Funda AVCI

Gelişen iletişim araçları, artan bilinçle gençlerde başlayan Bodybuilder (Vücut Geliştirme) merakı görür oldum. Bu durumda  gençlerin Bodybuilder yaparken, antrenmanı nasıl olmalı? Diye düşünürken,Türkiye Vücut Geliştirme Fitness ve Bilek Güreşleri Federasyonu Bursa İl Temsilcisi, Yeşil GYM Fitness Center’ın da sahibi Ali Işıldak’tan bilgi aldım. Işıldak ile Bodybuilder(Vücut Geliştirme Sporu)ve sağlıklı beslenmek ve dengeli kilo alıp vermenin püf noktaları hakkında görüştük.

GÜNÜMÜZÜN HASTALIĞI OBEZİTE

Namazgah Mahallesi 12 Aralık sokak,Toprakkale Apt. Yıldırım’da  12 yıldır Yeşil GYM Fitness Center sağlıklı yaşam merkezi olarak Bursalılara hizmet vermekte. Günümüzün hastalığı ‘obeziteden kurtulmak, fit ve formda kalmak için’ sloganıyla 7/24 hizmet veren Yeşil GYM Fitness Center’da hedef sağlıklı beslenmek ve dengeli kilo alıp vermek. Aslında amaç toplumuza sağlıklı gençler yetiştirmek,bireyler kazandırmak,çağımızın hastalığı 'obezite'den kurtulmak.

GELECEK VAADEDEN SPORCULAR

Yeşil GYM Fitness Center’ın sahibi ve aynı zamanda baş antrenörü olan Ali Işıldak, fitness ve vücut geliştirme seansları,Pesonal training (Kişel antrenörlük),hizmetleri verdiklerini belirterek; “Sporcularımıza Bosu,Gymstick,Pilates seansları,müsabık ve gelecek vadeden sporcularımız için branş çalışmaları ve dengeli beslenme önerileri sunmaktayız. Ayrıca bayanlara özel seanslarda bulunmaktadır. Bu seanslarda banarlın amacına ulaşabileceği çeşitli egzersizler uygulanmaktadır.Amaç gelecek vaadeden sporcular yetiştirmek” dedi.

Bodybuilder nedir?

Ali Işıldak:” Vücut geliştirme, ağırlık kaldırma, kalori alımı ve diğer uygulamaların bir araya getirilmesiyle kas telciklerinin (fibers) geliştirilmesi işlemidir. Bu aktivite ile uğraşan kişiye vücut geliştirici (Bodybuilder) denir. Rekabete dayalı bir spor olarak vücut geliştirmede, vücut geliştiriciler, jüri önünde fiziksel görünüşlerini çeşitli hareket serileriyle sergilerler. Ünlü vücut geliştiricilerden bazıları ise Larry Scott, Arnold Schwarzenegger, Frank Zane, Lou Ferrigno, Flex Wheeler Steve Reeves, Serge Nubret ve yenilerden, Ronnie Coleman ile Jay Cutler, Phil Heath.”

Vücut geliştirme sporu yaparken nelere dikkat edilmelidir?

Sorusuna Işıldak: “Vücut geliştirme sporu yaparken, giyilen kıyafetten yenen yemeğe ve gidilen sinemaya kadar her şey çok önemlidir. Çünkü bizim için önemli olan şey motivasyondur. Bu sporda motivasyon kırıldığı zaman başarılı olunması çok zordur. İlk başta başarılı olmaya inanmak gerekir. Sizi iyi hissettiren antrenörle çalışmak önemlidir. Motivasyon, beslenme ve dinlenme de diğer önem taşıyan faktörlerdendir” dedi.

Asla vaz geçmeyin!

Ağırlık ve Bodyfitness çalışmaları sırasında dinlenme,uyku ve beslenmenize çok dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Işıldak : “Çalışmalarınıza en erken yemekten 2-3 saat sonra başlayın.Tok karnına asla spor yapmayın.Başlangıç-Orta Safha-İlerlemişler için hazırlanan programları takip edin,verilen programların dışına çıkmayın.Hangi hareketlerin hangi kas gruplarını çalıştırdığını bilin,Body building terminolojisini öğrenin,egzersizlerin doğru ve püf noktalarına dikkat edin.Günlük çalışmalarınıza mutlak suretle 5’-7’lik bir ısınmayla başlayıp nabzınızı 110-120 atım /dak.arasına getirdikten sonra ısınmış halde programlarınıza başlayın.(Bunu kısa süreli bisiklet,koşu,ip atlama,yerinde sıçrama ile sağlayabilirsiniz.En altın kural ise,tüm antrenman ve çalışma süresince; vazgeçmeyin ertelemeyin üşenmeyin..."

Bayanlardan büyük ilgi var!

1950'li yıllarda Halter Federasyonu çatısı altında vücut bulan Vücut Geliştirme sporu ancak 15 yıl sonra gerçek kimliğini buldu. Şampiyonlar şampiyonu Ahmet Enünlü'nün uluslararası alanda elde ettiği başarılar bu spor dalına yeni isimlerin gelmesini sağladı.Vücut geliştirme sporu Türkiye'de son yıllarda bayanlar arasında da ilgi görmeye başladı. Bu durumu onaylayan Ali Işıldak ;” Evet son zamanlarda bayanlarda ilgi göstermeye başladı. Bizim sporcularımızdan biri de Bediha Tülün Ekim ayında yapılacak olan ‘Master Bikini’ Türkiye Şampiyonası’na katılacak. Türkiye’de Bodybuilder eskiye oranla şuan daha da gelişmekte" ifadelerini kullandı.

Yeşil GYM Şampiyon sporcular yetiştiriyor…

Ayrıca Işıldak:"Şuanda Türkiye şampiyonu olan Hasan Yanar, Mücahit Çıplak ile çalışmalar yapmaktayız. Aynı zamanda Türkiye Vücut Geliştirme Fitness ve Bilek Güreşleri Federasyonu Bursa İl Temsilcisi olarak ilimizde,1. Kademe antrenörlük kuru düzenlenmesi amacıyla,Türkiye Vücut Geliştirme Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonumuza başvurduk. 2-13 Şubat arasında, Bursa Gençlik Spor İl Müdürlüğü binasında bu kursumuz düzenlenecektir.Vücut geliştirme şampiyonası ülkemizde yılda iki defa yapılmaktadır. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Antalya’da Türkiye Şampiyonası düzenlendi. Bursa’da yaşayan sporcularımızdan Hasan Yanar Türkiye Şampiyonu oldu.Turnuvalar yılda iki defa yapılmakta.Bursa’da en son 2000 yılında Serkan Aktaş Dünya şampiyonu oldu, dilerim Hasan Yanar’ da Bursa’nın dünya şampiyonu olacak" diye konuştu.