Huzurevinde yeni yıl kutlandı Huzurevinde yeni yıl kutlandı
Özlem ATAÇ
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, biz dizi ziyaret ve açılış için dün Bursa’daydı. Öncelikle Valilik ile Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Bakan Selçuk, ardından ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ dolayısıyla düzenlenen ‘Sanata Engel Yok’ etkinliğine katıldı. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki etkinlikte Bakan Selçuk’un yanı sıra Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman ve Bursa milletvekilleri de yer aldı. Açılış öncesinde gerçekleştirilen programda, Yıldırım Belediyesi Hacı Mehmet Zorlu Özel Eğitim Meslek Okulu Öğrencisi Şeyma Gültekin’in konuşmasının ardından Rüveyda Dörtçelik Özel Eğitim Meslek Okulu öğrencilerinin zeybek gösterisi büyük beğeni topladı. Program kapsamında, Mehmet Torun Özel Eğitim Meslek Okulu ve Duyum İşitme Engelliler İlk ve Ortaokulu Öğrencileri işaret dili eşliğinde bir konser gerçekleştirdi. Alaattin Bey Özel Eğitim Meslek Okulu öğrencilerinin modern Karadeniz dans gösterisi ise izleyiciler tarafından alkış yağmuruna tutuldu. 
 
 
ÖZGÜVENLERİ ARTSIN DİYE
Öğrencilerle bir araya geldiği etkinlikte konuşan Bakan Ziya Selçuk, “Saygı görme, değer verilme, özgüvenlerini artırma, toplumsal yaşama katılma gibi birçok hakkın engelli bireylerimiz için ne kadar önemli olduğunu tekrar tekrar anlamak düşünmek fırsatına sahibiz. Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz, nitelikli eğitim ortamları oluşturmaya çalışıyoruz ve giderek özel eğitim okullarımızı, meslek odalarımızı, okullardaki çocuklarımıza uygun materyallerini, hepsini daha fazla geliştirerek, daha fazla artırarak, katkı sağlamayı hedef haline getirdik. Bu bağlamda çocuklarımızın, gençlerimizin insanımızın sahip oldukları yeteneklerin ortaya çıkmasını çok önemsiyoruz ve onların kişisel, sosyal gelişimlerinin ileri gitmesi için elimizden gelen her türlü gayreti sarf ediyoruz” diye konuştu. 
ÖĞRETMEN VE ANNELERE ÖZEL TEŞEKKÜR
Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için ortamlar sağlamanın, onlara fırsat vermenin çok önemli olduğunu belirten Bakan Selçuk, “Bu açılacak olan sergide öğrencilerimiz sanatın eğitimle, eğitimin de sanatla kesiştiği noktada faaliyetler sergiliyor. Renkli bir dünyayı bizimle paylaşıyorlar. 200 eser sergileniyor burada. Öğrencilerimizin yetenekleri ve becerilerinin ne kadar gelişmiş olduğunu ve potansiyellerinin ne kadar yüksek olduğunu görebilmemiz için bize bir imkan sağlıyorlar. ‘Sanatın önünde engel yok’ faaliyetiyle ilgili olarak da bu sergiye katkı sağlayan birçok öğrencimiz var ve onların hepsinin öğretmenleri var, onlar çocuklarımıza bakarken sadece bu becerileri geliştirmek konusunda destek olmuyorlar, gözlerinin gözbebeğine bakarak gülümseyerek onları cesaretlendirerek çalışıyorlar. O sebeple öğretmenlerimizin özel bir teşekkürü hak ettiğini düşünüyoruz. Bu emeğin, bu çabanın ne kadar değerli olduğunu emin olun belirli bir süre bu konuları izlediğinizde çok daha fazla anlama fırsatı bulacaksınız. Bir başka özel teşekkürüm özellikle annelere. Çünkü onların çabası, onların kucaklayışı, onların sıcaklığı olmasa bu çocuklarımız gelişemeyecek ve içlerindeki o potansiyeli açığa çıkaramayacak. Ön yargıların kurbanı olacaklar. Ama annelerinin desteğiyle, öğretmenlerinin rehberliğiyle bu çocuklarımızın gözlerindeki pırıltıyı hep birlikte görme imkanımız artıyor. Buraya gelişimin nedeni ‘sanata engel yok’ demek, sizlerle birlikte haykırmak içindir” ifadelerini kullandı. 
BİR GÜN DEĞİL HER GÜN
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da dünya nüfusunun yüzde 15’inin engelli olduğuna değinerek, “Tabii bütün bu engelli bireylerin ve toplumun faydalanması adına engelleri ortadan kaldıracak koşullar oluşturmak, yeterli sosyal koruma sağlamak, kapsayıcı politikalar ve programlar oluşturmak gerekiyor. Biz büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Bu noktada gerek ilgili şube müdürümüz, ilgili daire başkanlığımız ve diğer tüm kurumlarımızı bu konuyla alakalı seferber etmeye çalışıyoruz. Bundan 20 sene önce Almanya’da, Hollanda’da ve Fransa’da çalışan gurbetçiler gelirlerdi ve orada engellilere sunulan hizmetleri anlatırlardı. Biz de gıpta eder ağzımız açık bakardık. Acaba bizim ülkemizde de bir gün bu rehabilitasyon merkezi olur mu, bu okullar açılır mı, bu imkanlar sağlanır mı diye düşünürdük. Hamdolsun ki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte ülkenin makus talihi değişti. Engelli vatandaşlarımıza yönelik türlü türlü imkanlar sağlandı” dedi. 
FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLARSAK
“Farkındalık yılın sadece bir günü değil her gün, her saat, her dakika olmalıdır” diyen Başkan Aktaş, “Engellilerimizin toplumsal hayata bağlılık göstermeleri ve kendilerine yer bulmaları şüphesiz engelli ya da engelsiz hepimizi zenginleştirecek ve güçlendirecektir. Engelli bireylere dönük fırsat eşitliğini artırmak için gerçekleştirilecek her türlü uygulama bu bireylerin toplumsal hizmetlerden ve haklardan eşit bir biçimde faydalanmasını sağlayacaktır. Bu durum ülke olarak bizi çağdaş toplumlar seviyesine çıkaracak en önemli unsurlardan biri olacaktır” şeklinde konuştu. 
 
VALİLİK VE BÜYÜKŞEHİR
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Bursa Valiliği ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ziyarette bulundu. Tarihi Valilik binasına gelen Selçuk, Valilik Şeref Defteri’ni imzalayarak yetkililerle toplantı yaptı. Selçuk, Bursa'da bütün Türkiye'de olduğu gibi il değerlendirme çalışmaları yapacaklarını, eğitimle ilgili ihtiyaçlar gibi meseleleri ele alacaklarını söyledi. İş insanları, öğretmenler, yöneticilerle de bir araya geleceklerini belirten Selçuk, “Dünya Engelliler Günü olduğu için bu çerçevede bazı faaliyetlerimiz olacak. Ayrıca PISA sınavının sonuçları açıklanacak. Onunla ilgili birtakım paylaşımları da sizlerle yapma imkanımız olacak” dedi. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi hizmet binasına geçen Bakan Selçuk'a çalışmalara ilişkin bilgi veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hat tablosu hediye etti.