalışma Grubu Üyesi, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkez Başkanı Ayşegül İbici Oruçkaptan ise eşit ve özgür bir ülkede ve dünyada yaşamak için mücadele eden tüm kadınları selamladığını belirterek, “Geleceği savunmak için, savaş ve işgal politikalarına geçit vermemek için, erkek egemen istem ve siyaseti değiştirmek için her zaman olduğu gibi bugün de gücümüz ve örgütümüzle, kalplerimizin kolektif birlikteliği ile başaracağız” dedi.

CİNSİYET EŞİTLİĞİNİN SAĞLANDIĞI GÜNLER İÇİN

Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer de açılışta yaptığı konuşmada “Kadın varsa demokrasi var diyerek, toplumda kadınların üretimde, yönetimde, siyasette aktif olarak yer aldığı, fiziksel, duygusal şiddetten, tacizden uzak olduğu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı günlere ulaşmamız temennisiyle TMMOB BURSA 6.Yerel Kadın Kurultayının düzenlenmesine katkı koyan herkese teşekkür ediyorum” ifadeleriyle kurultayın başarıyla geçmesi dileğinde bulundu.