AK Parti Bursa İl Kadın Kolları üyeleri,  ‘Hareketli ol, diyabetli olma’ sloganıyla gerçekleştirdikleri etkinlikle, çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan diyabete (şeker hastalığına) dikkat çektiler.

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları tarafından farkındalık oluşturmak amacıyla 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde 81 ilde eş zamanlı geçekleştirilen basın açıklamasıyla, diyabet hastalığının insanların sağlık sisteminde yarattığı tahribata ve diyabetle mücadelenin önemine dikkat çekildi.

AK Parti Bursa İl ve İlçe Kadın Kolları üyeleri de, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasında, diyabetle mücadelede hareketli yaşamın (egzersizin) önemine vurgu yaptılar. İl Kadın Kolları Başkanlığı adına basın açıklaması yapan Sosyal Politikalar Başkanı Müjgan Oral, zamanında ve doğru tedavi edilmediği takdirde diyabetin insan sağlığında büyük sorunlara yol açtığını belirterek, hastalıkla mücadele toplumsal bilinç oluşturulmasına katkıda bulunmak istediklerini söyledi. Özellikle hipertansiyon, aşırı kilo alma (obezite) genetik faktörler, ameliyat, stres, gebelik gibi faktörlerin TİP 2 olarak adlandırılan diyabeti tetiklediğini kaydeden Müjgan Oral, dünyada her 11 kişiden birinin diyabet hastası olduğunu, ancak iki diyabetli yetişkinden sadece birine teşhis konulabildiğinin altını çizdi.

Oral, açıklamasında diyabet hastalığının zamanında ve doğru şekilde tedavi edilmesi gerektiğini, aksi halde kalp krizinden böbrek yetmezliğine, görme kaybından ampütasyona (bir uzvun kesilmesi) kadar birçok sağlık sorununa neden olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:

“Hastalıkla mücadelede toplumsal bilinç oluşturulması çok önemli. Mikro ölçekte ailede, makro ölçekte toplumun genelinde diyabet hastalığının ne olduğu, nasıl mücadele edilmesi gerektiği, doğuracağı sonuçlar ve tedavi yöntemleri konularında çok ciddi çalışmalar yapılmalı. Biz de hastalık konusunda farkındalık oluşturulması için böyle bir etkinlik düzenledik. Hastalığın tedavisinde aşırı kilodan kaçınma ve hareketli yaşamın önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, başta kadınlarımız olmak üzere tüm bireylere, hareketli ol, diyabetli olma çağrısı yaparak,  hareketli yaşam tarzını benimsemelerini öneriyoruz.”