Vücudunuzdaki masum gibi görünen benler bazı tehlikelerin habercisi olabiliyor. Aniden asimetrik yönde şekil ve renk değiştiren ya da 30’lu yaşlardan sonra birden bire oluşan benlerin kanserleşme riski daha yüksek olabiliyor. Uz. Dr. Füsun Bilgin Karahallı, yüz bölgesi ve vücuttaki benler konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

İNCELENMESİ GEREKİYOR
Doğuştan olan benler konjenital nevüs olarak adlandırılmaktadır. Konjenital benlerin 20 cm’den büyüklerine dev konjenital nevus adı verilmektedir ve doğumsal benler arasında sadece dev konjenital nevuslar tehlikelidir. Zamanla kanserleşme riski yüksektir. Edinsel olarak adlandırılan sonradan çıkan benler ise hormonal tetiklenme ile genelde ergenlik döneminde başlamaktadır. Yaklaşık 30’lu yaşlara kadar hızla çıkarlar ve 30 yaşından sonra ben çıkışı nadirdir. Bunların çoğu riskli değildir. Benlerden risk taşıyanlar ise displastik nevüs adı verilmektedir. Benlerin birçok çeşidi bulunmaktadır, bu nedenle riskli olup olmadığının anlaşılması için dermatoloji uzmanı tarafından dermatoskop adı verilen cihaz ile değerlendirilmesi gerekmektedir.

Kan şekerinizi mutlaka düzenli ölçtürün Kan şekerinizi mutlaka düzenli ölçtürün


30 YAŞINDAN SONRA ÇIKIYORSA…
Kanser riski taşıyan benlerin dikkat çeken Dr. Füsun Bilgin Karahallı, bu tür benlerin özelliklerini şöyle sıraladı:
-Olağandışı görünümler olabilmektedir. 
-Açıklı koyulu alanlar, hafif pembemsi alanlar görülebilmektedir.
-Kenarları simetrik değil, girintili çıkıntılıdır.
-Bazı yerleri daha açık, bazı yerleri daha koyudur.
-Genellikle çapları yaklaşık 1 cm’den daha büyüktür.
-Birkaç taneden fazla olabilmektedir.
-Genellikle 30 yaşından sonra çıkmaktadır.
-Aniden son zamanlarda büyümesi, düzensizleşmesi, bir kenarından büyümesi, renk değişikliği başlaması, koyulaşması, üzerinde sızıntı, kanama, kabuklanma görülmesi tehlike arz etmektedir.
-Semptom olarak da ağrımaya, sızlamaya, yanmaya başlaması risklidir. (Haber Merkezi)