Mehmet ÇETİNKAYA

..Ve o büyük günün arifesindeyiz... Yarın 56 milyonu aşkın seçmen adeta yeni bir sisteme evet ya da hayır diyecek... Veya 8 Temmuz'a kadar biraz daha düşüneyim diyecek... Tüm bu olasılıklara AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman'ın tek yorumu var: "2002'den bu yana tüm seçimleri kazandık. Yarın yine kazanacağız." İşte, Ayhan Salman'la yaptığımız röportajdan kesitler.

24 Haziran seçimlerinin bugüne kadarki seçimlerden farkı ve önemi nedir?

Bu seçimleri farklı ve önemli kılan, hepimizin bildiği gibi yeni bir hükümet modelinin uygulanacak olmasıdır. 24 Haziran seçimlerinden sonra Parlamenter sistemden, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçeceğiz. Bu sistemde, hükümet Cumhurbaşkanı başkanlığında kurulacak ve bağımsız bir icra organı sıfatıyla görev yapacak. Bakanlar, sadece Cumhurbaşkanı’na bağlı olacak, ona hesap verecekler. 600 kişilik Meclis ise yasama görevini icra edecek. İki ayrı ve bağımsız kurum daha işlevsel hale gelecek. Hızlı ve sağlıklı adımlar atabilecekler. Kısaca icra iki başlı olmaktan çıkacak. Bürokrasinin getirdiği tıkanıklıklar aşılabilecek. Doğru ve hızlı kararlar alınabilecek. Bütün bunlar 24 Haziran seçimlerinin önemini kat kat kat artıran unsurlar olarak öne çıkıyor.

Yeni hükümet modeli Türkiye’ye ne kazandıracak?

Yeni hükümet modelinde, hızlı karar alma süreçleri devreye girecek. Bu yapılacak her türlü işin gecikmesini engelleyecek ve her konuda hızlı sonuçlar alınabilecek. Yeni hükümet modelini biz ‘Güçlü Hükümet, Güçlü Meclis, Güçlü Türkiye’ sloganıyla özetliyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde ülkemizin bugünkü kalkınma ve güçlenme hızının daha da artacağına inanıyoruz. Türkiye her alanda dünyada kendini kabul ettirecek düzeye gelecek. Ekonomik, askeri ve güvenlik alanında atılacak çok ciddi ve güçlü adımlar, ülkemizi daha refah, daha huzurlu bir arenaya dönüştürecek.

Seçim sonuçları ile ilgili tahmininiz nedir? Cumhurbaşkanı seçimi sizce ilk turda sonuçlanır mı?

AK Parti, 2002’den bu yana girdiği tüm seçimlerde birinci olmuştur. Her seçimde oylarını artırmıştır. Yaptığımız hizmetler hep halkımızın nazarında karşılık bulmuştur. Allah’ın izniyle yine birinci olacağız. Ancak AK Parti’nin hedefi, sadece birinci olmak değildir. Bizim hedefimiz, yüzde 50’nin üzerinde bir oranla partimizi Meclisimize taşımaktır. Liderimiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı bir kez daha Cumhurbaşkanımız olarak göreve getirirken, onunla uyumlu çalışacak güçlü bir Meclis oluşturmamız gerektiğini de biliyoruz. O yüzden birinci olmaktan öte bir hedefimiz var. AK Parti olarak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda sonuçlanacağını düşünüyoruz. Milletimize güçlü bir Türkiye vadettik. Bunun için Cumhurbaşkanımız ülkemizi uçuracak 146 projeyi açıkladı. Biz yine milletimizin ‘Yaparsa AK Parti Yapar’ anlayışıyla bize en büyük desteği vereceğine inanıyoruz. Bugüne kadar yaptıklarımız, yapacaklarımızın en büyük güvencesidir.

Sahadaki seçim çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Aday belirleme süreciyle başlayan seçim çalışmalarımızı, adaylarımızı belirledikten sonra hızlandırdık. Öncelikle seçim koordinasyon merkezimizin hazırladığı programlar kapsamında, adaylarımız, partimizin il ve ilçelerdeki yönetim kurullarında görevli üyeleri, kadın ve gençlik kolları üyeleri, hep birlikte halkımızla birebir sıcak temas halindeler. Seçimin ramazana denk gelmesi nedeniyle, çalışmalarımızı gece sahura kadar sürdürdük. Ekipler halinde ilçe ilçe, köy köy, mahalle mahalle halkımıza ulaşarak projelerimizi, yeni hükümet modelimizi, güçlü ve huzurlu bir Türkiye projelerini anlatıyoruz. Medya ve reklam planlamaları yaptık. Medya kuruluşları ile sağlıklı ilişkiler kurarak, kamuoyuna ulaşmaya çalışıyoruz. Medyadan gelen her talebe yetişmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bunun için güçlü bir basın ve halkla ilişkiler ekibi oluşturduk. Keza sosyal medyada da her türlü çalışma ile seçime hazırlanıyoruz.

Bursa milletvekili aday listesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Partimiz kurulduğu günden bu yana daima yenilenerek bugüne geldi. AK Parti'de önce dava gelir. AK Parti eski ile yeniyi harmanlayan, bir taraftan tecrübe ile bir taraftan yeni arkadaşlarımızı yetiştirmek ve hizmet fırsatı verme yeridir. Bunu da teşkilatlarımız ve kamuoyu yakından takip edip takdir ediyor. Yarın yapılacak seçim ile Türkiye tarihi bir sürece girecek. İlk kez Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi uygulanacak.  Meclis daha da önemli bir hale gelmiş olacak. Çift başlılık olmayacak. Herkes kendi işini ve görevini yapacak. Biz de TBMM’de görevlerini hak ve hakkaniyet içersinde bu işi yapacak arkadaşlarla yola çıktık. Toplumda da partimizin içinde de karşılık buldu. Listelerimizi hazırlarken birçok hassasiyete dikkat ettik. Her kesimin Meclis’te temsil edilmesi ilkesiyle yola çıktık. Bursa için mümkün olabilecek en iyi adaylarla listemizi yaptık.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingi teşkilata nasıl yansıdı?

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Stadyumu Meydanı’nda Bursalılarla buluşarak parti teşkilatlarımızı, adaylarımızı daha da motive etti. Partililerimizi daha büyük şevk ve heyecana sürükledi. Mitinge gelen Bursalı hemşerilerimiz, Sayın Erdoğan'a gönülden bağlı olduğunu bir kez daha gösterdi. Cumhurbaşkanımız 10 kilometrelik yolu, vatandaşlarımızın yoğun ilgisi sebebiyle tam 1.5 saatte gidebildi. Millet, zaferin en büyüğünü Reis’iyle birlikte yaşayacaktır. Mübarek Ramazan ayı olmasına rağmen yine rekor bir katılım oldu. Bu da Reis'e olan sevgi ve bağlılığı gösteriyor zaten. Bizler de bu teveccühün sandığa yansıması için gecemizi gündüzümüze katarak çalışmaya devam ediyoruz.

Son olarak Bursalı seçmene mesajınız nedir?

Seçme ve seçilme hakkı her vatandaşımızın en doğal hakkıdır. Bu hak olduğu kadar aynı zamanda bir görevdir. Demokrasilerde katılım çok önemlidir. Seçime katılım ne kadar çok olursa, Meclis'teki temsil oranı o kadar yüksek olur. Bu nedenle biz seçmenimize, ‘Sandıklara koşun, hür iradenizle oyunuzu verin. Demokrasimize, Cumhuriyetimize sahip çıkın’ diyoruz.