Balık avı sezonunun açılışından yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen tezgahlarda hamsinin ateşi bir türlü düşmüyor. Geçtiğimiz sezona göre denizlerde balıkların daha az çıkması dolaylı olarak tezgahta satılan balıkların fiyatlarını da etkiliyor. Geçtiğimiz yıla oranla hamsi fiyatları da pahalı. Kilosu ortalama 25 liradan satılan hamsi ise adeta cep yakıyor.

Uzun yıllardır sektörde bulunan Balıkçı Kenan Balcı ise balık işinin kısmet işi de olduğunu söyleyerek, “Balıkçı dili ile rastgele demektir. Denizin hangi bölgesine oltanızı ağınız atarsanız balık bol ama bol tutamıyoruz bir türlü. Her çeşit balığımız var ama fiyatlar düşmüyor. Balık çok çıktığında ucuzluyor. Bu sene orta halli gidiyor. Balık, balıkçıya ‘Beni sat, yoksa bayatlar seni satarım’ der. Balık fiyatları önünde kimse duramaz. Balık taze iken altındır, bir gün kaldı mı gümüş olur, bir gün daha kaldı mı teneke olur. Balığın tazesi önemlidir. Çok şükür her türlü balığımız var” dedi.

“10 sene önce olmayan uskumru gözüktü”

Denizde bu yıl 10 sene önce olmayan uskumru balığının da olduğunu ve fiyatının 100 liradan 35 liraya düştüğünü söyleyen Balıkçı Balcı, “Bu sene 10 sene önce olmayan Uskumru balığı da gözüktü. 100 lira olan uskumru kilosu 35 liraya kadar düştü” diye konuştu.

“Ucuz balık bayat balık demek değildir”

Hamsinin ilk günlere oranla denizlerde azaldığını söyleyen Balcı, “Ama hamsi ilk günlerde biraz bollaştı şu anda orta halli gidiyor. Ancak iri ve lezzetli hamsi. Çok güzel. 2 kilo almasak da birer kilo hamsi alalım. Haftada mutlaka 1 gün balık yiyelim. Balık anne sütünden sonra yıpranan dokuları onaran içinde katkı maddesi olmayan tek besin kaynağımız balık. İnşallah önümüzdeki günlerde daha bol günler bekliyorum. Hamsi 25, palamut 7’den 20 liraya kadar var. Halkımız ucuz olan balığı tercih etsin. Ucuz bayat demek değildir. Ucuz denen balık bol çıkmıştır ondan ucuzdur. Bugün Palamut çok pahalı palamuttan uzak durup sardalya alalım. Hamsi bugün pahalı, yarım kilo hamsi alıp bir kilo da ucuz olan balığı tercih edelim” şeklinde konuştu.